רפורמה בבריאות הנפש: המרכזים הפסיכיאטריים ישולבו בבתי החולים הכלליים

(8)
לדרג

מנכ"ל משרד הבריאות אימץ השבוע את המלצות ועדת ירקוני לשילוב המרכזים לבריאות הנפש בבתי החולים הכלליים בתהליך הדרגתי ומבוקר. איך זה יעבוד?

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

מנכ"ל משרד הבריאות אימץ בתחילת השבוע את המלצות ועדת ירקוני לביצוע רפורמה מקיפה בתחום בריאות הנפש. המהלך יביא לשילוב הדרגתי ומבוקר של המרכזים הרפואיים לבריאות הנפש במרכזים הרפואיים הכלליים, במטרה לשפר את השירות הרפואי, להפחית סטיגמה ולאפשר טיפול אינטגרטיבי.

לפי הודעת משרד הבריאות, מדובר בתהליך ייחודי שלא נבדק במלוא היקפו בשום מדינה אחרת והוא צפוי להפוך את ישראל למובילה עולמית בתחום. הרפורמה תושלם במהלך השנים הקרובות בהתאם ללוח זמנים שנקבע בהחלטת ממשלה.

רקע: ההפרדה הבעייתית בין מערכות הטיפול

על פי דו"ח ועדת ירקוני, מערכת בריאות הנפש בישראל מאופיינת כיום בהפרדה בעייתית בין בתי חולים כלליים למרכזים רפואיים לבריאות הנפש. 86% ממיטות האשפוז לבריאות הנפש נמצאות במרכזים רפואיים ייעודיים - שיעור גבוה משמעותית מהממוצע של 64% במדינות ה-OECD. מתוך 3,482 מיטות לאשפוז פסיכיאטרי, רק 516 מיטות (14.8%) נמצאות בבתי חולים כלליים.

הדו"ח מצביע על מספר בעיות במצב הנוכחי: המרכזים הפסיכיאטריים קטנים בהשוואה לבתי החולים הכלליים, מצב התשתיות בהם לא עומד בסטנדרט הרצוי, יש קושי רב בגיוס כוח אדם מקצועי ושימורו וכן קושי לספק את רמת השירות הנדרשת למטופלים. ההפרדה הקיימת יוצרת קושי באינטגרציה של הטיפול בחולים הזקוקים לשני סוגי השירותים ומובילה לכפילויות במשאבים ולאי שוויון בין מטופלים במערכות השונות.

הוועדה מצביעה גם על חשש "לדחיקת מטופלי בריאות הנפש מליבת מערכת הבריאות ולסטיגמות חברתיות". במקביל, המגמה בעולם הולכת לכיוון שילוב מיטות פסיכיאטריות במרכזים רפואיים כלליים, במסגרת תפישת בריאות הנפש כחלק מהרפואה בכלל.

המהלך: שילוב מלא של מערכות הטיפול

על פי הודעת דוברות משרד הבריאות, השילוב יהיה מלא מבחינה ניהולית, תקציבית, תפעולית ותשתיתית. המטרה המרכזית היא "שיפור השירות הרפואי למטופל המאושפז בשירותי הרפואה הכלליים והן למטופל המאושפז בבריאות הנפש באופן שיאפשר מקסום יכולות מערכת הבריאות עבור מטופלי בריאות הנפש והמטופלים הגופניים".

מיטת אשפוז

המגמה העולמית היא לשלב מיטות פסיכיאטריות בבתי חולים כלליים. צילום: שאטרסטוק

השילוב כולל מספר רכיבים מרכזיים: מיון אחוד המשלב טיפול גופני ונפשי, מחלקות אשפוז מרובדות ומתמחות (עד 25 מטופלים כפי שהמליצה ועדת מלמד), שירותי יעוץ גופני ייעודיים למחלקות פסיכיאטריות ושיתוף משאבים בתחומי המחקר והחדשנות.

הדו"ח מציין כי השילוב יאפשר פתרונות חדשניים כמו מחלקות לפסיכוזה ראשונה, יחידות לטיפול באם ותינוק, מחלקות לתחלואה כפולה ופיתוח מערכי אשפוז חלופיים. כמו כן, תתאפשר גישה להדמיה מתקדמת, רשומה רפואית משותפת ויצירת מערך מרפאות מתמחות בתחומי-על בבריאות הנפש.

שלושה שלבי יישום מדורגים

על פי הודעת הדוברות, התהליך יחולק לשלושה שלבים מובחנים: השלב הראשון יהיה רוחבי ואחיד לכלל המרכזים הרפואיים, ועיקר עיסוקו בהבניית כלים ארגוניים לצורך אחידות, פישוט וקיצור תקופת חוסר הוודאות הקיימת בשינויים ארגוניים מורכבים מסוג זה.

השלב השני יעסוק בשילוב בפועל ויכלול איחוד ההנהלות, מיזוג מערכות המידע, איחוד רשיונות והתחלת הפעילות המשולבת.

השלב השלישי ייבחן לאורך השנים הראשונות שלאחר השילוב ויכלול ביסוס התהליך, מעקב אחרי מדדי הצלחה והשלמת איחוד המערכים השונים.

יו"ר הוועדה, ענבל ירקוני, אופטימית: "כאשר התהליך יושלם, אני מאמינה שהאשפוז הפסיכיאטרי במדינת ישראל יהיה המוביל והמתקדם בעולם והשיטות וסטנדרט הטיפול יהיו פורצי דרך ללמידה בעולם".

מהלך היסטורי 

שר הבריאות אוריאל בוסו הגדיר את המהלך כ"היסטורי, המבטא את המחויבות העמוקה שלנו לקידום מערך בריאות הנפש בישראל. מדובר בצעד משמעותי לעבר רפואה אינטגרטיבית, שלמה, שמכירה בכך שבריאות הגוף והנפש הן חלק בלתי נפרד זה מזה".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ציין כי "רפואה איכותית משלבת בין בריאות הגוף והנפש. רתימת היתרונות של בתי החולים הכלליים והרפואה הגופנית, יחד עם המומחיות של בתי החולים הפסיכיאטרים ששמים את המטופל במרכז, מאפשרת שלם הגדול מסך חלקיו ומעניקה למטופלים את המעטפת הראויה והנכונה עבורם".

ד"ר גלעד בודנהיימר, מנהל האגף לבריאות הנפש, הדגיש כי המהלך המשמעותי יוביל לסטנדרט אשפוז גבוה יותר: "המטופל ומשפחתו יקבלו טיפול רפואי מלא, הן בהיבטי הגוף והן בהיבטי הנפש".

לוח זמנים מפורט ליישום

על פי הודעת הדוברות, התהליך מתבסס על החלטת ממשלה מ-31 באוקטובר 2024, הקובעת שילובים ספציפיים:

המרכז הרפואי לבריאות הנפש מעלה הכרמל עם המרכז הרפואי רמב"ם, עד 1 ביוני 2025.

המרכז הרפואי לבריאות הנפש שער מנשה עם המרכז הרפואי הלל יפה, עד 1 בינואר 2026.

המרכז הרפואי לבריאות הנפש מרחבים עם המרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא), עד 1 ביוני 2026.

המרכז הרפואי לבריאות הנפש מזור עם המרכז הרפואי לגליל, עד 1 ביוני 2026.

יש לציין כי ועדת ירקוני פעלה בהמשך ישיר לוועדת מלמד, והמהלך מהווה המשך ישיר למדיניות משרד הבריאות ולחוק ההתחשבנות למשק האשפוז הפסיכיאטרי.

הרפורמה צפויה להשפיע על כמעט 3,000 מיטות אשפוז שיועברו ממרכזים פסיכיאטריים נפרדים לבתי חולים כלליים. כיוון שעל כל מיטה מתחלפים מטופלים שונים במהלך השנה, המשמעות היא שאלפי מטופלים בשנה יקבלו טיפול משולב במקום מופרד.

נתונים מהדו"ח מצביעים על יתרונות במרכזים הכלליים: שיעור משרות פנויות נמוך יותר, יחס מטפל-מטופל גבוה יותר ואחוזי הצלחה גבוהים יותר בבחינות התמחות. הדוגמה המוכחת היא המרכז הרפואי שיבא, שם השילוב עם המרכז לבריאות הנפש "אפשר קידום המחקר, החדשנות, קשר בין מחלקות פסיכיאטריות לגופניות ובעיקר טיפול טוב יותר לכלל המטופלים".

(צילומים: שאטרסטוק)

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום