הכל על אומגה 3 - סקירה

(0)
לדרג

סיכום 31 מחקרים - על הקשר בין חומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה 3 להריון והנקה

מאת: מערכת zap doctors

עוד בנושא: hypo, ldh

מזרח ומערב

מחקרי השוואה שנערכו בשנים האחרונות מצאו שמדינות מסוימות במערב הרמה הממוצעת של חומצות שומן מסוג אומגה 3 בחלב אם ירדה ב כ 30 אחוזים לעומת רמות אומגה 3 בחלב אם לפני 14 שנים, במחקרים אלו נמצא שהרמה הממוצעת של אומגה 3 בחלב אם במדינות המערב נמוכה ב כ 75 אחוזים מול רמות אומגה 3 בחלב אם במדינות במזרח אסיה כיפן ואו סין

Am J Clin Nutr 2002 jan 71

מחקר שבדק האם תוספת של אומגה 3 לתזונת האם המניקה תוביל לעליה ברמות ה DHA בחלב ועל ידי כך לעליה של רמת האומגה 3 בפלסמה של התינוק .המחקר כלל מעקב אחרי נשים מניקות שקבלו תוספת של DHA לתזונתן, במהלך המחקר נבדקו שיעורי ה DHA בפלסמה ובחלב האם ובמקביל בפלסמה של התינוק
תוצאות המחקר הראו קורולצייה מובהקת בין ריכוזי ה DHA בחלב ובפלסמת האם לריכוז הפוספוליפידים בפלסמת התינוקות מסקנות החוקרים היו שתוספת חיצונית של DHA בתזונת אימהות מניקות העלתה את ריכוזי ה DHA בחלב המניקות ולעליה בריכוז ה DHA בפלסמת התינוקות

Am J Clin Nutr 2002 Se

הרגלי השינה וערנות אצל תינוקות מהווים כלי לאומדן תפקודי מערכת העצבים המרכזית , במחקר המדובר נבדק האם יש קשר בין הרגלי השינה של הוולד לרמות אומגה '3 בפלסמה המחקר כלל הנחת כרית רגישה לתנועות מתחת למזרן התינוק שניטרה את תנועות הגוף והרגלי הנשימה של הוולד במקביל נבדקה רמת ה DHA בפלסמה של התינוקות , תוצאת המחקר הראתה קשר ישיר בין רמת האומגה 3 להרגלי השינה והערנות של הוולד נמצא שככל שרמת האומגה 3 בפלסמה הייתה גבוהה יותר איכות השינה עלתה במקביל דבר המשקף בשלות טובה יותר של מערכת העצבים המרכזית.

היתרון בהנקה

מחקרים טוענים שהיתרון המשמעותי של האכלת תינוק בהנקה לעומת הזנת תינוק בפורמולה קשורה למינוני חומצות שומן מסוג אומגה 3 העוברים אל התינוק היונק מחלב האם , במחקרים נמצא שתינוקות אשר ינקו לפחות למשך 40 שבועות לאחר הלידה צברו בממוצע יותרDHA ברקמות המוח לעומת תינוקות שניזונו רק מפורמולה

BMJ 2002 Feb23:32

במחקר פרספקטיבי שנערך ועקב אחרי 8729 נשים הרות נבדקה הסברה שיש קשר בין אכילה מרובה של דגים העשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3 ( לעומת צריכה נמוכה של דגים ) על הסיכון ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך , מסקנות החוקרים היו שצריכה נמוכה של דגים במהלך ההיריון מהווה גורם סיכון מאוד משמעותי ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך בתינוקות לעומת זאת נמצא שצריכה מרובה של דגים במהלך ההיריון יכולה לספק הגנה מפני לידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך

J Hum Nutr Diet 2002 Apr15

מחקר שבדק את הקשר בין צריכה תזונתית של אומגה 3 על ידי תינוקות לרמת DHA בפלסמה ובכדוריות הדם האדומות , והאם התפתחות עצבית תקינה קשורה לרמה גבוהה שלDHA
בפלסמה המחקר כלל בדיקת מדדים קלינים מקובלים ב 44 תינוקות בגיל שנה מול רמת הDHA בפלסמה תוצאות המחקר הראו קשר בין צריכת אומגה 3 לרמה בפלסמה , בנוסף נמצא שככל שצריכת האומגה 3 הייתה נמוכה יותר, הרמה בפלסמת התינוק הייתה גם נמוכה, בנוסף נמצא קשר ישיר בין רמה נמוכה של DHA בפלסמה להתפתחות עצבית נמוכה לעומת תינוקות שצרכו מינון גבוה של אומגה 3 והיו בעלי התפתחות עצבית טובה

רעלת הריון ותזונה

במספר מחקרים נמצא קשר בין רמה נמוכה של אומגה 3 בפלסמה לסיכון ללקות ברעלת הריון , המחקרים מצאו שלנשים הסובלות מרעלת הריון יש רמות נמוכות של חומצות שומן מסוג אומגה 3 EPA DHA לעומת נשים הרות שאינן סובלות מרעלת הריון

כמה עובדות על דיכאון

נשים מצויות בסיכון כפול פי שניים מגברים ללקות בדיכאון , מחקרים מאשרים את העובדה שכ % 28 מהנשים סבלו מדיכאון בשלב כלשהו של חייהן מחקר שנערך באוניברסיטת משיגן טוען שאחת מכל חמש יולדות מראה סימנים כל שהן של דיכאון


Psychology today

מחקר שנערך בבריטניה על 11,721 נשים לאחר לידה מצא שצריכת דגים במיוחד טונה , הרינג סלמון , וסרדינים העשירים באומגה 3 עשויות למנוע הופעת דיכאון בלידה או אחריה החוקרים מצאו שנשים שצרכו אומגה 3 בטרימסטר השלישי להריון נמצאו בסיכון נמוך לדיכאון במהלך ההיריון ועד שמונה חודשים לאחר הלידה

אומגה 3 מונעת ומקלה במצבי דיכאון

במחקר שנערך על 52 מטופלים הסובלים מדיכאון וקיבלו 1-4 גרם אומגה3 ליום(לעומת קבוצת ביקורת של 18 חולים שקבלו פלסבו) נמצא שבקבוצה שקיבלה אומגה 3 % 69 מהחולים הראו ודיווחו על שיפור ניכר במצבם לעומת % 25 בלבד בקבוצת הביקורת .

העשרה

על מנת להימנע מחסר בDHA במהלך ההיריון וההנקה אמהות חייבות להעשיר את תזונתן באומגה 3 מאחר בתקופה זו גוף האם מדלדל ומתרוקן באופן משמעותי מרכיב חיוני זה במידה והאם לא תעשיר את תזונתה באומגה 3 בשלבים אלו היא עלולה להיכנס לחסר ולהעלות את הסיכון לדיכאון ולדיכאון לאחר לידה

J Affect Discord 2002,69

חקר שבדק קשר בין צריכת דגים ומאכלי ים לרמת DHA בפלסמת האם ולדיכאון לאחר לידה נבדקה השכיחות של דיכאון לאחר לידה במדינות שונות ביחס למינוני חומצות השומן השונות כגוןDHA EPA בחלב אם וצריכה של מזון מהים, הממצאים הראו קשר בין צריכה מוגברת של מזון מהים לריכוז גבוה שלDHA בחלב אם ולשכיחות נמוכה של דיכאון לאחר לידה ,לא נמצא קשר בין תכולת AA ו EPA בחלב לדיכאון שלאחר לידה , מסקנות החוקרים הראו קשר לרמה נמוכה של DHA ואו צריכה נמוכה של מאכלים מהים לדיכאון לאחר לידה

Pediatrics 2005115

חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפרים תפקוד ילדים הסובלים מליקוי קואורדינציה התפתחותית
ליקויי קואורדינציה התפתחותית DCD פוגעת ב כ % 5 מהילדים בגיל בית הספר והגן פגיעה זו משפיעה וגורמת לקשיים בלימודים בהתנהגות וביכולת ההשתלבות החברתית השפעת תוספי האומגה 3 נבחנה באנגליה על התנהגות 117 ילדים בגילאים 5- 12 שסבלו מ DCD המחקר הראה לאחר שלושה חודשים שיפור ניכר אצל קבוצת מקבלי התוספים ביחס לקבוצת הביקורת .

ציונים טובים

מחקרים השוואתיים מצאו שתינוקות לאימהות אשר צרכו אומגה 3 במהלך ההיריון וההנקה ואשר חלב האם שלהן נמצא כעשיר בחומצות שומן השיגו ציונים טובים משמעותית מול תינוקות אשר צרכו פורמולות תזונתיות ללא תוספת של אומגה 3.

הגוף מאבד

נמצא שבמהלך ההנקה גוף האם מאבד בממוצע כ 80 מ"ג אומגה 3 ביום אשר מופרשים דרך חלב האם וזאת בנוסף לאומגה 3 ההולך לאיבוד כתוצאה מתהליכי חמצון ואו תהליכים מטבולים יום יומיים הקשורים לתפקוד האישה

עוד ברחם

צריכה תזונתית על בסיס קבוע של חומצות השומן מסוג אומגה 3 חיונית לא רק לתפקוד התקין של האם בזמן ההנקה ולהתפתחות הנוירולוגית והמנטלית התקינה של התינוק היונק אלא גם להתפתחותו התקינה של העובר המתפתח ברחם האם , ישנם מספר תיאוריות שטוענות שיש מקום להעשיר את תזונת שני ההורים ברכיבים תזונתיים וביניהם אומגה 3 טרם הכניסה להריון על מנת לתרום להתפתחותו התקינה של התינוק ולמנוע מומים ומחלות העלולות להתעורר במהלך ההריון.

מהפכה

כתוצאה מהמהפכה התעשייתית ב 30 שנים האחרונות חלה תזוזה משמעותית ביחס בין הצריכה התזונתית של אומגה 3 לצריכה התזונתית של אומגה 6 ( התזוזה היא לרעת האומגה 3 ) המהפכה התעשייתית גרמה לירידה מאוד משמעותית ברמות האומגה 3 במיוחד חומצת השומן החיונית DHA לעומת עלייה חדה מאוד בצריכה של חומצת השומן מסוג אומגה 6 ( חומצה לינולנית) בחלב האם

Ann NY Aced Sci2002 Jun 9

במחקר שבדק את הקשר בין רמות אומגה 3 בפלסמה של תינוקות יונקים מול תינוקות שניזונו מפורמולה נמצא שתינוקות יונקים הם בעלי רמות גבוהות יותר של חומצות שומן מסוג אומגה 3 בפלסמה ובפוספוליפידים שברקמות , יחסית לתינוקות שניזונו מפורמולה, לעומת זאת פורמולות מועשרות בחומצות שומן מסוג אומגה 3 הצליחו לאזן את רמת הDHA בפלסמה של התינוקות ולשפר פונקציות עצביות קוגנטביות ולהשפיע על איכות הגדילה וההתפתחות של התינוק , מסקנות החוקרים היו שהוספה של חומצות שומן אלו במהלך ההיריון ההנקה והילדות המוקדמת תמנע את דלדולם ותשמור על רמות סבירות שלהם בפלסמה

מולקולות

מבנה המולקולרי של חומצות השומן אומגה 3 DHA EPA ואומגה 6 AA דומה וכתוצאה מכך מאפשרת להן להחליף אחת את השנייה במצבי חסר של אחת מהן למשל בישראל כתוצאה מהרגלי אכילה קלוקלים אנו עדים לחסר של אומגה 3 בתזונה חסר שמוביל לכך שחומצת השומן מסוג אומגה 6 ( זו שיכולה לגרום לנזקים בריאותיים קשים ) תופסת את מקומה של האומגה 3 בממברנת התאים וגורמת לתופעות לוואי ולמחלות קשות

התפתחות המוח

אומגה 3 ובמיוחד DHA חיונית לפעילות תקינה של ממברנות התאים ולהתפתחות תקינה של מוח התינוק במיוחד במהלך החודשים הראשונים לחיים , בחודשים אלו מתפתחים תפקודים חשובים כגון תפקודי המוח השונים הראיה ומערכת העצבים המרכזית , על מנת לאפשר התפתחות תקינה של תפקודים אלו הגוף צורך מינונים גבוהים ביותר של אומגה 3 ( החודשים הקריטים להתפתחות המוח והראיה הם בין החודש ה 4 8 )

המומחים קובעים

פנל מומחים בין לאומי שהתכנס לאחרונה הכיר בחשיבות הצריכה של אומגה 3 במהלך ההיריון וההנקה וקבע שהמינון היומי הרצוי לצריכה של אומגה 3 הוא לפחות 300 מ"ג שלDHA ליום לאישה הרה ואו מניקה , מומחים אלו ואחרים טענו שדרישת המינימום לצריכה של אומגה 3 על ידי אם מניקה ואו אם בהריון ( על מנת שהתינוק יתפתח ללא חסרים של אומגה 3 ) היא לפחות שלוש מנות של דג שומני בשבוע רצוי ממקור לא מזוהם ונקי מדיוקסינים ( דגים כ טונה משומרת בהירה , שפמנון, סלמון) הדגים שנמצאו כעשירים בכספית היו מקרל , דג החרב וכריש )

ככה לא מתנהגים

לאור העובדה שילדים רבים החלו לסבול מבעיות בריאותיות \ תפקודיות הקשורות לחסר כרוני של אומגה 3 כבעיות התנהגות וירידה בכושר הלמידה כתוצאה מהתזונה המתועשת של ימינו בה ניזון האדם מכ שישית רמות אומגה 3 מהכמויות שהכיל המזון לפני כ 100 שנים החלו לשווק באנגליה חלב מועשר באומגה 3 לחלב טעם רגיל והוא מגיע מפרות ואו כבשים שהעשירו את תזונתן בדגים המכילים כמובן אומגה 3

Pediatrics 2003

במחקר נבדק האם תוספת של אומגה 3 לנשים הרות ומניקות תשפיע על ההתפתחות המנטאלית של הילדים בהשוואה לאמהות שקיבלו פלסבו - תוספת של אומגה 6 שמן תירס . התינוקות עברו הערכה של תפקודים קוגנטיבים בגילאים שונים החל משלושה חודשים עד תשעה חודשים ומבחני אינטליגנציה בגיל 4 שהוכיחו בצורה ברורה שצריכת אומגה 3 במהלך ההיריון וההנקה היו הפרמטר המבודל היחידי בין שתי קבוצות הביקורת ( אלו שצרכו אומגה 3 לעומת אלו שצרכו אומגה 6 ) בהקשר להתפתחות המנטאלית שהייתה גבוהה באופן משמעותי בקבוצת האומגה 3 לעומת הקבוצה שצרכה אומגה 6

נמוך מדי

לאור האמור עד כאן בסיכום המאמרים והמחקרים ברור לחלוטין שצריכת אומגה 3 בישראל על ידי נשים בהריון מניקות ועל ידי כלל האוכלוסייה נמוכה באופן משמעותי מזו המומלצת על ידי ארגוני הבריאות השונים כ AHA WHO וה - NIH

עניין של זמן

ארגוני הבריאות השונים בעולם ממליצים מאוד להעשיר את תזונת האם באומגה 3 מכוון שבמהלך ההיריון וההנקה חלים שינויים משמעותיים ברמות האומגה 3 בפלסמת האם כשאנו עדים לירידה משמעותית ברמות האומגה 3 במיוחד בטרימסטר האחרון מאחר שבטרימסטר זה ההפרשה של אומגה 3 מהאם לעובר גדלה באופן משמעותי יחסית לשאר הטרימסטרים

אחד ועוד אחד

ארגוני הבריאות ממליצים להגביר באופן משמעותי את צריכת האומגה 3 במידה וקיים רצף הריוני בפרק זמן יחסית קצר ואו במידה ומדובר על היריון מרובה עוברים

פג?

מחקרים ותצפיות מצאו קשר ישיר בין רמה נמוכה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 במיוחדDHA ברקמות האם ללידה מוקדמת וללידה של תינוק פג, בנוסף נמצא קשר בין רמות אומגה 3 נמוכות לפגיעה בפרמטרים ואינדיקציות תפקודיות חיוניות בפג הנולד, המחקרים נמצא שככל שרמת הDHA ברקמות ובפלסמה הייתה גבוהה יותר משקל הפג, אורכו והיקף הראש בלידה היה גבוה יותר לעומת פגים שנולדו לאמהות עם רמות נמוכות של DHA.

מבחנים והשגים

תינוקות שיינקו במהלך השנה וחצי הראשונות לחייהם חלב אם עשיר באומגה 3 ( כתוצאה מצריכה מוגברת של מזון עשיר באומגה 3 על ידי האם במהלך חודשי ההיריון וההנקה ) הגיעו להישגים במבחנים קוגנטיבים גבוהים יחסית לילדים שצרכו חלב אם בעל ריכוז נמוך יחסית של אומגה 3

וינקת וינקת

תינוקות יונקים נהנים מיתרון תזונתי מאוד משמעותי לעומת תינוקות שהוזנו על ידי פורמולה בכל הקשור לרמות DHA בפלזמה ( לעומת רמות נמוכות יותר של גלוקוז ) התינוקות שינקו וניזונו מחלב אם שמרו על מינונים יחסית גבוהים של אומגה 3 בפלזמה למשך שנתיים לפחות

הכותב הינו מנהל מרפאת מדיקיד
רפואה משלימה בתינוקות ילדים ונוער
המתמחה בטיפול בילדים עם הפרעות התנהגות
עיי שינוי תזונה תוספי תזונה וביו פידבק

בואו לדבר עמו בפורום רפואה משלימה לתינוקות ילדים ונוער

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום