אדנומה באדרנל: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לאדנומה באדרנל?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

אדנומה באדרנל: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

ד"ר סימונה שלום רב, אימי בת 74, עברה ניתוח להסרת קרצינואיד טיפוסי (Typical Carcinoid) בריאה הימנית עם כריתה סגמנטרית. הקרצינואיד הוסר בשלמותו, היה עם שוליים נקיים, ללא חדירה לבלוטות הלימפה. היא עכשיו במעקב בלבד, ללא טיפול. היא עשתה CT חזה שהיה תקין לגמרי, ללא עדות לחזרת המחלה.הרופאה האונקולוגית שלחה אותה לבדיקת כרומוגרנין A, שנעשתה כבר שלוש פעמים עם טווח של חודשיים-שלושה. התוצאה הראשונה: 269, תוצאה שנייה: 401, תוצאה שלישית שהגיעה אתמול: 399. כל הבדיקות נעשו בצום, אימי לא לוקחת שום תרופות אשר יכולות להשפיע על התוצאה, אין לה בעיות עם הכליות או הכבד. יש לה אדנומה באדרנל השמאלי (אינצידנטלומה) ללא שינוי כבר כמה שנים, וכמו כן יתר לחץ דם ואי-ספיקת לב קלה. קראתי שכל זה יכול להעלות את רמת הכרומוגרנין, אך האם לערכים כל כך גבוהים? כרגע אנו מחכים לתוצאות של PET-CT עם GA-68 DOTATATE, אך בינתיים אני פשוט משתגעת מדאגה וחרדה. אנא תגידי לי, האם יש אפילו סיכוי קלוש שלא תהיה קליטה פתולוגית ב-PETCT, ושזה לא גידול נוירואנדוקריני נוסף והמחלה לא חזרה? מה עוד יכול להסביר רמת כרומוגרנין כל כך גבוהה? כל שאר בדיקות הדם תקינות לחלוטין.

לילי שלום, תודה על השאלה. בדיקת דם לכרומוגרנין A היא בדיקה מאוד לא ספציפית. יש רשימה ארוכה של סיבות לעליה ברמה, והעליה שאת מציינת היא לא מאוד גבוהה, וכן יכולה להתאים לשימוש בנוגדי חומצה לדוגמה. מעבר לסיבות שאת ציינת, דלקת אוטואימונית בקיבה (גסטריטיס אטרופית) היא סיבה שכיחה נוספת. ספציפית לאבחנה של קרצינואיד של הריאה, ניתן לבצע בדיקה לסמן נוסף בדם בשם PRO-GRP. הבדיקה מתבצעת בהדסה עין כרם, במעבדה האונקולוגית, לאחר שהחולה מקבל הפניה שלנו. ממליצה על בדיקה מסודרת ביחידה לגידולים נוירואנדוקרינים. בברכה, בהצלחה, ד"ר גלסברג

ד"ר גלסברג, תודה רבה לך על תשובתך! הרגעת אותי מאוד. בבדיקת ה-PET-CT הכל היה תקין, פרט לקליטה גבוהה בבלוטות לימפה מזנטריאליות, שכבר היו מוגדלות לפני שנתיים, וחלקן קטנו. הרופאה שלחה לבדיקות דם נוספות, כולל תפקודי כבד וכליות, SMA ו-LDH, בכדי לגלות את הסיבה לעלייה בכרומוגרנין. אקווה שזה בכל זאת לא משהו רציני.

שלום לפני כ10 ימים הופיע כאב בגב תחתון צד שמאל בפניה למיון בוצע CT והתגלה גידול אדנומה באדרנל בצד שמאל מה זה אומר?מה הסיכונים? תודה.

שלום רב, אנא לפנות את השאלה לפורום לאנדוקרינולוגיה, בברכה, ד"ר רוזינסקי

ד"ר שלום, בהמשך למייל קודם שלי, אעשה סדר בבלגן שייצרתי ואציין: בן 60, ללא סוכרת, ללא לחץ דם, לא שותה כדורים, רזה. עקב MRA שביצעתי התגלה באופן אקראי אדנומה באדרנל 1.5 מ"מ. ביצעתי בדיקות דם ו-2 איסופי שתן שהתוצאות שהגיעו הם: CORTISOL BLOOD = 752 (ערכי נורמה 138-690). ALDOSTERONE BLOOD = 5.6 אין ערכי נורמה. CORTISOL - U- FREE 24h = 268.5 nmOl (טווח הנורמה 38.0-208.0) (אני מבינה שזה איסוף שתן 24 שעות לקורטיזול). CORTISOL _U_ FREE SAMP= 134.2 אין טווח נורמה. תשובת רנין עדיין בעבודה. תשובה נוספת של איסוף שתן עם חומר משמר עדיין בעבודה. רציתי לשאול מה זה אומר בינתיים שקורטיזול גבוה הן בבדיקת דם והן באיסוף שתן? מה הקשר עם הממצא באדרנל? רציתי לציין עוד כי יש לי קישרית 6 מ"מ בתימוס מלפני 5 שנים, ורופא המשפחה בזמנו אמר שאין צורך לעקוב אחר ממצא זה. וכעט עולה בי ספק, שמא ואולי יש קשר עם עודף הקורטיזול שיש לי כעט עם הקישרית בתימוס? או האם יש קשר עם עודף הקורטיזול והממצא באדרנל? מה דעתך? למי פונים? מה עושים? והאם הבדיקות שטרם הגיעו כגון רנין ואיסוף שתן נוסף עם החומר המשמר ייתנו תמונה נוספת לענין? אנא תשובתך בברכה

אנא ראה את תשובתי הקודמת

ד"ר שלום רב, רקע: בן 60, לא שמן, ללא סכרת, ללא יתר לחץ דם, לא לוקח כדורים. במעקב כלי דם אחת לשנה עם בדיקת MRA. אציין כי לפני כשנתיים לערך ביצעתי בדיקת דם בבדיקה אורולוגית ובאחת הבדיקות התגלה קורטיזול גבוה. אנדוקרינולוג נתן לי כדור 1 לפני הבדיקה החוזרת ולאחר מכן המצב חזר לגדר הנורמה.לא הייתי יותר במעקב. כעט, ביצעתי שוב צילום MRA למעקב כלי דם כאמור, והתגלה באדרנל אדנומה בגודל 1.5 מ"מ. (אציין כי בשנה שעברה לא היה הממצא הזה ב- MRA והרופא האנדוקרינולוג אומר שאינו יודע גם להסתכל על צילום של MRA להשוואה). נשלחתי עכשו לבצע שוב בדיקות דם ולבצע שתי איסופי שתן 1 לקורטיזול והשני עם חומר משמר. קיבלתי בינתיים בדיקת דם אחת והיא: CORTISOL BLOOD = 732 (כשערכי הנורמה הם 138-690). מה זה אומר מבחינתי שהערך גבוה ביחד עם הממצא של אדנומה בגודל 1.5 מ"מ באדרנל שהתגלתה? האם זה שבעבר היה לי קורטיזול גבוה ונתנו לי כדור וזה חזר לנורמה היה מצב "שטשטש" את המצב הנוכחי? וכעט זה שוב מראה על מצב לא תקין? אני מבין כי עלי להמתין לשאר התוצאות, אך בבקשה אם אפשר להסביר קצת על כך. תודה מראש לתשובתך וסבלנותך האדיבה בברכה בינתיים הגיעה תשובה אחת לש בדיקת דם CORTSOL _ BLOOD = 752 (ערכי הנורמה 138-690). שאר הבדיקות טרם הגיעו. אני קצת מוטרד מכיוון שאת הבדיקה ביצעתי עקב ממצא של 1.5 מ"מ שהתגלה באדרנל. על מה מרמזת תוצאת הבדיקה הזו ? אני מבין שצריך להמתין לשאר התוצאות אך בבקשה אם תוכלי להגיד לי מה זה אומר? אודה לך מאד לתשובתך וסבלנותך האדיבה

שלום רב, השאלה לא קשורה לנושא של הפורום הזה. רמת קורטיזול בדם בצום לא מאבחנת עודף או חוסר בתפקוד האדרנל. הבדיקה שעשית בעבר שללה עודף הפרשה של קורטיזול מהאדרנלים (כולל מהאדנומה של 1.5 ס"מ ).היא לא משפיעה על הבדיקות של עכשין. יש להשלים את הבדיקות שהאנדוקרינולוג נתן לך והמשך יעוץ שלו לפי התוצאות. בברכה, ד"ר גלסברג