מורה נבוכים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום דנה אני אוכל חלבון סויה פעמיים שלוש בשבוע. בין לבין שאלותי : 1- האם כדאי לצרוך חלבון סויה בגלל האיזופלבונים. בכמות שאני צורך ? 2- אני מתאמן במכון כושר וצורך חלבוני ביצה וטונה האם חלבון הסויה העני תורם לסך החלבון ?( יש שמועות שהוא נקשר לתאים סרטניים ומחסל אותם, זה נכון ? ) 3-אני נוטל כדורי סידן .בחלבון הסויה יש ליזין שתורם, אבל יש גם אוקסלנטים וחומצה אוקסלית שמעקבים,האם להרחיק את הסידן מן הסויה או לקרבו ? 4- ובכלל האם כדאי לצרוך חלבון סויה ? 5- יש שמועות שזה יכל לפגוע בכוח הגברא. האם זה נכון ? תודה מראש לאוראקל דנה א. אינשטיין
שלום מר איינשטיין, ראשית עלי לברר באיזה חלבון סויה מדובר. אם אתה מתכוון לתחליפים כגון טבעול וחבריו, אז חבל על זמנך, אמנם יש שם חלבון, ויש כאלו האומרים בעל ערך ביולוגי גבוה, אך לטעמי אין מקום של ממש לשלבו כל כך הרבה פעמים בשבוע, עדיף עדיין חלבון מן החי. אם אתה מדבר על פולי סויה טבעיים, יש מקום להוסיפם לתפריט, אך כמו כל קטנית אחרת.איזופלבונים אפשר לקבל גם מקטניות אחרות ופירות, אין כל הכרח בסויה. בוודאי שהסויה תורם לכמות החלבון ביומית, אך בשונה מחלבון מן החי, חלקו הגדול הולך לאנרגיה ולא לבניה. רצוי מאוד להפריד בין מוצרי סויה וסידן. לגבי נושא המיניות, הדבר בולט יותר בתינוקות שצרכו זאת בינקותם ולא בגברים מבוגרים,שכן כמויות הפיטואסטרוגנים יחסית נמוכה, וכמות הקולטנים שלך לאסטרוגן קטנים משל אישה. המסקנה שלי, אם אינך צמחוני, צרוך את החלבון מן החי ולא מסויה, ושלב אותה בתפריט באופן הגיוני, כמו כל מזון אחר. בברכה, דנה