שאלה: שלום רב דר', לפני ככמעט 5 חודשים נתקפתי במה שנראה כוירוס או חיידק, שגרם לי לחולשת שרירים, קושי בדיבור, קושי באכילה ושתייה וקשיי נשימה, טופלתי גם במרפאה וגם בבית חולים אך לא ידעו ממה זה נגרם, וכיום המצב הרבה יותר טוב, באותו זמן אכלתי דבש לא מחומם ורק בדיעבד 3-4 חודשים אחר כך עלה לי החשד שהיה מדובר בחיידק הבוטוליזם, כיום סידרתי את ארון המצרכים היבשים. מכיוון שכרגע אני גרה עם שותף לצערי יש שם מצרכים שלא קשורים אלי ולא בשליטתי מה יש שם, ואז בארון בתוך סלסלה היה כל מיני דברים כמו טונה במבה ורסק עגביות הסתכלתי על התאריכים כדי לראות אם צריך לזרוק משהו. ואז ראיתי 3 קופסאות שימורים שיש בהם דגים בשמן זית לא גדולות בערך בגודל שך קופסת טונה מחברה לא מוכרת, הסתכלתי על התאריך והיה כתוב שנה 2023 כמובן שבאתי לזרוק אותם אבל אז ראיתי שכל היד שלי מלאה בשמן ואז ראיתי שזלג מהם שמן והם היו מכוסות בשמן שהיה בפנים, לא הסתכלתי יותר מדי מאיפה בא השמן כלומר האם זה היה פתוח או היה שם חור אבל בוודאות השמן זלג החוצה ובכל מקרה לא ראיתי שהקופסא היתה פתוחה היא היתה סגורה מהפתח שפותח אותה. מיד זרקתי אותם לפח ושטפתי ידיים בסבון ידיים. כמו כן הוצאתי כל מה שהיה בארון ושפשפתי אותו עם ספוג ששמתי עליו סבון כלים וחומץ ואז העברתי סמרטוט רטוב. כל דבר שנגע בשמן זרקתי לפח. אולם יש דברים שלא נגעו בשמן ושייכים לשותף אותם לא זרקתי לפח. אני כן זוכרת מתי הוא הביא את זה וזה באמת היה לפני שנתיים שלוש שהוא הביא את הדגים האלה כך שזה מאוחסן שם הרבה זמן. לשאלתי: 1. האם ייתכן שבגלל שהיה שם פתח שיצא ממנו השמן היה שם חיידק הבוטוליזם? 2. האם יכול להיות שמה שקרה לי קרה כי פתחתי את הארון ולקחתי משם משהו אחר שנגע בשימורים ואכלתי אותו? כמו למשל טונה, רסק עגבניות שאוכלת כרוטב ללא בישול ובמבה 3. האם מספיק לנקות כפי שניקיתי? או צריך להוסיף משהו לחומץ וסבון שיהיה יותר חזק? והאם כעת הארוו בטוח לשימוש ואיחסון? בתודה מראש
תשובה: שלום בר, 1. בד"כ חיידקי 'בוטוליזם' נכנסים לקופסאות השימורים לפני סגירתן ולא לאחר מכן (למשל אם וכאשר נוצר בהן פתח כלשהו). 2. אין לי מושג מה היה הגורם של מחלתך לפני 5 חודשים. 3. ניקיון הארון במים ובסבון נראה לי הגיוני. אם נראה לך שפעם אחת לא מספיקה אפשר לחזור על התהליך. הרבה בריאות אפי