כיצד משפיע הפרוקטוז שבסוכר על עליית הגלוקוז בדם
דיון מתוך פורום סוכרת
השאלה להלן קשורה לסוכר השכיח, ואף שהיא מתייחסת לפרוקטוז, כי הרי הסוכרוז מורכב מ50% פרוקטוז. אני מבין שמסלול הפרוקטוז הוא בערך כך: 1. הפרוקטוז נספג בדם 2. מהדם הוא עובר כמעט רק לכבד 3. נהפך שם לגליקוגן. 4. מאגרי השרירים מתרוקנים ודורשים גלוקוז לאנרגיה. 5. הכבד הופך את הגליקוגן לגלוקוז ומעביר את הגלוקוז לדם 6. מהדם הגלוקוז עובר לשרירים. וממילא משתמע שבשלב 1, הפרוקטוז לא משפיע כלל על עליית הסוכר בדם, ורק בשלב 5. אך לא ברור לי מה קורה אם לפני אכילת הפרוקטוז הכבד כבר מלא בגליקוגן (מפחמימות שאכל האדם קודם) ואין בו מקום לגליקוגן נוסף. האם אז הכבד הופך את הפרוקטוז לשומן? ואם אכן כך, האם במקרה כזה בסופו של דבר הפרוקטוז לא יעלה את הגלוקוז בדם (ששלבים 3-5 לא יהיו, ובמקומם יתבצעו פעולות אחרות)?
שלום לך הפרוקטוז או סוכר הפירות מהווה 50% מהסוכרוז שהוא הסוכר שאני שמים בתה. עם פירוק הסוכרוז הפרוקטוז בתאי הכבד יכול בחלקו להשתלב בתהליכי הגליקוליזה ויצירת האנרגיה בגוף, וכן יכול להפוך לגלוגוז אשר נשמר כגליקוגן בעיקר בכבד. הגליקוגן יכול בעת הצורך להפוך לגלוקוז ולהשתחרר לדם- ייצור גלוקוז כבדי. התהליך הוא ארוך יחסית כך שפרוקטוןז אינו מעלה את הגלוקוז בדם מיידית, והאינדקס הגליקמ שלו הוא 32% (כשליש) מזה של הגלוקוז הנקי.