שאלות לגבי ברזל ו-B12
דיון מתוך פורום רפואת משפחה
בבדיקת דם גילו אצלי B12 די נמוך (150), רמת ברזל גבוהה מאוד בדם וכפי שהרופאה בצבא אמרה - רמת הברזל במאגרים נמוכה מאוד. המוגלובין תקין. בעבר לקחתי כדורי B12 והרמה לא עלתה כלל. הרופאה טוענת שזה ודאי עקב נטילת גלולות למניעת הריון. האם זה יתכן? * אם אכן יש לי מחסור בברזל אך ההמוגלובין תקין - אז אין לי מה לדאוג? ועוד שאלה: אם אני חושבת שיש לי בעיה של ספיגת ה-B12 ולאור תוצאות בדיקות הברזל זה די מחזק את השערתי, יש מה לעשות כדי לפתור את הבעיה? יש בדיקות שעלי לעבור? אני יודעת שעלי לשאול את הרופא שאלות שכאלו, פשוט במערכת הצבאית זה בלתי אפשרי... תודה מראש, דנה.
1. אנו מוצאים רמות B12 מעט נמוכות כמו זו שלך אצל אנשים צעירים בריאים ורעננים לא מעטים. רמת ה B12 בדם אינה משקפת אם יש חוסר או לא כי ה B12 בדם נקשר ל2 חלבונים: חלק ה B12 הקשור לחלבון א פעיל בגוף וחלק ה B12 הקשור ל ב אינו פעיל. אז אם יש למישהו 150 B12 אך כולו קשור לחלבון הפעיל אין בעצם חסר. יש שיטות מדויקות יותר להעריך חסר ב B12 מאשר מדידת רמת הויטמין בדם, אך שיטות אלו אינן נעשות בשגרה. גלולות למניעת הריון מפחיתות רמת 12B אך על חשבון החלק הלא פעיל. מעשית: במידה ואין לך סימנים חשודים לחסר אמיתי ב B12 (אנמיה עם כדוריות בנפח גדול, דלקת הלשון, בעיות בעצבי הגוף) לא הייתי עושה דבר. 2. לגבי הברזל בדם: לא ציינת בדיוק אילו בדיקות נעשו ותוצאתן כך שקשה לענות האם יש לך בעיה עם הברזל. מאגרי הברזל בגוף נמדדים ע"י חומר בדם בשם פריטין. רמת הברזל בדם לכשעצמה אינה אומרת דבר, ויותר יש משמעות ליחס בדם בין ברזל לבין חומר בשם טרנספרין, אם היחס ביניהם תחת 15 אחוז יש רמה נמוכה בדם. בהתחלת מצב של חוסר ברזל בגוף יש ירידה בברזל במאגרים אך בדם רמת הברזל ביחס לטרנספרין יכולה להיות תקינה. לא נראה לי מצב בו מאגרים נמוכים וברזל בדם גבוה. כשיש חסר ברזל במאגרים יתכן ואין אנמיה אולם מאחר והחסר עלול לגדול לדעתי יש מקום לתוספת ברזל במזון או כתרופה.
לדנה שלום תשובת המתכנה "פרופסור" לא רעה אך אשלים כמה פרטים בקיצור: 1. לגבי חוסר ויטמין B12 יתכן ויש בעייה בספיגה, על מנת להתגבר על כך נוטלים את הויטמין בזריקה או במציצה תחת הלשון - עם השפעה דומה. התכשיר התת לשוני נקרא ויטמין B12 של סולגאר 1000 מיקרוגרם. 2. לגבי הברזל - לא כל כך הבנתי את בקשתך, רצוי לחזור עם ערכי נורמה ותוצאות של הבדיקות שעברת בברכה ד"ר וינקר