מה קורה לרפואה?

דיון מתוך פורום  רפואת משפחה

02/10/1999 | 19:24 | מאת: א. וכסלר

ד"ר בר הנכבד הזדעדעתי בשומעי את הידיעה על מותה או אולי הריגתה של הנערה בבי"ח כרמל. סליחה על רגשנותי, אבל מה קורה לרפואה בישראל בימים אלו? מדוע הרופאים ממשיכים לחפות על עמיתיהם הרשלניים? איפה משרד הבריאות? אולי כבודו יוריד את חלוק הרופא ויחבוש את גלימת המשפטן ויואיל בטובו לענות על שאלות נוקבות אלו? מה עם חוק זכויות החולה? איפה הזכויות? או לכל הפחות הישועה לה אנו מקווים מרופאי ישראל? סלח לי, בוודאי ששאלתי אינה מרמזת על כוונה אישית נגדך, אולם רופא הינך ומשפטן - אנא תשובתך. בתודה א. וכסלר

03/10/1999 | 18:21 | מאת: ד"ר חיים בר

למר וכסלר שלום רב עם כל הצער והכאב איני יכול לענות לשאלתך במקרה הספציפי עליו מדובר - האירוע הטראגי בבי"ח הכרמל שבחיפה - ולו רק מאחר ואיני בקיא בפירטי המקרה זאת בנוסף שהעניין חורג מסמכותי בדנן.בנוגע לשאלתך הנוספת, רוצה אנוכי להבטיח לכבודו שבכל שנותיי כרופא תמיד התרשמתי מההשתדלות הרצינית של צוותי הרפואה וזאת חרף התנאים הבלתי-אפשריים מכל הבחינות. אז מה קרה באמת לרפואה? זאת גם אני תוהה וסבורני שהתשובה ככל שתהא מנוסחת בזהירות, תשאיר את הרושם שיש אמנם מה לתקן במערכת. אין ספק שחייבים ליתן לציבור את הטיפול הטוב ביותר - אך יש לזכור שצריך תנאים מינימנליים לכך..... אני מקווה שהשר החדש והנימרץ - מר בנזירי, יחולל מספר שינויים אירוגוניים בנוסף להעמקת הביקורת על המערכת. ככל שידוע לי, ועדות הבדיקה במשרד הבריאות הינן וועדות מטובי המוחות והעושות מלאכתן בטוהר ( לדעתי ). לא ידוע לי על מקרה של "טיוח", נהפוך הוא - ידוע לי שהועדות לא היססו לנקוט בכל הצעדים נגד מי שאינו ראוי לתת שירות לציבור. זאת אני אומר ידידי, בכל הרצינות - גם כרופא וגם כמשפטן. הרושם בציבור שהרפואה "כושלת" או "רשלנית" אינו משקף את המציאות. והתשובה לפשר המצב הינה מורכבת ומעבר ליריעה של הפורום הנוכחי. כל שאוכל להציע לכבודו ולכל הקוראים - אל תהססו לפנות אלי בעניינים שכאלו. מבטיח אנוכי שאפנה אתכם לכתובת הנכונה ואף נעקוב אחר כל מקרה ומקרה לגופו. מעבר לזאת, בגליון הבא אפרסם רשימה אודות הנושא "תסחיפים ריאתיים" ואני מקווה שזה יתרום משהוא לידע ולמודעות בציבור. מאחל לך כל טוב ובריאות - ד"ר חיים בר

02/07/2002 | 05:52 | מאת: משה

םדב לורטסלוכה תומר תוסיו :1985 האופרב לבונ סרפ :רמאמה םש גרבנזייא המלש :רמאמה רבחמ .וילע תועפשההו םדב לורטסלוכ תומר תוסיו :רמאמה אשונ .תויתשרות תולחמ :האופר :חתפמ תולימ 6 רפסמ ט"כ ךרכ לכל יעדמ ןותיע "עדמ" ךותמ היגולונכטבו עבטה יעדמב םימוסריפל ןמציו דסומ תאצוה :תורעה תיבב ,תימינפ האופרל 'פורפ אוה (Shlomo Eisenberg) גרבנזייא המלש * .םילשורי ,םרכ-ןיע "הסדה" יאטיסרבינואה םילוחה .296 תרבוח ,298 דומעב 1,2 תונומת האר * םדב לורטסלוכה תומר תוסיו :1985 האופרב לבונ סרפ .גרבנזייא המלש תאמ Joseph) ןייטשדלוג ףזו'ג ר"ד ,םיריעצ םירקוח ינש ושגפנ 1972 ץיקב תיב תודבעמב ,(Dr. Michael Brown) ןוארב לאכימ ר"דו (Goldstein ףותישב ליחתהל וטילחהו ,סלאדב ,ססכט תטיסרבינוא לש האופרל רפסה תוערפהל יטנגה עקרה חונעיפב קסע ןייטשדלוג .םהיניב יעדמ הלועפ הז וקוסיע בגאו ,לטאיסב ןוטגנישוו ש"ע הטיסרבינואב םדה-ינמושב תויתשרט בל-תולחמ חתפל הרורב היטנ תמיק ןהב תולחמ תצובק שדחמ-רידגה לש םסילובטמב הקסעש ,סלאדב םירקוח תצובקל ףרטצה ןוארב .ריעצ ליגב תא ,םיאת תויוברתב ,דודמל הרשפיאש הטיש חתפל חילצה אוה .לורטסלוכה .HMG CO-A reductase-ה ,לורטסלוכה תסתניסל יארחאה חתפמה-םיזנא תומר תורושקה תולחמב םירקוחה ינש וחתיפש ןינעהו 1972-ב תשדוחמה השיגפה ליגר יתלב הלועפ ףותיש הירחא הררג ,םדב לורטסלוכ לש תוהובג תומרל הובגה יתנשה דוביכה תא ואיבה רשא ,םיגשה ףוצר יגולויב-יעדמ רקחמו .1985 תנשל היגולויסיפו האופרל לבונ-סרפ ,עדמב רתויב דוסי יכילהת יכילהת תנבהל - ןוארבו ןייטשדלוג לש תיעדמה םתמורת תא ןיבהל ידכ םיקרועה-תשרט תלחמל לורטסלוכה ןיבש רשקבו לורטסלוכה םסילובטמב דוסי הלחמ .(מ"ה) תיתחפשמ הימלורטסלוכרפיה :דחא יאולחת בצמ הרצקב רוקסא - םינגה גוזמ דחא הב ,תיטוגיזורטה :תורוצ יתשב תאטבתמ וז תיטנג ינש הב הרוצ - תיטוגיזומוהו ,םוגפ אוה אתה ןיערגב םייוצמה םיליבקמה םדב אשינ ,ףוגה-תלועפל ינויח ינמוש רמוח ,לורטסלוכ .םימוגפ םינגה םייארחאה םיינובלח-םיינמוש םידימצת םה רשא ,םיניאטורפופיל תכרעמב (דבכב רקיעב) ףוגב םתריצי תורוקממ םימב סיסמ-יתלבה ןמושה רבעמל םיניחבמ ונא .םנוסחיאו םלוצינ תומוקמל (יעמב) ףוגב םתגיפס תורוקממו ןמוש םיאשונה םינורקימוליכ :הזמ הז םינוש םיניאטורפופיל העבראב (VLDL) דואמ הכומנ תופיפצ ילעב םיניאטורפופיל ;יעמה ןמ גפסנה רשא (LDL) הכומנ תופיפצ ילעב םיניאטורפופיל ;דבכה ןמ םינמוש םיאשונה תוחתפתהל רתויב בושחה םרוגהו םדב לורטסלוכ לש ירקיעה אשנה םה-םה ףא םיאשונה (HDL) ההובג תופיפצ ילעב םיניאטורפופילו ;םיקרועה-תשרט הנגה םיקפסמ םה רמולכ ,LDL לש וזמ הכופה םתלועפ ךא ,לורטסלוכ םה ןיקתה ןמ תוהובג LDL תומרב תנייטצמ מ"ה תלחמ .םיקרועה-תשרט ינפב תומר יטוגיזורטהה בצמב .ןה-ףא תוהובג לורטסלוכה תומר ךכיפלו המסלפב רקיעב ,תיתשרט הלחמ םיחתפמ םילוחה בורו ןיקתה ןמ תולופכ LDL-ה LDL-ה תומר תיטוגיזומוהה הרוצב .50-מ ריעצ ליגב ,בל-יפקתה ליגב בל-תלחמ םיחתפמ הלא םילוח .ןיקתהמ עברא-יפ תוהובג לורטסלוכהו ןייטשדלוג .20 ליג ינפל םיתמ םבורו ,םינש 10 ינב םתויה ינפל ,תודליה המויא הלחמ םימרוגה דוסיה-יכילהת תנבהל םהירקחמ תא ונויכ ןוארבו .וז תינלטקו LDL רשוקה ןטלוקה ,תופוקת יתשל קלחל ןתינ סרפה ינתח ינש לש תיעדמה םתמורת תא הלחש המוצעה תוחתפתהה תא ןהו םתדבעמב רקחמה תומדקתה תא ןה תופקשמה יוהיזב וקסע ,1980 - 1972 ןיב ,הנושארה הפוקתב .היגולויבה יעדמב .הז ךילהת לש הרקבבו המסלפהמ לורטסלוכה קוליסל םיארחאה םינונגנמה תא תראתמ 1 הנומת .ךילהתל םייארחאה םינגה הנבימב וקסע ,הינשה הפוקתב ןטלוק תוליעפב הנתומ הז ןונגנמ .המסלפה ןמ לורטסלוכה קוליס ןונגנמ ,B-ה ןובלח ,LDL לש ירקיעה ןובלחה תא תיפיצפס ריכמה (רוטפצר) דחוימ הזכ ןטלוק יכ אצמנ הנושארה םתדובעב רבכ .אתה-ןפוד לא ותוא רשוקו (םיטוגיזורטה) יקלח רסח םייק מ"ה םע םילוחב יכו םיאתב םייקתהל חרכומ יונבה ,ןטלוקה .ןטלוקה תוליעפ לש (םיטוגיזומוה) אלמ רסח וא רשוקו ,ףוגה-יאת לכב ,אתה-חטש ינפ לע יוצמ ,הלודג ןובלח-תלוקלוממ ףסונ ןובלח יכ ררבוה רתוי רחואמ) ותא עגמב ואובב B ןובלח תא תיפיצפס ןושאר בלש אוה הז רשק .(ןטלוקה ידי-לע אוה-ףא רכומ - E ןובלח - וניא ,יחרכה יכ-ףא ,דבלב רשקה םלוא.המסלפה ןמ LDL-ה קוליסב יחרכהו םייורקה ,אתב םידחוימ םירוזאל דודנל LDL רשוקה ןטלוקה לעו ,קיפסמ .LDL-ה לש םסילובטמה ךשמה תא רשפאל ידכ ,(1 הנומת האר) PITS LDL-הו ןטלוקה תסנכה :LDL-ה םסילובטמ לש ינשה בלשה לח PIT-ה רוזיאב תקתינה ,הכופה תיחופלש אתב תרצונ שחרתמ הז בלש רשאכ .אתה ךות לא - םייאת-ךות םיפיפוג םע תגזמתמו ,אתה-ךותב תדדונ ,אתה-ןפודמ ,הז יאת-ךות ביתנ ךרואל .LDL-ה תא קרפל םילגוסמה - םימוסוסיל ןפוד לא רזוח ןטלוקה רשאכ ,הזמ הז LDL-ה יקיקלחו םינטלוקה םיקתנתמ ,תובר םימעפ המינפ ותסנכהו LDL-ה תרישק ךילהת לע רוזחל לגוסמו אתה ינפל .םוסוסילה לא רבעומ - תיחופלשב ישפוח התע אצמנה ,LDL-ה וליאו LDL-ל ןטלוקה תלועפ ןונגנמ יוהיז יכ שיגדהל שי ,LDL-ה לרוגב קוסענש .ללכב םינטלוק תוליעפ תנבהב בושח םגד םויה שמשמו ינשדח אוה לורטסלוכ תסומ לורטסלוכ קלחה תא םיקרפמה ,םיססת ליכמ הז ףיפוג .םוסוסילל התע רוזחנ לש ןבור בור .םיטושפ (תולוקלומ) םיביכרמל LDL-ה לש ינמושהו ינובלחה ףוליח יכרצל םש תולצונמו םירחא את-יקלחל תורבעומ ולא תולוקלומ יכ-ףא .לורטסלוכה תלוקלומ הז ללכמ תאצוי .אתה לש היגרנאהו םירמוחה רציל םילגוסמ םיאתה לכו ,ףוגב את לכב ידוסי ביכרמ אוה לורטסלוכ םיכרצל לורטסלוכב שמתשהל תולגוסמ דואמ תוטעמ תומקר קר ירה ,לורטסלוכ ונממ תורצימה תומקר לש םיאתו ,הרמ-תוצמוח ונממ רצויה ,דבכה :םידחוימ אופיא הרוק המ .(וירזגנו ןוזיטרוק ,ןימ-ינומרוה) םינומרוה לש האבה הבושחה םתילגת האב ןאכ ?LDL םע אתל םנכנה לורטסלוכל תריצי בצק תא ןה תסומ LDL םע סנכנה לורטסלוכה .ןוארבו ןייטשדלוג הנומת האר) LDL-ל ןטלוקה ןובלח תריצי בצק תא ןכו אתב שדח לורטסלוכ אתב לורטסלוכ תריציב הדירי איה הז תוסיו ןונגנמ לש תידימ האצות .(1 הדיריו ,(HMG CO-A reductase-ה לש הלועפו הסתניס בוכיע ידי-לע) לורטסלוכה תומכב הילע תוענומ ולא תולועפ יתש .LDLל םינטלוקה רפסימב .אתב לורטסלוכ תורבטצהמ םרגיהל םילולעה םיקזנה תא תוענומו יאתה תועובק תומר לע םירמוש ,םיולנה תוסיוה יכילהתו ןטלוקה תלועפ ,ךכיפל תוחתפתה ינפב רתויב בושחה הנגהה םרוגכ םויה םיבשחנו אתב לורטסלוכ לש לש תפסונ תילגת .םיקרועה-תשרט תלחמ - יברעמה םלועה לש תינלטקה הלחמה םרגנ B ןובלח לש ימיכה הנבימב לק יוניש ידי-לע יכ התיה םירקוחה ינש לש ילמשחה ןעטימב יוניש ,ךכ .LDL לש תיגולויבה תוגהנתהב םוצע יוניש רשוכ תא לטבמ ,תיטצא הצמוח לש תולוקלומ תפסות ירחא לשמל - LDL תוריהמב רדוח הז LDL ,םלוא .יפיצפסה ןטלוקה ידי לע LDL לש יוהיזה רחא ןטלוק הארנכ םהל שיש - םיגפורקמ - ףוגב םידחוימ םיאתל המוצע דוגינבו - וז ךרדב ,ךכיפל .םיילמשח-םיימיכ םיוניש רבעש ,LDL רשוקה ,"ףצק-את"-ל ךפוהו לורטסלוכב אתה אלמתמ - LDL-ל יפיצפסה ןטלוקל רומג אצמימ .םיקרועה-תשרטב יוצמה ףצקה-אתל ובכרהבו והארמב ןיטולחל ההזה רחאמ ,םיקרועה-תשרט אשונב םיקסועה םיגולויבה ןיב םוצע ןינע ררוע הז ןינעמ .תשרט-יאת תריצי ,הנחבמ-יאנתב םנמא ,תוארהל היה ןתינ וז ךרדבו רמולכ ,רטסואמ לורטסלוכ אוה םיאתב רבטצמה לורטסלוכה יכ ןייצל ררוב וז העפותל יארחאה ןונגנמה םג .תינמוש הצמוחל רושקה לורטסלוכ םיאתל ףדועב לורטסלוכ לש הסינכ יכ ואצמ רשא ,סרפה ילבקמ ידי-לע רטסואמ לורטסלוכ תרצימה ,םיססת תכרעמ לש (היצביטקא) הצרמהל תמרוג לורטסלוכ תסינכ לש הז ןונגנמ םאה .(1 הנומת האר) ישפוח לורטסלוכמ ןיא וז הבושח הלאשל ?יחה םדאב םג ליעפ ,לק יוניש רבעש LDL םע ,םיאתל סנכיהל לגוסמ וניא LDL רשאכ יכ הארנ ,םלוא .תיעמשמ-דח הבושת ןיידע ןמ LDL-ה יוניפל תורחא םיכרד תוחתפנ ,יפיצפסה ןטלוקה ךרד םיאתל תשרט תלחמ תעפוהל תויארחא ,ןקלחב תוחפל ,ולא םיכרד יכ הארנו המסלפה תענומ יפיצפסה ןטלוקה תלועפ יכ ונירקוח לש םתעיבק ךכיפל .םיקרועה .ףקות-הנשימ תלבקמ ,יתשרטה ךילהתה תוחתפתה ןטלוקה לש אילפמה הנבימה ןמ LDL לש יוניפה יכילהת תנבהל סרפה-ינתח לש םתמורתב ונקסע הכ-דע לש םירמוחה-ףוליחב תוסיוה יכילהת תנבהלו ,יפיצפסה ןטלוקה ךרד המסלפה .ןטלוקה ךרד אתל סנכנה לורטסלוכ ססתה םגו אוה םג עודמו לעופ אוה דציכ ,והנבמ המ ,הז ןטלוק והמ תולאש - אתל לורטסלוכ תסינכל תידימ םיביגמ ,לורטסלוכ תריציל יארחאה רוקחל ןוארבו ןייטשדלוג ולחה 70-ה תונש ףוסב .תורותפ-יתלב ורתונ ולא תנכהב ,ןטלוקה -ןובלח דודיבב ודקמתה םינושארה רקחמה יבלש .ולא תולאש לורטסלוכ תסינכל ןטלוקה-ןובלח לש תובוגתה תקידבבו ,ודגנ םינדגונ םימגפה תוהמ תא ןייפאלו ליחתהל םג היה ןתינ הז רקחמ ךלהמב .אתל םוחתב ,ולחה שממ הפוקת התואב .םוגפ ןטלוק ילעב םישנאב םילגתמה .םדודיבלו םייפיצפס םינג יוהיזל תוטיש חתפל ,תירלוקלומה היגולויבה לחה 80-ה תונש תליחתבו התלועפ יפואב תערכמ תינפת התשע סלאדב הדבעמה .HMG CO-A reductase ססתלו LDL -ה ןטלוקל דדוקמה ןגה ירחא שופיחה םינגה ינש .האילפמ תוריהמב ,רתויב םיבושח םיגשה וגשוה ,םנמואו הלא םינביממו (mRNA) חילש-א"נר-ה הנבימו ןגה-הנבימ עבקנ ,ודדוב אוה ןטלוקה הנבימ ,םהינש ןיבמ .ססתה הנבימו ןטלוקה הנבימ ודמלנ רשא ,תוינימא תוצמוח 839 תב ןובלח תלוקלומב רבודמה .(2 הנומת) אילפמ ;(תוינימא תוצמוח 55) אתה ךותב יוצמה קלחה :םיקלח השימחל הקלחל ןתינ אתל ךומסה קלח ;(תוינימא תוצמוח 20) אתה-תימורק ינמושב ןגועמה קלח 350-כ) ךורא לועבג ;םירכוס תורשוקה תוינימאה תוצמוחה תא ליכמהו תינימא הצמוח לש ההובג תומכ ליכמה - יפוסה קלחהו ;(תוינימא תוצמוח הז קלח .LDL-ה תרישקל יארחאה אוה-אוה רשאו - ןיאטסיצ - תילילש-הנועט אולמ םהמ דחא לכל רשא ,תוינימא תוצמוח לש םירזוח םיפצר 8-כ ליכמ .LDL תרישקל עדימה תלועפב הערפהל תומרוגה ,תויצטומ תנבה רשפאמ הז אלפומ הנבימ תויארחא ,אתב יוצמה קלחב תולחה ,תונוש תויצטומ 4-מ תוחפ אל .ןטלוקה LDL סינכהל תלוכי-יאל ךכיפלו ,PITS-ב זכרתהל םינטלוקה תלוכי-יאל ינשה קלחה תעירגל תמרוג תרחא היצטומ .אתה ךות-לא (ןיקת ןפואב רושק) תמיק םהב םיאת .אתה-ןפודב ןטלוקה תא ןגעמה קלח ותוא - הלוקלומה לש לא שרפומ הז ןטלוק ךא ,LDL רושקל לגוסמה ןטלוק םירצוי וז היצטומ תומרוג תופסונ תויצטומ .אתה ךות לא LDL תרידח תענמנ ןכלו ,אתל ץוחמ רקחמ .ןטלוקה לש יפוסה קלחה לא LDL רושקל ,תלוכי-יא וא ,הערפהל לש ןה ,ירלוקלומ-יטנגה רושימב הקימעמ הנבהל ,אופיא ,איבה הז םלשומ תלחמ ,םינטלוקה-רסח תלחמל תויארחאה תויצטומה לש ןהו ןטלוקה תלועפ ססתה לש ןגה דדוב ,הלא םירקחמל ליבקמב .תיתחפשמה הימלורטסילוכרפיהה -ןובלח תריציל הרקבה-ןונגנמ תנבהל רקחמב לחוהו ,HMG CO-A reductase .םימדקתמ םיבלשב התע אצמנ הז רקחמ .לורטסלוכה תלוקלומ ידי-לע ססתה ןגה (transcription) קותעיש לש הרקב-רוזיא אצמנ ןכו עודי ןגה הנבימ ןונגנמ .ןגה הלעמב םיידיטואילקונ םיסיסב 800-כ יוצמה א"נד-ה רוזיאב תלועפב רבודמ יכ הארנ ךא ,רורב וניא ןיידע לורטסלוכ ידי לע הרקבה ןיב רוביחה .ןגה תלעפהל שורדה ,יפיצפס ןובלח םע לורטסלוכ לש ןילמוג ךכ-ידי-לעו ןובלחה תוליעפב הדיריל םרוג לורטסלוכה ןיבו ןובלחה ןגה תרקבב לעופ המוד ןונגנמ םא ןיידע רורב אל .ןגה תלעפה בוכיעל םידיקפת לורטסלוכל יכ הארנ ,תאז-םע .LDL-ל ןטלוקה תריציל יארחאה קותעיש תלעפה ךילהתו רחאמ ,ותריציו לורטסלוכ תטילק תכרעמב םיפסונ דועב :ססתה יבגלו ןטלוקה יבגל הנוש ןפואב לעופ םיוכיד וא םינגה תריצי תוסיול ידעלב יארחא אוה לורטסלוכ ידי-לע ןגה קותעיש יוכידש ותריצי תוסיו ךילהתמ עברכל קר יארחא הזכ יוכידש ירה ,ןטלוקה ןובלח לורטסלוכ עיפשמ םהילעש ,םיפסונ םיכילהת יכ הארנ .ססתה-ןובלח לש .וז הלוקלומ לש התריצי תוסיוב םיפתתשמ הנוזתו לורטסלוכ שי הז רקחמל םאה .הדבעמב עצוב רשא רקחמה תואצותב יתקסע הכ-דע תקיחרמ העפשה סרפה ינתח לש םהירקחמל יכ רבתסמ ןכבו ?תוישעמ תוכלשה .תופורצה תויעדמה תואצותל רבעמו ,תכל תסחיתמ הנושאר המגוד .דבלב תודדוב תומגודב ןודא העיריה רצוק תאפמ יכילהת .םדאה תנוזתב לורטסלוכה תויומכל רשקב הנוכנה הנוזתה תלאש לא התיה רשא ,וז הלאשל תיעמשמ-דח הבושת םירשפאמ ליעל םיראותמה תוסיוה לורטסלוכו רחאמ .תוסיוה יכילהת תנבה אלל תקולחמב היונשו המותס תראשנ ןוארבו ןייטשדלוג לש םהירקחממש ירה ,דבכה לא ולוכ רבוע םדאה תנוזתב תריצי לש ןה ילילש תוסיו םורגת לורטסלוכ תליכא יכ ןיטולחל רורב תוסיוב םינינועמ ונא .HMG CO-A reauctase ססתה לש ןהו LDL ינטלוק המסלפה ןמ אציי תוחפש ךכל םורגי אוהו רחאמ ןטלוקה תלועפ לש ילילשה לא הנפוי רתוי ,רתוי תוהובג הנייהת LDL-ה תומר .ןטלוקה ךרד דבכה לא םייגולותפ םיכילהתל ןימז היהי LDL רתויו ,תורחא תוילובטמ םיכרד הלד הנוזתל תעדונ הבושחה העפשהה ןאכמ .םיקרועה תשרטל רקיעבו םג תרכינ וז העפשהו רחאמ .םדב LDL-ה לורטסלוכ תומר תדרוהל לורטסלוכב ןתינ לורטסלוכה תלד הנוזתה ךרד ירה ,תוניקת לורטסלוכ תומר םע םישנאב .תומלש תויסולכואב םדה-לורטסלוכ תומרב תיתועמשמ הדירי גישהל .הימלורטסילוכרפיה םע םילוחב לופיט-יעצמא חותיפב הרושק הינש המגוד תיטוגיזורטהה הרוצב מ"ה םע םילוחל וז המישר תישארב יתנייצ רבכש יפכ יברמה םינטלוקה רפסימש ןאכמ .םוגפ ינש ןגו ןטלוקל ןיקת דחא ןג שי ,דדועל ןתינ דחאה ןגה תוליעפ תא .םיאירב םישנאב םרפסימ תיצחמ אוה .הרורב - תיתנוזתה ךרדה .וז המישרב וטרופ רשא תוסיוה תונורקע יפל תרבגהל םילעופה םירישכת יגוס ינש ,םינשה ךשמב חתפל היה ןתינ ,ךכו הרמ-תוצמוח תרישק ידי-לע יעמב ליעפ ןושארה גוסה :םינטלוק תריצי לש ףדוע הנפומ וז ךרדב ;ףוגה ןמ ןקוליסו (לורטסלוכמ תורצונה) רפסימו תדרוי דבכב לורטסלוכה תומכ ,הרמ-תוצמוח תריציל דבכב לורטסלוכ לש יקלח בוכיע ידי-לע לעופ םירישכת לש ינש גוס .הלוע רצונה םינטלוקה לורטסלוכה תומרב הדיריל םימרוג הלא םירישכת םג ;לורטסולוכה תריצי יגוס ינש .םינטלוק תריצי תרבגהל יבויחה תוסיוה ךרדבו םיאתב רצונה רפסימ תלפכהל תמרוג וידחי םהינש תליטנו הז-תא-הז םימילשמ םירישכתה .ןיקתה םוחתה לא תוהובגה LDL-ה תומר תא הדירומו םילוחב םינטלוקה .םימוגפ םינגה ינש רשאכ ,תיטוגיזומוה מ"ה םע םילוחב בצמה הנוש ןויסנה ,ןאכמ .איהש ךרד לכב םינטלוק רוציל תורשפא ןיא הלא םילוחב ,שש תב הדליב תירבה תוצראב םייתנשכ ינפל עצוב רשא ,יאוריהה ינילקה עצוב וז הדליב .השק בל-תלחממו תיטוגיזומוהה התרוצב הלחמה ןמ תלבוסה ידכ - דבכ-תלתשהו ,םייח-ךשמה רשפאל ידכ ,בל-תלתשה :לופכ הלתשה חותינ םייחב ןיידע הדליה .םינטלוק רציל לגוסמה ,םיניקת םינג םע רביא קפסל לע .רבועב הלחמה תא ןחבאל תורשפאה איה תישילש המגוד .הכלהכ תדקפתמו .רבוע-יאת םהבו ריפש-ימ לבקל ןתינ ,םחרה-ןפוד ךרד ,טושפ רוקינ ידי הבושת תנתונ (םמצע םינגה תקידב ,התע ,וא) םינטלוק רציל רשוכה תקידב .יטוגיזומוה וא יטוגיזורטה ,ןיקת אוה רבועה םאב הנמיהמ םתדובע לש תוברה תוישעמה תוכלשהה ןמ תודחא תומגוד קר ולא לע תועיבצמ ,תורחא תוברו ,ולא תומגוד ;סרפה ינתח לש תילטנמונומה לש םוצעה םנורשיכו תצמואמה םתדובע תואצות לש תכלה-תוקיחרמ תוכלשהה .םתוא ךירדה תיעדמה תמאה רחא שופיחל ףחדה רשא ,םיריעצ םישנא ינש אלא עדמב קר-אל תנייטצמ סלאדב הקלחמה .תישיא המינב וז המישר םייסא ו'ג לש םהידידי םע תונמיהל הכזש ימ לכ .החונינו תישונא הריואב םג םילועמ שונא-יסחי ,תמא-תודידי ריקומו עדוי ןוארב קיימו ןייטשדלוג לש בולישל תניוצמ המגוד וז ילוא .יעצמא-יתלבו רישי רשקב ךרבתמו םהינש .אסיג ךדיאמ ךרד-תועינצ לע הרימש םע אסיג דחמ רידנ ןורשיכ ימואלניבה סנכה חרואכ 1982 תנשב ץראב רקיב ןייטשדלוג ו'ג .םידוהי ןוארב קיימ .ומלוע תפקשהב קומע םתוח עבט הז רוקיב .םדאה-לש הקיטנגל תארקל םיפוצ ונא .הבורקה הנשה ךלהמב ונצראב ןושארה ורוקיבל אובי .ויתובקעב אובתש תידדה תיעדמ היירפהל םיווקמו הז רוקיב+-

16/10/1999 | 20:04 | מאת: ד"ר אמיר פוקס MD,DSc

מר וקסלר הנכבד. מנסיוני, לצערי הרב קיים פער עצום בין מה שמופיע במדיה לבין המציאות משום הסקופ המענין. אני מציע בטרם תחרוץ דין ותשתמש במונחים כמו הריגה ועמיתים רשלניים לבדוק את העובדות לאשורן. כוון שהעובדות אינן בידי, לא אוכל להתייחס לטענותיך בדבר "הריגתה " של הנערה בבי"ח כרמל

05/07/2002 | 06:54 | מאת: משה

תרכוס יהמ .רכוסל תוליבס יא אוה ןהל ףתושמהש ,תולחמ תצובק איה תרכוס ןלימעמ יעמב רצונה רכוס לש הטושפ הרוצ) זוקולגמ ולש היגרנאה בור תא לבקמ ףוגה .(םירחא םירכוסמו וב שמתשהלו םדהמ זוקולג טולקל ףוגה תומקרל רשפאמ ,בלבלב רצוימה ןומרוה ,ןילוסניא בלבלהש וא) ןילוסניאב יסחי רסוח םייק תרכוס לש בצמב .ותוא ןסחאל וא היגרנא תריציל לש דבלב הנטק תומכ ןכלו ,(יוארכ ול תוביגמ ןניא תומקרהש וא ןילוסניא קיפסמ רציימ אל תוניקת אל תומרל הלוע םדב זוקולגה זוכיר וליאו ,תומקרה ידי-לע תלצונמ זוקולג תלחמל םיינייפואה םיקזנה תיברמל םרוגה איה םדב ההובגה זוקולגה תמר .(הימקילגרפיה) .תרכוסה תרכוס ילוח 160,000-360,000 ןיב שי לארשיב יכ םיכירעמו דואמ הצופנ הלחמ איה תרכוס -מ תוחפמ ,ליגה םע הלוע התוחיכש ךא ,ליג לכב טעמכ עיפוהל היושע תרכוס .םיגוסה לכמ .הלעמו הנש 75 ליגמ הייסולכואב 20% דע 30 ליגב 1% תרכוס לש םיירקיע םיגוס : תרכוס לש םיירקיע םיגוס ינש םימייק - (TYPE I) םירוענ תרכוס רעונ - תודלי ליגב ללכ ךרדב) ריעצ ליגב בור יפ-לע העיפומה תרכוס יהוז םיאתה סרהמ האצותכ תמרגנ וז תרכוס .(40 ליג דע םג עיפוהל הלוכי םלוא העיגפל םרוג המ רורב ירמגל אל םויה דע .(אטב יאת) ןילוסניא רוציי לע םיארחאש בלבלב יתביבס םרוגו יתשרות םרוג לש בולישב רבודמ יכ איה תחוורה הרבסה םלוא ,בלבלה יאתב .והשלכ ףיגנ הארנה לככ - (שכרנ) (IDDM) ןילוסניאב היולתה תרכוס" כ םירוענה תרכוס תא תונכל וגהנ בר אל ןמז ינפל דע יוניכב שומיש דוע ןיא םויכ) .ןילוסניאב לופיטל םיקוקז הלחמב םילוחהש הדבועה לשב .(הז - (TYPE II) םירגובמ תרכוס ,םירוענ תרכוס רשאמ רתוי רגובמ ליגב בור יפ-לע העיפומה תרכוס יהוז תוחתפתהמ האצותכ תמרגנ וז תרכוס .הלעמו הנש 40 ינב םישנאב ללכ ךרדב תקפסמ תומכב ןילוסניא שרפומ אל םש ,םירוענ תרכוסל דוגינב .ףוגב ןילוסניאל תדוגנת ול תוביגמ ןניא תומקרה םלוא ןילוסניא תשרפה תמייק םירגובמ תרכוסב ,ףוגה יכרוצל הבר תובישח םיסחיימ ןכ ומכ .יתשרות אוה תרכוס לש הז גוסל ירקיעה םרוגה .תואיכ .הלחמה תוחתפתהל םרוגכ הנמשהל " ןילוסניאב היולת הניאש תרכוס" כ םירגובמה תרכוס תא תונכל וגהנ בר אל ןמז ינפל דע ךרד םינתינה םירודכב יתפורת לופיטב וקפתסי םילוחה לש לודג קלחש הדבועה לשב (NIDDM) .ןילוסניאל וקקדזי אלו הפה תרכוס לש םיפסונ םיגוס - ןוירהב הרושקה תרכוס .ןוירהה לש היינשה תיצחמב בור יפ לע - ןוירה ךלהמב הנושארל העיפומה תרכוס יהוז ולא םינומרוה .הילישהמ םינוש םינומרוה לש השרפה יעבט ןפואב תמייק ןוירהה ךלהמב וללה םינומרוהה תשרפה לע הנרבגתת םישנה בור .ןילוסניאל תדוגנתה תרבגהל םורגל םייושע תורהה םישנהמ זוחא 5 דע 3 -ב .תרכוס הנחתפת אל ןכלו ןילוסניאה תשרפה תרבגה תועצמאב .ןוירהב הרושקה תרכוס תחתפתמו ןילוסניאה תמרב תקפסמ היילע ןיא .רבועבו םאב תונוש תועיגפלו םיכוביסל םורגל היושע ןוירהב הרושקה תרכוסה - הנוזת-תתל הרושקה תרכוס .הנוזת - תתמ םילבוסה םישנא ברקב ,תוחתפתמ תונידמב רקיעב תמייקש תרכוס יהוז . הנש 10-40 ינבב רקיעב העיפומ - תינוינש תרכוס תועגופה תולחמב ומכ ,תונוש תולחמ בקע העיפומה תרכוס יהוז ומכ) תומיוסמ תופורת תליטנ בקעו ,תונוש תוילנומרוה תולחמב ,בלבלב .(םידיאורטסוקיטרוק תרכוס לש םינמיסהו םינימסתה םהמ ןפואב תולגתהלו ללכ םינימסת אלל תובר םינש םייקתהל הלוכי תרכוסה תלחמ םיבר םירקמב .(ךשמהב תרכוס תנחבא האר) תיתרגש םד תקידבב יארקא (היספידילופ) הבורמ הייתשב ךרוצל תמרוגה אמצ תשוחת םה תרכוס לש םייסאלקה םינימסתה .(הירואילופ) הבורמ הנתשהו ףדוע ללכ ךרדב שי םירגובמ תרכוסב וליאו ,לקשמב תרכינ הדירי תינייפוא םירוענ תרכוסב .לקשמ תרכוס יכוביס רצקה חווטב .ךוראה חווטב ןהו רצקה חווטב ןה םיכוביסל םורגל הלולע ההובגה רכוסה תמר לש תרכוס םע םילוחב םיפצנה ולאו םירוענ תרכוס םע םילוחב םיפצנה םיכוביסב לדבה שי ףוליחב השק הערפה חתפל םילולע ההובג רכוס תמרו םירוענ תרכוס םע םילוח .םירגובמ רצונה רמוח ,םינוטק תורבטצהו ,םדב רתי תויצמוח ,ההובג רכוס תמרב תנייפואמה םירמוחה יא בקע שחרתהל יושע הז בצמ . diabetic ketoacisosis הנוכמ הז בצמ .ןמוש קוריפ ןמזב .תורחא תודח תולחמ וא םימוהיזל ינשמ וא ,תרכוסב תואנ לופיט תוירלומסואב הילעל םורגל רכוס לש ידמ ההובג המר הלולע םירגובמ לש תרכוס םע םילוחב אוהו ,diabetic hyperosmolar coma הנוכמ הז בצמ .הרכה רסוחל וליפאו לובלבל ,םדה לש .תורחא תודח תולחמו ,םימוהיז ,תרכוסב לופיטה לע התואנ הדפקה יאמ םרגיהל לולע םילודגה םדה ילכב עוגפל םדב ההובגה רכוסה תמר הלולע ,רצקה חווטל םיכוביסל ףסונב םיללוכ ולא םיכוביס .ךוראה חווטב םיכוביס עיפוהל םייושע ךכמ האצותכו ,דחאכ םינטקהו ןדבואב וא הדיריב תאטבתמש םייתשוחת םיבצעב העיגפו ,םייניעב ,תוילכב ,בלב העיגפ .םיעצפ חתפתהל םייושע ךכמ האצותכו ,םיילגרב דוחייב תשחרתמ וז העיגפ .רועב השוחת לוכיעב תוערפה ,תונוא ןיאל םורגל היושע (תימונוטוא) תינוצר אלה םיבצעה תכרעמב העיגפ .םדה ילכו בלה תכרעמב תוערפהו .הובג םד ץחלמ םג םילבוס םירגובמ לש תרכוסמ םילבוסה םילוחהמ קלח תא עונמל תנמ לע הובגה םדה ץחלו םדב ההובגה רכוסה תמר ןוזיאל הלודג תובישח שי .תוילכבו םדה ילכב ,בלב רקיעב ,םיכוביסה תרכוס םינחבאמ דציכ .םדב זוקולגה תמרל םד תקידב תועצמאב תנחבואמ תרכוס : םיאבה םיבצמה תשולשמ דחאב עבקית תרכוס תנחבא . ל"ד/ג"מ 126 -מ ההובגה םדב זוקולג תמר האצמנ םוצ רחאל התשענש םד תקידבב (היתשב זוקולג לש םרג 75 ןתמ) זוקולג תסמעה ןחבמ רחאל םייתעש התשענש םד תקידבב . ל"ד/ג"מ 200 -מ ההובגה םדב זוקולג תמר האצמנ הדירי , הבורמ הנתשה ,הבורמ היתש ,אמצ) תרכוס לש םייסאלק םינימסת םע םדא . ל"ד/ג"מ 200 -מ ההובגה זוקולג תמר התלגתנ (םוצ רחאל אל) תיארקא םד תקידבבו (לקשמב . לופיט עונמלו םינימסתה תא תיחפהל תנמ לע םדב זוקולגה תומר תא דירוהל איה לופיטה תרטמ .םיכוביס תעפוה .לופיטה תוליעי תא רטנל תנמ לע םדב זוקולגה תמר רחא רדוסמ בקעמ עצבל דואמ בושח תמר לש תיאמצע הדידמ תועצמאבו ,האפרמב תויתפוקת םד תוקידב ידי-לע עצובמ בקעמה .(רטמוקולג) רכוס תקידבל רישכמ ידי-לע תיבב רכוסה דוחייב ,םייתפורת אל םיעצמאב לפטל תועובש רפסמ לש ןויסינ השענ םילוחהמ קלחב שי תרכוס לש םיגוסה ינשב .לקשמ ףדועמ םילבוסה "םירגובמ תרכוס" םע םילוחב רבודמשכ תועובש רפסמ רחאל םא .רכוס יריתע תונוזמ תליכאב תיחפהלו הנוזתה ילגרה תא תונשל ךרוצ .יתפורת לופיט ףיסוהל גוהנ םדב זוקולגה תמרב קפסמ רופיש הארנ אל "םירוענ תרכוס" ילוחב דוחייב) יתפורת לופיטב הנחבאה םע דיימ םיליחתמ םילוחהמ קלחב .(לקשמ ףדועמ םילבוס םניאש "םירגובמ תרכוס" ילוחב וא לש היגרנאה יכרוצל םאתהב תונתשמ ,ןילוסניאל םג ןאכמו ,זוקולגל ףוגה תושירדש ןוויכמ החיקל ינמזו ןונימ תעיבקב ישוקה ןמ תועבונ תוימוימויה תויעבה ,ותוליעפ תמרלו ףוגה הכומנ הנמה םא חתפתהל היושע (הימקילגרפיה) ידמ ההובג רכוס תמר .םדא לכל ומיאתיש ךרדב .ידמ ההובג הנמה רשאכ חתפתהל היושע (הימקילגופיה) ידמ הכומנ רכוס תמרו ,ידמ :"היעטו יוסינ" לש הטישב תורחאה תופורתה ןונימ וא ןילוסניאה ןונימ תא םיעבוק ללכ .יפוסה ןונימה תא םימיאתמ הבוגתה יפלו ,תמיוסמ תומכ םינתונ ךרד תונתינה תופורתו ןילוסניא ,תרכוס ילוחב יתפורת לופיטב רתויב רומחה ןוכיסה ההובג הנמ תחקלנ רשאכ שחרתהל יושע הז רבד .םדב רכוסה תמרב תמזגומ הדירי אוה ,הפה תוליעפ עצבמש וא ,הפורתה תליטנ רחאל קיפסמ לכוא וניא הלוחה רשאכ ,הפורתה לש ידמ םיתיעל ;הרכהה תא דבאל לולע הלוחה ,תידיימ תוליעפ םיטקונ אל םא .תרבגומ תינפוג תרכוס ילוח .יחומ קזנל וליפאו םיסוכרפל םורגל זוקולג לש ידמ הכומנ המר הלולע םיעיפומש הרקמל ,םיקתממ וא רכוס תוילבט דימת םתא תאשל םיבייח תופורתב םילפוטמה ןילוסניאב םילפוטמה םילוחל םיצילממ םיתיעל .םדב רכוסה תמרב הדח הדירי לש םינימסת .םדב זוקולגה תמר תא תוריהמב הלעמה הפורת ,ןוגאקולג םתא תאשל ומכ ידמ הכומנ רכוס תמרמ םיריהזמה םימדקומ םינימסת םיעיפומו הדימב הקשמ וא ןוזמ דימ תחקל שי שאר באכ וא לובלב ,דער ,העזה ,ןופליע .הרכה דוביא וא תותיווע לש הרקמב םוריח תלועפ השורד .רכוס יריתע יתפורת אל לופיט .'וכו תורדוסמ תוחורא לע הדפקה , הטאידב םירכוסה תומכ תתחפה - הנוזתה ילגרה יוניש .לקשמ ףדועמ םילבוסה "םירגובמ תרכוס" ילוחב רבודמשכ - לקשמב הדירי .עובשב םימעפ שולש תוחפל תכשוממ הכילה ,המגודל - תינפוג תוליעפ יתפורת לופיט ןילוסניא לש תרכוסמ םילבוסה םילוחה תצקמלו םירוענ תרכוסמ םילבוסה םילוחה לכל ןתינ ןילוסניא ןתינ ןילוסניא .םייחה לכל ןילוסניאב לופיטה ןתינ םירוענ תרכוס ילוחל .םירגובמ םירחאו תכשוממ תוליעפ ילעב םקלח :ןילוסניא ירישכת לש בחר ןווגמ םייקו ,תוקירזב ןוזיאל עיגהל ידכ ןילוסניא לש דחא גוסמ רתוי םינתונ םיתיעל .רצקה חווטב םילעופ .םדב רכוסה תמר לש רתוי חלצומ הפה ךרד תונתינה תופורת :םיכרד רפסמב תולעופ הפה ךרד תונתינה תרכוס ילוחב לופיטל תופורת לכ תוליעי ןה .בלבלהמ ןילוסניאה תשרפה תא תוריבגמ ולא תופורת - הארוא לינופלוס .ןילוסניא שירפהל םילגוסמה םיליעפ םיאת בלבלב םימייק דוע .ףוגב רכוס לש םירמוחה ףוליח תא תונשמ ולא תופורת- (ןימרופטמ) םידינאוגיב .יעמב רכוסה תגיפס תא תובכעמה תופורת - דאדיזוקולג אפלא יבכעמ .ןילוסניאל תומקרה תושיגר תא תוריבגמה תופורת - (הידנבא) םינוזטילג .ןילוסניא תשרפה תוריבגמו לכואה רחאל תוחקלנה תופורת - דינילגפר תמר תתחפהלו הובג םד ץחל ןוזיאל הבר תובישח שי םדב רכוסה תמר תדרוהל לופיטל טרפ .םדב ההובג םינמוש

מנהל פורום רפואת משפחה