למה עקירת שיניים צריכה להיות האופציה האחרונה?
המדריך השלם לקבלת ההחלטה הנכונה בין שימור שן לעקירה - ד"ר אילנה חייקיס בגן, ממרפאת Aesthetic Studio בפתח תקווה, מפרטת ומסבירה

כרופאת שיניים אני פוגשת יום יום מטופלים שמגיעים עם כאב שיניים ומבקשים פשוט "לעקור ולסיים עם זה". אני מבינה את הרצון הטבעי להיפטר מהכאב במהירות, אבל חשוב שתדעו: עקירת שן היא תמיד האופציה האחרונה, לא הראשונה. השיניים הטבעיות שלכם הן נכס יקר שאי אפשר להחזיר והן מתוכננות לשרת אתכם לכל החיים.
שנים רבות במרפאה לימדו אותי שהשקעה בשמירה על השן הטבעית, גם כשהיא דורשת טיפול מורכב יותר, כמעט תמיד משתלמת יותר מבחינה בריאותית, אסתטית וכלכלית. כשאנחנו עוקרים שן, אנחנו לא רק מאבדים אותה, אנחנו פותחים דלת לשורה של בעיות נוספות: הזזת שיניים סמוכות, שינויים במנשך, קשיי לעיסה, ובסוף הצורך בטיפולים יקרים ומורכבים כמו שתלים וגשרים. לכן, בכל פעם שמטופל מגיע אלי, המטרה הראשונה שלי היא תמיד לבדוק איך נוכל לשמר את השן הטבעית ולהחזיר אותה לתפקוד מלא.
למה רופאי שיניים רבים נוטים להמליץ על עקירה כפתרון מהיר במקום לנסות לשמר את השן הטבעית?
"רופא שיניים שמכבד את עצמו קודם כל יציע להציל את השן, ורק אם אין ברירה ואין שום סיכוי להציל את השן, ימליץ על עקירה. אם מדובר על שן עם עששת עמוקה שלא ניתן לבצע בה סתימה, ניתן לבצע טיפול שורש וכתר ועל ידי כך להאריך את חיי השן בפה לעוד הרבה שנים. חור עמוק אינו מהווה סיבה מוצדקת לעקירה.
"עם זאת, במידה שמדובר על שן שלמה אמנם, אך ניידת (זזה), יש הפרשת מוגלה מהחניכיים ונסיגת חניכיים רצינית - כל הנ"ל מראה על דלקת בלתי הפיכה, והאופציה היחידה זה לעקור אותה כיוון שמצב חמור כזה מראה מניסיון שכבר אין מה שמחזיק את השן הזו בצורה יציבה בפה, והפתרון הנכון הוא להתקין במקומה שתל. דוגמה נוספת היא כאשר מדובר על שאריות של שן, או שן רקובה מאוד שלא נשאר ממנה כמעט דבר. גם במקרה כזה אין סיבה לשמור עליה, אלא כמובן לעקור ולבצע שתל.
ד"ר אילנה חייקיס בגן. "רופא שיניים שמכבד את עצמו קודם כל יציע להציל את השן, ורק אם אין שום סיכוי להציל את השן, ימליץ על עקירה". צילום: פרטי
"מקרה נוסף הוא יישור שיניים – אם מדובר על מצב שבו יש חוסר התאמה בין מבנה וגודל הלסת לגודל השיניים (כאשר הלסת קטנה והשיניים מאוד גדולות), קורה מצב שאין מספיק מקום לשיניים להסתדר בצורה נכונה בפה ועקב כך נוצרת צפיפות מוגברת, שן עולה על שן ואין מקום להכניס אותן לקשת השיניים על ידי יישור שיניים. במקרה כזה שוקלים עקירה (גם אם מדובר על שן או שיניים בריאות) כי על ידי השארת שיניים שיוצרות צפיפות מסכנים שיניים אחרות (שיניים צפופות יותר קשה לנקות בצורה עמוקה וכך עולה הסיכון לפתח חורים). בנוסף, התוצאה האסתטית של יישור השיניים עלולה להיות לא מספקת, כי עדיין תישאר בעיית סגר ולרוב פרופיל הפנים יהיה פחות יפה.
"לכל מקרה יש לגשת תוך שיקול נכון - האם העקירה היא מתאימה או לא מתאימה במקרה כזה או אחר. יש מקרים שבשום פנים אין לעקור כי הדבר ייחשב לרשלנות ויש מקרים בהם יש בעיה ולהשאיר את השן יזיק למטופל יותר מאשר יביא לו תועלת".
באילו מקרים את ממליצה על עקירה כאופציה הטובה ביותר?
"התשובה לשאלה הקודמת עונה על כך טוב. אבל חד משמעית: שיניים רקובות, שחורות, מפרישות מוגלה ושמגיע מהן ריח רע - אין ספק שאין סיבה להילחם עליהן. כל יתר המקרים יש לבחון פרטים נוספים".
באיזה אחוז מהמקרים שמגיעים אליך עם המלצה לעקירה, מצליחים בסופו של דבר לשמור על השן?
"זו שאלה כללית מדי, כיוון שאני מטפלת במטופלים ברוב שכבות הגילאים ומבצעת טווח רחב של טיפולים החל מטיפולים משמרים כמו סתימות וכלה בשיקומים כבדים על שתלים ויישור שיניים, לכן קשה מאוד להצביע על אחוז או סטטיסטיקה. יש מודעות גבוהה מאוד ורצון גבוה בקרב מטופלים לשמר את השיניים וזה דבר טוב, אפילו אם כואב, הדבר הראשון שהרוב חושבים עליו זה סתימה או טיפול שורש ולא ישר רצים לעקירה. אבל כמו שכבר ציינתי, יש מקרים שהעקירה היא במקום ויש מקרים שזו תהיה טעות גדולה".
מהו היתרון של שן טבעית לעומת תותבות או שתלים?
"כאשר מצבה של שן טבעית תקין וניתן לשמר אותה לאורך שנים בפה, היא תמיד תהיה עדיפה על שתלים או תותבות כי לשן יש את מערכת החיסון הטבעית שלה שמאפשרת לה להתגונן טוב יותר מפני חיידקים ולכלוך, מה שאין לתותבת או לשתל.
"במקרים של תותבות יש בעיה גדולה. אנשים חושבים, 'סבלתי משיניים כל החיים, בוא נעקור הכל ונגמור עניין. אין שיניים - אין כאבים', וזו טעות גדולה. העצם שבעבר היתה מחזיקה את השיניים בפה נספגת עם השנים, מה שגורם לתותבות לרקוד בפה בזמן דיבור ואכילה ולגרום לפצעים ולשפשפות, עד שבשלב מסוים, כל תותבת שתתבצע, אפילו אם חדשה, לא תהיה נוחה בפה כי אין לה רכס עצם טוב לשבת עליו. זו הסיבה שאני משכנעת מטופלים שנאלצים להיפרד מכל השיניים, לעשות לפחות כמה שתלים בודדים כדי שתישאר עצם ויהיה ניתן לשקם את הפה בצורה שתהיה נוחה יותר על ידי גשרים או אפילו תותבות, אבל כאלה שיש להם מוקדי אחיזה בפה, מה שמאפשר דיבור ואכילה נוחים יותר, בלי שיניים שכל הזמן זזות בפה".
מה קורה לשיניים הסמוכות כשעוקרים שן אחת ולא מחליפים אותה?
"הגוף שלנו בנוי בצורה כזאת שהוא לא סובל רווחים או חוסרים, וכשקורה מצב כזה של רווח או חוסר כתוצאה משן שאבדה, השיניים הסמוכות מתחילות לזוז לכיוון האזור של השן החסרה ולקבל זווית שוכבת ולא בריאה, מה שגורם לבעיות בשיניים הבריאות ובמקרים קשים גם לבעיות סגר וכאבים במפרקי הלסת.
"בשן עם עששת עמוקה שלא ניתן לבצע בה סתימה, ניתן לבצע טיפול שורש וכתר ועל ידי כך להאריך את חיי השן בפה לעוד הרבה שנים". אילוסטרציה
"דבר נוסף שקורה במידה שנעקרה שן טוחנת אחורית בלסת התחתונה ולא הוחלפה בשתל או גשר של כתרים מחוברים, השיניים הסמוכות זזות ונשכבות באזור השן החסרה, ולא רק זה, אלא גם שטוחנת העליונה, הנגדית לשן שנעקרה, מתחילה לעבור בקיעת יתר כי היא מחפשת מגע עם השן הנגדית החסרה, דבר שיכול לגרום לאיבוד השן הנגדית בלסת העליונה".
מתי ניתן לבצע טיפול שורש במקום עקירה ומה זה כרוך?
"במקרים בהם יש עששת עמוקה, אבל לא במצב שכמעט לא נשאר כלום מהשן, ניתן לבצע טיפול שורש, מבנה (יתד שמחזיק את השן מבפנים) וכתר. כל אלה הם טיפולי חובה כדי לשמר את השן לאחר טיפול שורש, מהסיבה ששן שעברה טיפול שורש זו שן לא חיה ולכן היא יותר יבשה ושבירה. על מנת שלא תישבר תחת עומס הלעיסה, יש להתקין מבנה בתוך התעלות וכתר שמכסה את השן מבחוץ כדי למנוע ממנה להישבר".
באילו מקרים כתר לשן יכול להציל שן במקום לעקור אותה?
"אם נשאר גדם מהשן שהוא ללא דלקת בתוך העצם שסובבת אותו, ניתן לכסות אותו עם כתר ולהאריך על ידי כך את חיי השן. מובן שיש לשקול עוד פקטורים נוספים פרט לדלקת, כמו לדוגמה האם יש לבצע טיפול שורש בשן כזאת בנוסף".
איך אפשר לדעת אם שן עדיין ניתנת לשיקום או שבאמת אין ברירה אלא לעקור?
"זו שאלה מורכבת מאוד וכבר נכנסת לעומק תורת רפואת השיניים. אבל על קצה המזלג, אלה הקווים המנחים: נוכחות דלקת בלתי הפיכה או דלקות חוזרות ונשנות, ניידות השן, חומר שן לא מספק ולא מאפשר לשקמו, השן כלואה וגורמת להפרשות, מספר טיפולי שורש שלא צלחו וכדומה".
מה הן הטכנולוגיות החדשות שמאפשרות לשמור על שיניים שבעבר היו נעקרות?
"יש כמה אפשרויות שמשפרות את הסיכויים לשמר שיניים, אך הן אינן מבטיחות 100% הצלחה, הרי ידוע שברפואה אף פעם אין 100%. לדוגמה, טיפולי שורש שמבוצעים תחת מיקרוסקופ משפרים את הסיכויים להציל שיניים עם אנטומיה מאוד מסובכת; או טיפולי לייזר לצורך תחזוקה של שיניים עם מחלת חניכיים או שתלים עם איבוד עצם מתקדם".
איך משפיע גיל המטופל על ההחלטה לשמור על שן או לעקור?
"יחד עם הגיל מגיעים גם שינויים טיפוסיים בחלל הפה. הכל מתיישן בסוף, לא רק העור שמקבל קמטים והשיער שהופך שיבה, גם כל מנגנון השיניים מזדקן. ככל שהמטופל מבוגר יותר ניתן לראות יותר סימנים המראים על סיכוי גבוה לקבל החלטה לעקור ולא לשמר, כגון נסיגת חניכיים חמורה שפעמים רבות מלווה בניידות השן. מביאים בחשבון הרבה פקטורים נוספים באשר אם לעקור או לא לעקור - גיל הוא לא פקטור, אבל הוא כן מגביר את הסיכויים לראות בפה שיניים לא ברות שיקום".
מהן משקלם של זיהום או דלקת חמורה בהחלטה על עקירה?
"גם בדלקות יש סוגים. יש דלקת הפיכה ויש בלתי הפיכה. אם מדובר על דלקת הפיכה יש כמה דרכים לטפל. לדוגמה, טיפול שורש בשילוב עם אנטיביוטיקה, שלרוב עוזרים למגר את הדלקת ולשמר את השן. עם זאת, יש דלקות גדולות מאוד ובלתי הפיכות, ובמקרים כאלה הסיכויים לשמר את השן שואפים לאפס. כאן נכנס התפקיד שלנו כרופאים לבצע אבחנה נכונה ולבחור את הטיפול המתאים".
האם שימור שן טבעית תמיד יקר יותר מעקירה בטווח הקצר?
"לא בהכרח. שימור שן טבעית עשוי להיות מלווה בטיפולים לא זולים כמו טיפולי שורש, חידושי טיפול שורש וכתרים, אך עקירה לרוב מלווה בהשתלות וכתרים – טיפולים יקרים יותר".
מתי כדאי לפנות לחוות דעת שנייה ואיך מוצאים רופא המתמחה בשימור שיניים?
"חשוב מאוד לציין שיש לסמוך על הרופא/ מרפאה שבחרתם לטפל אצלם ולקבל הסבר מפורט על כל השאלות שברצונכם לשאול לפני הטיפול ובמהלכו, כדי שכל התהליך יעבור בצורה חלקה וברוח נעימה. אם אתם מרגישים לא בטוחים בתכנית הטיפול שהוצעה לכם, זו לא בושה לקבל חוות דעת נוספת ו/או להחליף רופא.
"ברפואת שיניים אין מומחיות המוגדרת כשימור שיניים. כל רופא שיניים עבר הסמכה ויש ברשותו את הכלים לדעת לשמר שיניים במקרים שהדבר מתאפשר. כמובן, יש רופאים שהם בעלי תארים נוספים פרט לרפואת שיניים כללית, כגון מומחים לטיפולי שורש, מומחים לנגעים ורפואת הפה, מומחי פה ולסת וכו'. אלה הם רופאי שיניים המתעסקים במקרים מאוד מורכבים שרופאי שיניים בעלי הסמכה סטנדרטית מעדיפים להפנות הלאה".
* המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי
(צילומים: שאטרסטוק)