צריבת מדוזה: איך לטפל נכון ומה אסור לעשות בשום אופן
המתרחצים בחופי ישראל מתמודדים עם גל מדוזות חריג. מפת המדוזות באתרי החדשות מצביעה על מגמה יוצאת דופן גם עבור הקיץ הישראלי, כאשר כל כניסה לים כרוכה בסיכון להיפגע. "עשה ואל תעשה" במקרה של צריבת מדוזה ומתי יש חובה לפנות לטיפול רפואי
עונת הקיץ הנוכחית מתאפיינת בהופעה מוקדמת ועוצמתית של מדוזות לאורך החוף הישראלי. נחילים ענקיים של החוטית הנודדת, המדוזה הפולשנית הצורבת ביותר בים התיכון, הגיעו לחופי ישראל בכמויות חסרות תקדים.
בשבוע שעבר אושפזה נערה בת 15 מכפר יונה לאחר מפגש טראומטי עם מדוזה ענקית שעטפה אותה בכנפיה הדביקות בחוף סירונית, והיא סבלה מכוויות מדרגה שנייה ומבצקת. בתחנת הכוח באשקלון דיווחו על רבבות מדוזות שנשאבו למסנני הקירור, ובמוקדי הרפואה נרשמו עשרות מקרים של כוויות חמורות.
המומחים מזהירים כי עונת המדוזות צפויה להימשך לפחות עד סוף חודש אוגוסט ומדגישים את החשיבות בידיעת כללי הטיפול הנכון. כיצד, אם כן, נתמודד נכון עם היצורים הג'לטיניים הללו והאם צריך לוותר על הרחצה בים השנה?
מה קורה כשמדוזה צורבת?
הנזק לעור נגרם כתוצאה מכוויה כימית, שמקורה בחומרים צורבים שמפרישה המדוזה. החומרים הרעילים כלואים בתוך מבנים מיקרוסקופיים הנקראים נמטוציסטים - קפסולות זעירות המכילות את הארס. כאשר הקפסולות האלו באות במגע עם העור, הן מפעילות מנגנון ירייה ומשחררות את החומר הצורב.
סימני צריבת מדוזה על רגל של ילד. כוויות קשות. צילום: שאטרסטוק
הנקודה החשובה היא שהפגיעה לא מחייבת מגע ישיר עם המדוזה. כאשר יש ריכוז גבוה של מדוזות במים, הקפסולות הרעילות יכולות להימצא במים גם ללא נוכחות גלויה של המדוזות עצמן. זה מסביר מדוע אנשים חשים בצריבה גם כאשר אין בקרבתם מדוזות.
מהו הטיפול הנכון מיד לאחר הפגיעה?
כשמרגישים צריבה או כאב חד במים, חשוב לצאת מהים מיד ולהתחיל בטיפול נכון. הצעד הראשון הוא להסיר בזהירות כל שאריות של טנטקלים או חלקי מדוזה שנותרו על העור. זאת יש לעשות בעזרת מקלון, כרטיס אשראי או חתיכת פלסטיק - לא עם הידיים החשופות.
לאחר מכן יש לשטוף את האזור הפגוע במי ים מלוחים. השטיפה במי הים מסייעת לנטרל חלק מהרעל. לאחר השטיפה במי ים, מומלץ לשטוף בזרם חזק של מי ברז זורמים למשך מספר דקות, תוך הימנעות משפשוף האזור הפגוע. לאחר השטיפה, יש להניח קומפרסים קרים על האזור הפגוע כדי להפחית את הכאב והדלקת. משחות הרגעה או ג'ל אלוורה יכולים לסייע בהקלה על הגירוי.
מיתוסים מסוכנים – מה אסור לעשות?
האינסטינקט הטבעי של רוב האנשים הוא לשטוף את מקום הפגיעה במי ברז כפעולה ראשונית, אך זו טעות שיכולה להחמיר את המצב. השטיפה הראשונית צריכה להיעשות במי ים בלבד ורק לאחר מכן במי ברז זורמים.
טעות נוספת היא שפשוף המקום הפגוע. פעולה זו מפעילה נמטוציסטים נוספים ומחמירה את הפגיעה. כמו כן, יש להימנע מנסיונות עקרים שרק מחמירים את המצב ונעוצים במיתוסים עממיים ועתיקי יומין כמו שפיכת אלכוהול על המקום הנגוע, מריחת משחת שיניים או הטלת שתן על מקום הפגיעה. בנוסף, בעבר רווחה הדעה שיש לטפל באזור הפגוע באמצעות חומץ, אולם מחקרים עדכניים מעלים ספקות בנוגע לשיטה זו. נמצא כי טיפול כזה עלול להוביל להחמרה במצב ולעודד פעילות נוספת של תאי הרעל. בהיעדר קונצנזוס מדעי ברור, מומלץ להימנע מהשימוש בחומץ ולהתמקד בפרוטוקול הטיפול המוסכם.
מתי יש להזמין את מד"א?
מגן דוד אדום פרסם הנחיות ברורות לטיפול בצריבת מדוזה (ראו לעיל). בארגון ההצלה מדגישים שאם הפגיעה קשה ומלווה בכאב עז שלא חולף, יש לפנות למתקן רפואי. במקרים חמורים שמופיעים בהם סימנים כמו קוצר נשימה, התקף אלרגי, נפיחות שאינה מקומית, בצקת קשה או שינוי צבע בגפה הפגועה - יש לחייג מיד למוקד 101 ולהזעיק צוות מד"א.
מתי לפנות לטיפול רפואי?
אזורים רגישים במיוחד בגוף הם השפתיים, איברי המין ואזורים עם רירית. פגיעה באזורים אלה עלולה להיות חמורה יותר ולדרוש טיפול רפואי מיידי. מומלץ לפנות לטיפול גם אם הכאב עז או יש נפיחות משמעותית או שלפוחיות כואבות. כמו כן, חשוב לזכור כי תינוקות וקשישים נחשבים לאוכלוסיות בסיכון גבוה יותר.
במקרים של פגיעה רחבת היקף על שטחי עור גדולים, או כאשר הנפגע מפתח תסמינים כלליים כמו חום גבוה, תשישות יוצאת דופן או כאבי שרירים נרחבים - יש לפנות לטיפול רפואי.
במצבים קיצוניים שבהם מתפתחים סימנים מסכני חיים כמו קשיי נשימה חמורים, תגובה אלרגית קשה, נפיחות באזור הצוואר, קושי בנשימה, חולשה משמעותית, בצקת חמורה או שינוי דרמטי בצבע האזור הפגוע - יש לחייג מיד למוקד 101 ולזמן עזרה רפואית חירום. במהלך תקופת ההחלמה חשוב להימנע מחשיפה לשמש באזור הפגוע, כיוון שהעור הרגיש עלול לפתח פיגמנטציה קבועה. כמו כן, יש להימנע מחזרה לים עד להחלמה מלאה.
שלפוחיות וזיהומים משניים
אם מתפתחות שלפוחיות במקום הפגיעה, אסור לגעת בהן או לנקב אותן. מגע עלול לגרום לזיהום חיידקי משני שיכול להותיר צלקת קבועה. במקרה של שלפוחיות או פצע פתוח, יש לפנות לטיפול רפואי מקצועי. ברוב המקרים, כוויות ממדוזה חולפות ללא סימן קבוע, אך התהליך עלול להימשך מספר שבועות. סימנים קבועים נשארים בעיקר כאשר האזור מזדהם או כאשר הוא נחשף לשמש במהלך ההחלמה.
המלצות לרוחצים
בעונה זו מומלץ לבדוק את דו"חות המדוזות לפני יציאה לים ולהימנע מרחצה באזורים שבהם דווח על נוכחות מדוזות. גם אם המים נראים נקיים, עדיין יכולות להימצא בהם קפסולות רעילות. כדאי לשהות בקרבת תחנות הצלה מאוישות ולוודא שיש בהישג יד ציוד עזרה ראשונה.
מומלץ לעקוב אחרי הדיווחים בכלי התקשורת על מיקומם של נחילי המדוזות ולתכנן את הרחצה בהתאם. כמו כן, חשוב לבדוק את פני המים לפני הכניסה ולחפש סימנים של חומר צף מבהיק או מדוזות גלויות.
במקרה של מדוזות שנפלטו לחוף, יש להתרחק מהאזור ולא לגעת בהן. מדוזות, גם כאשר הן נראות לא פעילות, עלולות עדיין לגרום לנזק. כדאי ליידע גם אחרים על הסכנה.
יש להסביר לילדים על הסכנות הכרוכות במפגש עם מדוזות ועל הצעדים הנכונים שיש לנקוט במקרה של פגיעה. הכנה מוקדמת וידע מתאים הם המפתח למניעת נזק מיותר.
למרות הסיכונים, אין צורך לוותר על הרחצה בים. עם היערכות נכונה וידע מתאים אפשר ליהנות מהקיץ הישראלי בזמן שמתמודדים בצורה חכמה עם האתגר הג'לטיני הזה.
* המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי
(צילומים: שאטרסטוק)