נוסחה לאימות מספר קלוריות במוצר

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

05/03/2011 | 08:48 | מאת: גלית

דנה שלום בשעתו קיבלתי מתזונאית נוסחה מסוימת, המאפשרת לאמת אם מספר הקלוריות המופיע ע"ג האריזה של מוצר מסויים הוא אכן נכון. הנוסחה מבוססת על ההנחה כי לכל גרם חלבון במזון מיוחסת אנרגיה של 4 קלוריות, לכל גרם שומן 9 קלוריות ולכל גרם פחמימות 4 קלוריות. עפ"י נוסחה זו יש לחשב בנפרד את הערך הקלורי מכל אבות המזון במוצר הנבדק, לחבר אותם ולהשוות עם הערך הקלורי של המוצר, כפי שהוא מופיע ע"ג האריזה. השאלה שלי היא אם הנוסחה הזו מקובלת עלייך ואם היא אכן מדויקת. על פניו, דומני כי השיטה לוקה בחסרונות מספר: ראשית כל פרוק המזון עצמו הוא תהליך הדורש אנרגיה. כמות האנרגיה המושקעת בפרוק המזון משתנה מסוג מזון אחד לאחר. למשל, פרוק וספיגת 100 גרם שוקולד הינו נמוך ביחס לאנרגיה הדרושה לצורך פרוק וספיגת 100 גרם מלפפונים. כמות האנרגיה הדרושה לפרוק אינה מחושבת בשיטה לאמדן הערך הקלורי ובכך מביאה, לעניות דעתי, לעיוות באמדן האנרגיה הפוטנציאלית שבמזון. זאת ועוד: הרי קיימת שונות בין יכולת הספיגה של אבות המזון ממקורות שונים. כך למשל חלבון ביצה ייספג כמעט בשלמותו בגוף יחושב כמו חלבון שבסובין, שרק חלק ממנו נספג בגוף. כמו כן, הנוסחה אינה מבחינה בין סוכרים שונים או בין שמנים רוויים לשמנים בלתי רוויים. מה דעתך בסוגיה מורכבת זאת? אוסיף ואתנצל על ההודעה הארוכה תודה רבה גלית

06/03/2011 | 09:59 | מאת: דנה ויינר

שלום גלית, הנוסחה נכונה, זהו הערך הקלורי של המוצר. לגבי ערך תזונתי הדבר שונה, בהתאם לרכיבים כגון נתרן, שומן רויי, כולסטרול, סיבים ועוד. לא נלקח בחשבון בחישוב הקלורי התרומה התזונתית או כיצד מתפרק. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית