החלפת מפרק: העתק, הדפס, השתל

(1)
לדרג

במקרים בהם טיפול שמרני לא מפיג כאב כרוני במפרק ניתן לשקול ניתוח. העתיד כבר פה: ברך מותאמת אישית יוצרים מודל תלת מימדי, מדפיסים ומשתילים

מאת: ~~ד"ר ואדים בנקוביץ ~~

אם יש לכם כאב חוזר ונשנה במפרק, אשר איננו מושפע באופן ישיר ממאמץ פיזי גבוה, קיים סיכוי סביר שאתם סובלים ממחלת מפרקים שחיקתית או אחרת. בדרך כלל, המפרקים שיוצרים כאב כרוני הם אלה שנמצאים בגפיים התחתונות, כמו מפרקי הברכיים.

היכן קיים סיכוי גדול לפתח דלקת מפרקים?

רוב המחלות והבעיות הקשורות במפרקים מתבטאות בעיקר באזור המפרקים הגדולים. נפוצים במיוחד הם כאבי הברכיים, ובאחוזים מעט יותר נמוכים, כאבי הירכיים.

בדרך כלל, טווח הגילאים באוכלוסייה הסובל מבעיות מפרקים - אלא אם מדובר על פציעה או תאונה שעלולה להתרחש בכל גיל - הם מגיל 60 ומעלה. הסיבה לכך היא שחיקה טבעית וכן בלאי של אזורי המפרקים בגוף, וכן מחלות שחיקתיות שמאפיינות את אזור הסחוס במפרק.

איזה מחלות עלולות לאפיין כאבי מפרקים?

רוב המחלות הקשורות בכאבי מפרקים הן מחלות מקבוצת אוסטאוארטריטיס - מחלה שחיקתית בעיקרה, שיכולה להיגרם כתוצאה משחיקה טבעית ומתהליכים ניווניים של הגוף, המתרחשים עם העלייה בגיל. כמו כן, עלולות להיווצר באזורי המפרקים הגדולים מחלות דלקתיות מסוגים שונים. גם פציעה מן העבר, כזו שדווקא החלמנו ממנה, יכולה לגרום בעתיד למחלת המפרק הנפגע.

כיצד נדע שכאב כזה או אחר במפרק הופך למחלה כרונית?

אם מופיע כאב כרוני במפרק, הוא בדרך כלל יופיע באחד ממפרקי הגפיים התחתונות, משום שעליהם מופעל לחץ קבוע ויום יומי. באחוזים נמוכים מעט, ישנם כאבים כרוניים המאפיינים גם את אזור הכתפיים והמרפקים. אם הכאב מופיע כתוצאה מפעילות תנועתית שגרתית, או אולי כזאת מעט מאומצת יותר, אבל נחלש בזמן מנוחה, סביר להניח שהוא יעבור מעצמו או בעזרת טיפול נקודתי, כל עוד לא נפעיל על האזור הכואב עוד ועוד מאמץ. אך במידה ומדובר על כאב חוזר שמופיע ללא סיבה, סביר להניח שהוא מייצג בעיית מפרקים חמורה יותר, שיש לאבחן ולטפל בה.

כיצד מתבצע אבחון של בעיה במפרקים?

ברוב המקרים, בדיקה קלינית פיזיקלית על ידי רופא, בעזרת צילום רנטגן פשוט, מספיקה כדי להגיע לרוב האבחנות, בתחום שחיקת הסחוס, או בתחום המחלות הכרוניות במפרקים. במידה ואבחון זה לא מספיק, יש לגשת לבדיקות הדמייה:CT או MRI וכן לבדיקת מיפוי עצמות, במידה וזו נדרשת. אך חשוב לציין שאף אחת מהבדיקות היסודיות האלה לא מחליפה את צילום הרנטגן, למרות שהוא נחשב לפחות מתוחכם. במיוחד באזור המפרקים הגדולים, צילום הרנטגן מהווה אינדיקציה טובה מאוד לאבחון בעיה כרונית במפרק.

מהן דרכי הטיפול המוצעות למחלות כרוניות באזור המפרקים?

בנוגע למחלה שחיקתית באזור המפרקים, במידה ומאבחנים את המחלה בשלב מוקדם, טיפול תרופתי לרוב עשוי להיות מאוד יעיל. טיפול זה, הכולל בדרך כלל טיפול של זריקות לאזור הבעייתי, משולב במקרים רבים עם טיפול פיזיותרפי. במידה ומדובר על מחלה שחיקתית מתקדמת, המאפיינת, כאמור, את נזקי הגיל הטבעיים של כולנו, הטיפול התרופתי כבר לא מועיל. במצב כזה, יש לבצע טיפולים ניתוחיים, כדי לפתור את הבעיה.

בעולם הרפואה של היום, תחום כירורגית המפרקים התקדם מאוד והוא כולל פתרונות חדישים שלא היינו מסוגלים להעניק למטופלים בעבר, כגון ניתוחים לשחזור או להחלפת מפרקים. דוגמא לניתוח כזה הוא ניתוח להחלפת מפרק הברך. בניתוח מסוג זה מורידים שכבה דקה בלבד ממשטח הברך השחוק, ובמקומו משתילים משטח חדש, תוך כדי שמירה על רוב הרקמות הטבעיות, הרצועות והשרירים השלמים הקשורים במפרק זה, בלי לגעת בהם. לא תמיד נדרש לטפל בכלל אזור מפרק הברך. לעתים, השחיקה תופסת רק אזור מסוים במשטח המפרקי, במקרים אלו ניתן להציע לחולה השתלה חלקית. במקרים המתאימים לכך המטופל נהנה מניתוח קטן יותר עם קצב החלמה ושיקום מהיר יותר. המשטח המפרקי החדש הוא חלק ומתוקן, ולאחר הניתוח הוא יכול לאפשר תנועה מלאה ותפקוד מלא, ובעיקר: תחושת הקלה מאוד משמעותית, בכל הקשור לכאב ולמגבלות התנועה. החזרה לשגרה לאחר ההחלמה מהניתוח כוללת בפעמים רבות חזרה לפעילות גופנית ולספורט.

מהו החידוש בשיטה ניתוחית - התאמה אישית" להחלפה מלאה וחלקית של הברך?

הטכנולוגיה המתקדמת לניתוח מבוססת על "התאמה אישית" למטופל הספציפי שעתיד להיות מנותח. טרם הניתוח, אנו מבצעים סריקה, באמצעות בדיקות הדמיה, לא לצורכי אבחון, אלא לצורכי הכנת מודל תלת ממדי, המודפס במדפסת תלת ממדית. כך, למעשה, נוצר העתק 'אחד לאחד' של המפרק הבעייתי המיועד לניתוח. אותו 'פסל מפרקי' של המטופל מעניק לרופאים אפשרות דיוק מקסימאלית בתכנון טרם הניתוח, וכן אפשרות להכין מכשור עזר מדויק נדרש לטיפול במפרק זה בזמן הניתוח עצמו. מכשור העזר עצמו גם מותאם לבעיה הקיימת במפרק המדובר הספציפי.

יתרונה של שיטה זו טמון בכך שהיא משיגה רמות דיוק מאוד גבוהות ומקצרת את זמן הניתוח. מכאן שמדובר על ניתוחים מאוד מדויקים וגם קצרים באורכם ויחד עם זאת, איכותיים מאוד. בעזרת שיטה זו, נגרם נזק מועט יותר לרקמות, חוסך איבוד דם ביחס לניתוח רגיל, וכן קיימת החלמה מהירה ומוצלחת יותר, לטובת המטופל ולטובת מפרקיו.

ד"ר ואדים בנקוביץ הוא מנהל יחידת השתלות מפרקים במרכז האוניברסיטאי סורוקה בנגב, יו"ר החברה הישראלית למפרקי ברך וירך, ומייסד מרכז ישראלי לבריאות המפרק והגב אסותא רמת החייל

בואו לדבר על זה בפורום החלפות מפרקים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום