חלב פרה ודלקת אזניים
דיון מתוך פורום אלרגיה ואסתמה
לאחרונה שמעתי כי ע"פ מחקרים נמצא קשר בין הזנת ילדים ותינוקות בחלב פרה לבין דלקות אזניים כרוניות. האם יש קשר לאלרגיה? מהן המלצות משרד הבריאות? אשמח אם תוכל להבהיר את מהות הקשר ולהפנות אותי למאמרים בנושא.
חלב פרה אינו גורם לדלקות אזניים. במידה וקיימת אלרגיה לחלב היא עשויה להתבטא בנזלת כרונית ונטיה לדלקות במערות הפנים ובאוזן - אבל זוהי תופעה נדירה למדי. חלב פרה הוא מזון עתיק ובטוח לשימוש אם כי בתינוקות רצוי להניק עד כמה שאפשר - לחלב האם יתרונות רבים מאד על פני חלב הפרה. חלב פרה עשוי לגרום להפרעה בספיגה ובפעילות המעיים למי שיש לו חסר בלקטאז - אנזים המפרק את סוכר החלב. איני מכיר מאמרים ספציפים בעיברית - חפשי בסיפריות הציבוריות
כסטודנטית לרפואה(שנה ד') מצאתי את תשובתך מתנשאת ולא מקצועית. גם אם הייתי אדם מן השורה, אני חושבת שהפנייה רלוונטית למאמר באנגלית הייתה יכולה להיות לעזר, מה גם שכיום יש גישה ל-Medline מכל מחשב. כנראה גם שאתה לא מעודכן.
Novel Milk Protein Concentrate with Biological Activity and Nutraceutical Functions D. A. GINGERICH1, Y. Z. Lee, K. Kiser, J. D. Strobel, J. Lange, C. McPhillips, J. P. Fuhrer, and R. C. Stohrer. (1) SMBI, Suite 400, 6954 Cornell Road, Cincinnati, OH 45242 We have, over the years, described therapeutic benefits of milk, developed proprietary methods of enhancing its bioactivity, and verified health benefits in clinical trials. Traditionally, the bioactivity in milk is attributed to high MW proteins including antibodies, casein, lactoferrin, TGF-b2, etc., with their well-known biological effects. We have discovered that milk also contains novel, low MW, dialyzable, non-protein micronutrients that are bioactive, and have demonstrated anti-inflammatory and anti-hypertensive activities of these micronutrients. We recently developed a proprietary method of producing milk protein concentrate which preferentially concentrates both high and low MW classes of bioactivity in a single nutraceutical ingredient, Stolle Milk Protein Concentrate (SMPC). We have tested SMPC for anti-inflammatory and anti-hypertensive activities in standard pharmacological models including the rat paw edema test, the 12-O-tetradecanoyl-phorbol-13-acetate (TPA) mouse ear inflammation model, and the spontaneously hypertensive rat (SHR) model. To summarize our results: 1. Rat paw edema: SMPC inhibits swelling significantly (p<0.05) at doses as low as 10 mg/kg when given by gavage one hour before carrageenan challenge. 2. Mouse ear edema: Organic extracts of SMPC applied topically to TPA-stimulated ears inhibit swelling by 60% compared to untreated controls. 3. Blood pressure: SMPC fed to SHR rats at 2% wt/wt of chow significantly (p<0.001) reduced blood pressure over the 6-week study period. These and other results indicate that bioactivity in milk, previously shown to be clinically useful, has indeed been captured in SMPC. SMPC, therefore, has nutraceutical potential for inflammatory conditions (e.g. arthritis), cardiovascular health, etc. as an ingredient in food or beverage products.
http://www.ivillagehealth.com/conditions/respiratory/articles/0,11299,165874_174569,00.html