מדידת קצב ייצור רוק: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

מדידת קצב ייצור רוק: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מהי האבחנה המיקרוביולוגית לעששת, מה מחפשים ומהם הערכים התקינים של הממצאים אותם מחפשים. אשמח לקבל הפניה למקורות מידע נוספים. תודה.

עד כמה שידווע לי עששת איננה נגרמת ע"י מיקרואורגניזם אחד משתתפים בה מכלול של מיקרואורגניזמים המסוגלים לייצר מגלוקוז מעין פולימר המשמש FRAMEWORK לפלאק הדנטלי ומיקרואורגניזמים מורידי PH כגון סטרפטוקוקוס מוטנס לקטובצילים ועוד כאלה המסוגלים לנצל את האנרגיה המופקת מפירוק סוכרים (בעיקר סוכרוז אך גם רב סוכרים כגון עמילנים) תוך ויצירת חומצות מהם. חומצות אלו מורידות וממיסות שכבות קטנות מחומר השן החיצוני -האנמל. בדנטין (שכבת השן הפנימית ) עיקר הפעילות ההרסנית נעשית ע"י ACTINOMYCES . כך מסתבר שנוכחותן של כל קבוצות החיידקים הנ"ל ברוק (בדיקת הרוק יכולה למצוא זאת )מאפיינת עששת פעילה בפה .אינני רוצה להלאותך באינפורמציה מחקרית - אך אם אתה מתעניין באיתור גורמי סיכון לעששת . מאמרים בנושא Cariology תוכל למצוא בARCHES OF ORAL BIOLOGY במאמרים רבים וכן ב-JOURNAL OF ORAL RESEARCH

הטיפול בעששת המבוסס על הערכת גורמי הסיכון לתחלואה נקרא CAMBRA (נקרא בעבר CRA-caries risk assessment). מבוסס על מדדים שונים: בדיקות מיקרוביאליות (ספירת החיידקים מחוללי העששת ברוק- mutans streptococci ו-lactobacilli), בדיקות pH ו-buffer capacity של הרוק (מדידת חומציות ויכולת סתירת החומצה ע"י הרוק), מדידת קצב הפרשת הרוק וכן מדדים נוספים המשפיעים על התחלואה בעששת (הגיינה, דיאטה, תרופות וכד'). עפ"י תוצאות הבדיקות השונות ניתן לקבוע את דרגת הסיכון לעששת ולהתאים פרוטוקול טיפולי מתאים. חיפוש לפי מילות המפתח שציינתי למעלה יאפשר לך קריאה נוספת בנושא.