ישראל 2019: רק 9 מתוך 26 פגיות ממוגנות

(0)
לדרג

הפורום למען פגים בישראל מפרסם את דו"ח מצב הפגים לשנת 2019. במרכזו של הדו"ח - מחדל מיגון הפגיות: על אף ההסלמה במצב הביטחוני, מרבית הפגיות בישראל עדיין אינן ממוגנות וטרם גובשה תכנית לפתרון הנושא

אגודות וארגונים
053-9374656 (מספר מקשר)

לרגל יום המודעות הבינלאומי לפגים שחל השבוע, מפרסם היום הפורום למען הפגים את דו"ח מצב הפגים לשנת 2019.

להלן הממצאים הבולטים העולים מן הדו"ח:

  • הפגים בפגיות אינם מוגנים - עד כה טרם נבנו בישראל פגיות חדשות על פי הסטנדרטים הנדרשים בעולם המערבי, ורק 9 מתוך 26 הפגיות בישראל הן ממוגנות. למרות התראות הפורום וסכנת ירי הטילים המתמשכת על ישראל, עדיין לא גובשה במשרד הבריאות תכנית לאומית רב-שנתית ולא הוקצו תקציבים למיגון הפגיות. התקציב למיגון ובינוי פגייה נאמד בכ-30 מיליון שקל לפגייה, מכאן שמיגון 15 הפגיות מחייב הקצאה של כחצי מיליארד שקל וקביעת תכנית למיגונן בתוך 5 שנים לכל היותר.

  • תמותת פגים - שיעור התמותה של פגים שנולדו במשקל לידה נמוך מאוד הוא 14.1%. שיעור התמותה של הפגים בישראל בשבועות מוקדמים ובמשקלים נמוכים מאוד גבוה מהשיעור במדינות המערב (למשל, פי 30%-50% מקנדה ופי 3-5 מאשר ביפן).יש לפעול להוריד את שיעור התמותה ולצמצם את הפער בתמותת פגים בהשוואה למדינות המערב, באמצעות שיפור התשתיות של כוח האדם (רופאים ואחיות), התשתיות והציוד (בינוי ומיגון הפגיות), ובהמשך הכשרת הצוותים לעבוד בסטנדרטים של בטיחות (מניעת זיהומים ומניעת דימומים מוחיים). הפורו ציין בדו"ח כי הוא מודה למשרד הבריאות על הקצאת משאבים לתמרוץ הפגיות במסגרת מבחני תמיכה והוא קורא למשרד הבריאות להמשיך בהקצאת המשאבים גם בשנים הבאות.

  • מחסור קריטי של רופאים במערך הפגיות ובמחלקות הילודים - עקב העדר תקינת רופאי ילדים לטיפול בתינוקות הבריאים, נאלצים הרופאים בפגיות לבדוק, לטפל ולשחרר גם את היילודים הבריאים. מדובר על כ- 180,000 תינוקות בשנה. משימה זו, באה על חשבון זמינותם של הניאונטולוגים לילודים המאושפזים בפגיות. יש לתקנן ולאייש לאלתר רופאי ילדים לטיפול בילודים הבשלים והבריאים.

 

  • בנק חלב אם - בנק חלב האם הארצי הוקם, בשעה טובה, על בסיס התשתיות של מד"א בירושלים, ונאספו עשרות ליטרים של תרומות חלב-אם, אך לא ניתן להשתמש בהן, מכיוון שעדיין לא אושר החוזה להפעלת בנק חלב האם בין משרד הבריאות למד"א. בשימוש בתרומות חלב אלו, ניתן היה למנוע עשרות מקרים של תחלואה ותמותה ממחלת המעי הנמקי בפגים.

  • ירידה בשיעור זיהומים נרכשים בפגיות - הודות לתוכנית הלאומית "לגעת באפס", שיזם האיגוד הניאונטולוגי בשיתוף האחיות, הושגה ירידה של למעלה מ-50% בשיעור הזיהומים במהלך 3 השנים האחרונות. למרות ירידה זו, שיעור הזיהומים הנרכשים, בדגש על זיהומים מעירוי מרכזי, עדיין גבוהים פי 2-3 מהמקובל בעולם המערבי. כך למשל, שיעור הזיהומים מעירוי מרכזי/צנתר בעולם המערבי עומד על 0.5-1 מקרים ל-1,000 ימי אשפוז, פי 3 פחות מאשר בארץ. יש להמשיך במיזם שיפור האיכות ולהקצות את המשאבים הנדרשים להדרכת הצוותים בטיפול בטיחותי ובהצטיידות מתאימה.

  • מקצוע במצוקה - מקצוע הניאונטולוגיה עדיין סובל ממחסור חמור ברופאים, וחסרים כ-60 רופאים. הסיבות לכך הן: העדר פרקטיקה במקצוע בקהילה ושחיקה ועומס כוננויות ותורנויות. לכן, יש להמשיך ולהכיר במקצוע זה כמקצוע במצוקה ולתמרץ כלכלית רופאים להתמחות ולעסוק ברפואת הפגים.

  • מעקב וטיפול בפג בקהילה - תקנת משרד הבריאות לקופות החולים בנושא המעקב הטיפול בפגים בקופות החולים בקהילה (מנובמבר 2013) עדיין לא מיושמות כפי שנדרש. חסרים בקהילה אנשי מקצוע בתחומי הפיזיותרפיה ההתפתחותית, ריפו בעיסוק ותזונה, והתורים עדיין ארוכים וחלק מהמעקבים הנדרשים אינם מיושמים בפועל. האיחור במתן טיפול לפגים עלול לגרום לפיגור התפתחותי בלתי הפיך ולעלויות משמעותיות, שהיה ניתן לחסוך בהן לו היה ניתן הטיפול המיטבי במועד. הפורום למען הפגים בישראל קורא לקופות החולים לממש את אחריותם לאיכות חייהם של הפגים שהשתחררו לקהילה ולמשרד הבריאות לפקח על הביצוע.

מקצוע הניאונטולוגיה בישראל סובל ממחסור חמור ברופאים. צילום: שאטרסטוק

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס, יו"ר גשר ויו"ר משותף של הפורום למען הפגים בישראל התייחסה לנושא: "הימים האחרונים הרעידו את האדמה תחת רגליהם של תושבי ישראל, על אחת כמה וכמה תחת הורים המגנים על תינוקם במציאות הקשה אליה נולד, כאשר נאבק הוא על חייו כתינוק שנולד פג. המאבק הוא כפול ומכופל, ואותו אני מלווה שנים רבות לצד ההורים בשיתוף פעולה עם עמותת לה"ב וארגון הניאונטולוגיה. בדרכנו, זכינו להצלחות רבות, ביניהן סיוע בהארכת חופשת הלידה בתשלום של ההורים עקב אשפוז הילוד, מודל הכוכבים המתמרץ פגיות ובתי חולים המשקיעים בהם, אשר את פירות הצלחת המודל ניתן לקטוף כבר היום - אך באותה נשימה, עבודה קשה עוד לפנינו, כדי להבטיח את עתידו של דור הנולד טרם זמנו ונאבק על חייו."

ד"ר שמואל צנגן, יו"ר האיגוד הישראלי לניאונטולוגיה וחבר בהנהלת הפורום, ציין כי: "פורום הפגים קורא למדינת ישראל להמשיך ולתמוך בפגיות באמצעות הקצאה תקציבית ייעודית (מודל התמריצים), לצורך המשך שיפור השירות והטיפול בפגיות ולהקטנת הפערים בתחלואה ותמותה של פגים בישראל בהשוואה למדינות המערב. בנוסף, יש צורך דחוף שהמדינה תקצה חצי מיליארד שקל למיגון הפגיות ותפעיל את בנק חלב האם, אשר ימנע עשרות מקרי תחלואה ותמותה של פגים מדי שנה".

רומי שחורי, מנכ"לית עמותת לה"ב (למען הפגים בישראל), הוסיפה: "יש להמשיך ולדאוג לפגים בישראל ולקדם את איכות חייהם. העמותה לא תשב בחיבוק ידיים. המצב עם בנק חלב אם הוא אבסורדי. יש כבר תקציב מיועד להקמת הבנק בניהול מד"א, ויש כבר חלב אם שמחכה בבנק שיכול להציל פגים, אבל משרד הבריאות עדיין לא פרסם נוהל רשמי לשימוש בחלב אם והכול מתעכב. העמותה תמשיך לפעול למען קידום בנק חלב אם, אשר יאפשר פיקוח ובקרה קפדניים על תרומות החלב, החיוניים להתפתחות הפגים".

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום