חישוב קלוריות
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
האם דין קלוריה מסוג מזון מסוים כדין קלוריה מסוג מזון אחר? למה כוונתי? אנסה להדגים בעזרת דוגמא קטנה. אם אני אוכל, למשל, 50 גר' שוקולד שיש בהם כ- 250 קלוריות או שאני אוכל 100 גר' ריבה, שיש בהם גם כ- 250 קלוריות, האם הדבר אכן זהה? למראית עין ב - 50 גר' שוקולד וב - 100 גר' ריבה יש את אותו מספר קלוריות (250), אך בשוקולד יש כ - 30% שומן ואילו בריבה יש 0% שומן. האם יוצא מכך ש - 50 גר' שוקולד "משמינים" יותר מ 100 גר' ריבה למרות שהערך הקלורי שלהם זהה?
שלום יהודה, באופן כללי אתה צודק, לא חשוב רק סה"כ הקלוריות אלא גם החלוקה בין אבות המזון, פחמימות, שומנים וחלבונים. לכן אי אפשר להסתכל על מוצר אחד בלבד ולומר עליו שהוא יותר "משמין" מאחר, אלא להסתכל על הסך היומי והחלוקה היומית של אבות המזון ותרומתם לקלוריות היומיות. אני אקצין את הדוגמה ואומר, האם 1000 קק"ל מסוכר או 1000 קק"ל משמן יתנהגו בצורה זהה בגוף? הסך הקלורי אותו דבר אך המטבוליזם שונה, ובזמן שחלק מסוכר אני אשתמש לארגיה וחלק יאגר כשומן, רוב השומן יאגר כשומן, ולכן תרומתו הסופית תהא גבוהה יותר. אך הואיל ואיננו אוכלים רק סוכר או רק שומן, וגם לא אוכלים רק שוקולד או רק ריבה, זה הסך היומי שיקבע ולא פר מנת מזון. בברכה, דנה