אכילה כמות גדולה של מתוק בארוחה אחת
דיון מתוך פורום סוכרת
שלום רב, יש נושא שמאוד מטריד אותי והייתי מאוד מודה לקבל תשובה מקצועית וכנה. אני בן 32, ספורטאי (פעיל מאוד - שחיה, ריצה, אופניים), גובה 175, משקל תקין (62 ק"ג). מקפיד על אורך חיים בריא ותזונה "בריאה" ומאוזנת. עושה בדיקות דם לפחות פעם בחצי שנה ועד עכשיו הכל תקין. מדי פעם (פעם בשבוע לצורך העניין), יש לי "התקפי זלילה" בעיקר על מתוקים. למשל בארוחה אחת אני מסוגל לאכול 1 ק"ג גלידה עם כל מינה תוספות (כמו אגוזים, שוקולד, חלווה, גרנולה וכו...) ועוד איזה חתיכת עוגה... בקיצור הרבה מתוק תוך נגיד שעתיים. השאלה שלי כזאת: האם יכול להגרם איזהשהו נזק בריאותי בטווח הקרוב והרחוק מאכילה כזאת ? האם אכילה כזאת אכן יכולה לגרום לסוכרת ? או שכל עוד אני "שורף" את כל הקלוריות המיותרות "זה בסדר" ? תודה מראש, אבי
שלום לך אבי, עקרונית אין לכך תשובה "מדעית" חדה. הדבר תלוןי גם אם יש לך סיכון גבוה יותר מאחרים לפתח סוכרת (סוכרת במשפחה הקרובה, השמנה, לחץ דם, סוכרת בעבר ועוד). הבוס שלי בארה".ב פרופ' בסמן טען שאם אין לך סיכון יתר אתה יכולח לאכול גלידה ושוקולד "עד שיצאו לך מהאזניים" ללא חשש. לעומתו טען פרופ' כהן בהדסה י-ם שעל ידי הזנת עכברים נחמדים בכמויות גבוהות של סוכר חלק מהם הפגכו סוכרתיים.ההנחה היא שאם אתה בסיכון, הרי שהעמסת סוכר כמותית על הלבלב תביא ברבות הימים להחלשותו יתכן מאד שאתה כבר עכשיו בדרך לסוכרת, משום שהמצב שאתה מתצאר כ Sugar craving" כלומר תאווה עזה בלתי נשדלטת למתוק -היא לא פעם סימן מבשר לסוכרת.. השורה התחתונה - תאכל גלידה במשורה, ועשה בדיקות סוכר (העמסת סוכר ארוכה של 3 שעות) לראות מה מצבך..
שלום ד"ר יורם, אני מאוד מודה לך על התשובה (למען האמת המרגיעה קצת) "יתכן מאד שאתה כבר עכשיו בדרך לסוכרת" - זה בדיוק הסיבה שהתחלתי לדאוג. אני חייב להודות שהתנהגות הזאת נמשכת כבר כשנתיים, מאז לא פעם עשיתי בדיקות דם והכל היה תקין. אני מניח שהזלילה מתחילה מסיבה פסיכולוגית ולא פיזיאולוגית, אבל אחרי זה כבר כנראה כתגובת שרשרת (רמות אינסולין גבוהות ונמוכות ?) אני באמת לא מצליח לשלוט על הזלילה. בכל מקרה איזה סוג של בדיקה עליי לבקש מהרופא שלי על מנת לשלול אפשרויות של "סכרת" ו"התנגדות לאינסולין" ?