רחם כפול: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

שאלות נפוצות מפורום אנדוסקופיה גינקולוגית

שאלה: מה הן הסיבות השכיחות לדימום ווסתי מוגבר או לא סדיר?תשובה: הסיבות השכיחות הן לדימום מוגבר משתנות בהתאם לגיל האישה וכוללות הימצאות שרירן (מיומה) הגדל בדופן הרחם, פוליפ ברחם, רירית היפרפלסטית ומעובה, אטרופיה של רירית הרחם וחוסר איזון הורמונלי. שרירן הינו גידול שפיר של שריר הרחם. למעשה זהו הגידול השכיח ביותר באשה המתפתח באחת מכל שלוש נשים בגיל הפריון. השרירן מאובחן בד"כ בנשים מעל גיל 35 וסיבות הופעתו אינן ברורות אך ידוע שגדילתו תלויה בהורמון האסטרוגן. לנשים רבות אין כלל תלונות והממצא הינו אקראי ומתגלה בבדיקה גינקולוגית או סונוגרפית. שאלה: מהו ניתוח אנדוסקופי ומה הם יתרונותיו? תשובה: הניתוחים האנדוסקופים הינם ניתוחים שאינם דורשים פתיחת בטן ומכאן ייחודם. לשם צפייה באברים...
ללמוד עוד על רחם כפול
אל מלא רחמים-תמונה

על מעמדו האבסולוטי של הרחם, ועל הצורך בהבנה מעמיקה של...

מאת: למרות...
29/07/2004
הריון: איך מחזירים עובר לרחם?-תמונה

החזרת העוברים המתפתחים לתוך הרחם היא השלב האחרון בהליך...

מאת: פרופ'...
15/01/2012

רחם כפול: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, עברתי לפני שנה וחצי הסרה של מחיצה רחמית באורך 1.5-2 סמ. מאז נכנסתי להריון וילדתי בשבוע 38+5 לאחר השראת לידה. בלידה השיליה לא נפרדה כלל, ובוצע רביזיו אגרסיבי עם איבוד מאסיבי של דם. לאחר הלידה נשארה שארית שיליה שחדרה למיומטריום בפונדוס. השארית הוסרה בהיסטרו ניתוחית. 3 חודשים לאחר מכן עברתי היסטרו אבחנתית לביקורת (בוצעה עי אותו רופא שביצע את הניתוחית), ונמצאה מחיצה של 25%. 1. האם מחיצה יכולה להווצר מחדש כתוצאה מהסרת שארית שילייה באזור? הרופא טוען שהיא כנראה היתה גם במהלך ההריון (משמע שהוא פיספס אותה במהלך הניתוחית? מדובר ברופא הכי מוכר בתחום), אך אשמח לשמוע חוות דעת נוספת. 2. מה כדאי לי לעשות איתה אם אני מתכננת הריון נוסף? 3. מה הסבירות לכך שהשיליה לא תפרד שוב בלידה הבאה? מאז הלידה האחרונה רק התווספו צלקות לרחם שלי. 4. האם יש משהו שניתן לעשות כדי למנוע נעיצות שיליה או כדי למזער נזקים? 5. מה עושים במידה ושוב תהיה נעיצות? ומה צריך לעשות במהלך ההריון כדי לזהות אותה מראש? (בהריון האחרון לא ידעו על הנעיצות לפני הלידה) תודה!

1. מאחר והרחם נוצר מחיבור של שני רחמים במהלך החיים העובריים, שכיח שגם אחרי הסרת מחיצה נותר מבנה דמוי לב, כלומר מחיצה קטנה. 2. כלום. 3. יש סיכון מוגבר. 4. לתכנן את הלידה. 5. אולטראסאונד מכוון לאזור השליה.

תודה רבה על המענה המהיר! מה הכוונה לתכנן את הלידה? מול מי אני אמורה לעשות את זה? בלידה האחרונה צוות חדר הלידה אפילו לא עבר איתי על תוכנית הלידה (הייתי שם במעקב לפני הלידה, אבל מעולם לא דנו איתי בתוכנית הלידה).

כדאי לפחות חודש לפני הלידה להיפגש עם המומחים של חדר הלידה בו תלדי, על מנת להחליט על אמצעי הזהירות בלידה שלך.

האם לאור כל האמור לעיל יש התוויה לפונדקאות? ברקע גם - שחלות פוליציסטיות, נשאות של מוטציות הטרוזיגוטיות לקרישיות יתר (פקטור 2 וmthfr) ותת פעילות של בלוטת התריס (מטופל ביוטירוקס). ההריון המדובר הושג דרך ivf. תודה שוב!

אם את מעוניינת להימנע לחלוטין מסיכון בלידה הבאה, אז פונדקאות זה פתרון מצוין.

ד״ר שלום, אני בשבוע 18 ומתלבטת האם לעשות מי שפיר (אני בת 31). אחד הדברים שמפחידים אותי זה שיש לי רחם דידלפי וגם סובלת מבקע טבורי. האם בשל 2 מצבים אלו יש סיכון נוסף בבדיקה? אציין שאין אינדיקציה לביצוע הבדיקה, רק כדי להיות רגועה...

שלום. בקע טבורי ורחם דידלפי אינם מעלים את הסיכון בדיקור מי שפיר, ואין מניעה מלבצע את הבדיקה במצבים אלו. בברכה ד"ר יוסי הר-טוב

היי פרופסור, בשתי בדיקות שונות במהלך חיי הצעירים נאמר לי שיש לי מחיצה: פעם אחת לאחר צילום רחם שעשיתי בתור נערה ועוד פעם בעקבות גרידה שעברתי. הייתי צעירה ולא ייחסתי לכך חשיבות. לפני כחודשיים חוויתי הפסקת הריון בשבוע 9 וביקשתי מהרופא שלי לבדוק ברצינות את שנאמר לי בצעירותי לגבי המחיצה מתוך חשש שאולי זה קשור להפסקת הריון. הוא שלח אותי לצילום רחם שיצא תקין לחלוטין, כלומר, לא נצפתה מחיצה. האם יש סיכוי שבכל זאת התפספס משהו במבנה הרחם? האם הבדיקה של צילום רחם מספיק מקיפה ואפשר לסמוך על תוצאותיה? במידה וכן, יכול להיות שנעלמה לי המחיצה או לא הייתה קיימת אפילו ששני רופאים שונים בשני זמנים שונים אמרו שיש לי?

בחיים העובריים לאישה יש שני רחמים שמתאחים לרחם אחד. החלל שנוצר הוא לעתים בעל מראה משולש, אך לפעמים מקבל צורה של לב. כלומר לא נדיר שרואים בחלק העליון של מרכז הרחם שנץ או מחיצה קטנה, שמחלקת את הרחם למעין שני קרניים. הבעיה שקשה להגדיר על סמך בדיקות הדימות המקובלות, אולטראסאונד או היסטרוסקופיה, ואפילו בהתבוננות ישירה בזמן ניתוח קיסרי למשל, מתי מדובר ברחם תקין עם שנץ קטן במרכזו ומתי יש להתייחס לשנץ כמחיצה בעלת משמעות קלינית. מחקרים מורים שאם מראים את אותה תמונה של חלל הרחם שהתקבלה בהיסטרוסקופיה למומחים שונים, מקבלים פיענוח שונה ביחס להימצאות המחיצה: קטנה, גדולה, חסרת או בעלת משמעות. לכן במקרים רבים לא ברור האם כדאי להסיר את המחיצה או שרק נגרום בכך נזק לרירית הרחם. נהוג לעתים ליחס אירוע של הפלה עצמונית להימצאות מחיצה ברחם, אך במקרים רבים נשים אלו יולדות בהצלחה בהמשך גם ללא תיקון ניתוחי. לכן יש מחלוקת רבה בין הרופאים מתי והאם בכלל כדאי להסיר מחיצה רחמית.

שלום.. אני בת 28.. לבעלי בעית זרע ואצלי נמצא מחיצה 30 אחוז קצת פחות.. הרופא אומר שלא כדי להוריד וטוען שזה יכול לגרום נזק ברחם ולא עלינו משם רק פונדקאות. ואמר לי להתחיל הפריה ככה.אני חוששת כי עברתי גרידה בשבוע 9.. ואני חוששת מהפלות לידות מוקדמות וכו חס ושלום. (מה שקרה לי בעקבות גרידה זה רירית שלא חזרה מלפני חצי דנה .. רירית לפני גרידה הגיעה ל 10 בביוץ, . כיום בביוץ 7.5) 1) האם באמת כך הדבר וכדי להתחיל טיפול ללא ניתוח? 2) האם רחם עם מחיצה יכול לא עלינו לגרום להפלה בשבוע מתקדם מאוד ?? אנסה ללכת לעוופא לחוות דעת נוספת.... אך אשמח לדעת מה היית חושב תודה!!! ויום בריא!!

מציינת שאין לי ילדים עדיין***

מחיצה היא ממצא שכיח, שנובע מכך שהרחם שלך נוצר מהתאחות של שני רחמים בחיים העובריים. בד"כ אין לכך משמעות על הצלחת ההיריון, אך אם את מוטרדת הרי שהניתוח להסרת המחיצה הוא די פשוט.

תודה על תשובתך.. נאמר לי ע"י הרופא שיש השלכות להשאר עם רחם מחיצתי (30%) ההשלכות הן לידות מוקדמות בשבועות מתקדמים.. אני מאוד חרדה מכך.. מצד שני הרופא אומר שלא כדי לגרום נזק לרחם.. ואתה אומר שזכ הליך פשוט . מה היית ממליץ לי לעשות?

זה באמת לא ברור אם יש יותר תועלת או נזק בניתוח. תצטרכי לזרום עם התחושות שלך. בד"כ המנתחים בעד ורופאי הפריון הרבה פחות בעד.