לכב' ד"ר קנטר
דיון מתוך פורום סוכרת
ד"ר יקר אני מתנצל על הטירחה אבל לפני כמעט שבועיים שאלתי שאלות ואני פוחד שאולי דילגת עליהן לאחר שקראתי את ספרך החשוב נותרו בי מספר שאלות שאלתי למה האדם השמן או הסוכרתי בעל תסמונת X (תנגודת לאינסולין) מעלה פי שלוש את רמת האינסולין לאחר ארוחה בהשוואה לאדם בעל משקל תקין? למה אצל השמן, למרות שעברו שעתיים מסיום הארוחה ורמות הגלוקוז ירדו לנורמה, נשארות עדיין רמות האינסולין גבוהות ביותר? מה אפשר לעשות בכדי לשנות את המצב (מלבד דיאטה שאותה כבר עשיתי הרבה פעמים ולא עוזר)? אודה לך מאוד על תשובותיך ושוב אני מתנצל על הטירדה צביקה
לצביקה שלום וברכה, אדם "רגיל" שרמות האינסולין האנדוגני (המופרש מהלבלב) אצלו הן בתחום התקין, מעלה בתגובה של גירוי סוכר (למשל שתיית 75 גר גלוקוז בהעמסת סוכר) את הפרשת האינסולין הלבלבית עד פי 3 מרמת הבסיס לאחר כשעה, על מנת להתמודד עם רמת הגלוקווז שעלתה. באדם כזה ההפרשה הלבלבית הולכת ופוחתת עם הזמן לאחר השיא, ותוך שעתיים היא חוזרת לרמת הבסיס . באדם שיש לו "תנגודת לאינסולין" - בין אם בשל תסמונתצ X בשלמותה או בשל אחד ממרכיביה, תאי גופו (שרירים, שומן, כבד,) מפתחים מסיבה לא ידוע לנו "תנגודת" לפעולת האינסולין. מהי פעולת האינסולין ? הוא פותח "פתחים" בדפנות התאים הללו המאפשרים מעבר מהיר של הגלוקוז מהדם אל תוך התאים, (דומה לדלק הנכנס למנוע מכוניתך). כשמתפתחת "תנגודת" - הפתחים לא נפתחים, "מכסה הדלק" נתקע \ והגלודוקז מצטבר בדם ולא יורד. הלבלב בתגובה מגביר את ייצור האינסולין הלבלבי ואת הפרשתו לפלזמה (לדם). כתוצאה - הפרשת האינסולין עולה לאורך ציר הזמן - מרמה תקינה (או קצת גבוהה) בבצום, הרמה עולה לשיאים של עד פי עשר (במקום עד פי שלוש), והרמה הגבוהה נמשכת לשעתיים ושלוש לאורך ציר הזמן. תגובת האינסולין הגבוהה הזו מכונה "תנגודת לאינסולין " משום שזוהי הסיבה שגורמת למצב זה, החוזר על עצמו מספר פעמים ביום לאחר כל ארוחה פחמימיתית. בנוסף לשמירה קפדנית על דיאטה לסוכרת ללא סוכרים זמינים, ירידה במשקל, טיפול בהחזרת שומני הדם לנורמה ואיזון לחץ הדם - יתכן ויש מקום לטיפול תרופתי או על ידי תרופות "עוקפות" לבלב, ובאם הנך סוכרתי אולי גם בשילוב עם תרופות "נוגדי-תנגודת." י (ראה פירוט בספר).יש להתייעץ עם המומחה בנידון. בברכה ד"ר יורם קנטר
תודה רבה ד"ר קנטר אבל רק שאלה ברשותך, למה זה קורה דווקא לאדם השמן?