תופעות לוואי לאלדוספירון
דיון מתוך פורום תרופות ורוקחות - תמיכה
שלום רב למתמצא. אשמח אם תוכל להנחות אותי בענין הבא: מאז שהתחלת, לפני כמה שבועות, לקבל אלדוספירון במינון של 25 מ"ג, חלה ירידה, די סבירה בלתץ הדם, עליה משמעותית, ברמת האשלגן בדם, כצפוי. לעומת זאת, חלה ירידה, מתחת לנורמה של הנתרן בדם. הורו לי לצרוך מלח במזון, ( ממנו נמנעתי שנים רבות, בגלל יתר לחץ דם) כדי להעלות את רמת הנתרן. הרופא במקומנו, לא יכול היה לכמת לי, את רמת המלח היומית. אני חושש, כמובן, שמא אפריז בצריכת המלח. בדקתי את רמת הנתרן בקרייקר מסויים אחד, אותו אני מעדיף, והיא 55 מ"ג. האם תוכל להנחות אותי, כמה מ"ג נתרן , לצרוך ביום. רמת הנתרן שלי בבדיקה האחרונה הייתה 130 כשהרמה הרצויה, במעבדה שלנו: היא בין 135 ל 150. כמובן שאני במעקב אלקטרוליטים שבועי. אני פנסיונר, ומבנה גופי רזה. אני מודה לך מראש על תשובתך. בברכה - האלדקטוניס.
שלום אלדקטוניטיס, למרות הרצון הטוב אין בשאלה די נתונים המאפשרים מענה אחראי. ירידה ברמת נתרן , אף כי תוארה בחולים המטופלים ע"י אלדוספירון, איננה תופעה אופיינית לאלדוספירון אלא לתרופות משתנות אחרות כמו פוסיד, הגורמות לאיבוד מוגבר של נתרן בשתן. יתכנו גם תרופות נוספות כגורמות לירידה ברמת הנתרן, חלקן ע"י השפעה על מרכזים אחרים המשפיעים על וויסות רמת הנתרן בגוף. גם מצבים רפואיים שונים עלולים לגרום להיפונתרמיה = רמה נמוכה של נתרן בדם. רמת של 130 - אמנם נמוכה מהתקין - אך רק במידה קלה וכבר מאפשרת התערבות מתונה ושקולה ולא צעדים דרסטיים. המפתח לקבלת ההחלטות כרגע - הוא לנסות להבין מה אחראי לירידה ברמת הנתרן בדם. מציע, כמובן, להמשיך לעקוב בבדיקות אחרי המצב ולתן בזהירות, לפי הצורך. בדר"כ, לא צריכה להיות לרופא המשפחה העייה לטפל בכך. בהצלחה.
אלדקטוניס שלום רב, הפרעות במשק הנתרן הן סימן להפרעה במשק המים ושם יש לחפש את הבעיה. (הסבירות שיש לך בעיה של מלחים נמוכה, ואכילת מלח לא תפתור את הבעיה- לכן גם אין תשובה חד משמעית כמה מלח לאכול?!) כאמור הבעיה במשק המים. ז"א יתכן יש לך בגוף יותר מידי מים, פחות מי מים או יותר מידי מים. (אחת מ- 3 האפשרויות) תחת טיפול באלדקטון תתיכן היפונתרמיה מהסיבה שמנגנון פעילות האלדוסירון היא לנגוד את ההורמון הטבעי בגוף אלדוסטרון בתגובה הוא אוגר אשלגן ( יון חיובי ) אותו הו משחלף ביון חיובי אחר והוא הנתרן וזה קורה בחלק הכליה היותר מרוחק ( Distal tubule) לכן תיתכן היפונתרמיה. בנוסף לאלדקטון פעילות משתנת קלה ויתכן כי אתה מעט יבש, דאג לשתות יותר נוזלים איזוטוניים. כל עוד אין ירידה מתחת ל- 130 אין סכנה ממשית וגם ערכים נמוכים מזה אם הם הדרגתיים אינם מסוכנים. לבירור ההיפונתרמיה יש צורך בהערכת משק הנוזלים וההידרציה שלך, יש צורך במעקב שתן כמותי יומי, ולבצע בדיקת שתן לאלקטרוליטים ואוסמולריות, אלה אמורים לעזור ולספק אינפורמציה לאן בורח הנתרן. בהצלחה!