כולסטרול ואוכל
דיון מתוך פורום סוכרת
שלום לד"ר קנטר יש לי שאלה שנראית לי מעניינת במיוחד. אני פונה כאן, מכיוון שסכרת היא מחלה של חילוף חומרים ואני מניחה שאתה מומחה גם למטבוליזם של שומנים. ידוע שמולקולה של הכולסטרול בנויה שרשרת ועוד ארבע טבעות המורכבות מ- 27 אטומים של פחמן, 46 אטומים של מימן ואטום חמצן אחד. ועוד ידוע שהאנזים ליפאז בצרוף מיצי מרה מפרקים את הכולסטרול מהאוכל כמו שהם מפרקים כל חומצה שומנית אחרת לאטומים בודדים, מכיוון שהכולסטרול, כמו כל חומצה שומנית יכול להיספג במעי, רק במולקולות של שני אטומים בלבד. אז מדוע מזהירים מאכילת ביצים או כל מזון אחר שיש בו כולסטרול, הרי הוא לא מתקבל ככולסטרול??? תודה
שלום לך אלינור, צר לי אבל יש לך מידע שגוי לחלוטין באשר לספיגת השומנים במעי. זה לא נכון שהכולסטרול וחומצות השומן נספגות בצורה של שני אטומים. השומנים השונים עוברים "טיפול" ראשוני במעי, על ידי אנזימים, מלחי מרה וסבוניפיקציה של השומן, והתוצאה היא שהטריגליצרידים במזון שהן 3 חומצות שומניות מחוברות, מתפרקות לשורות בודדות או לזוגות. חומצות שומן שמכילות 10-12 םחמנים (וזה הרבה יותר מ 2 אטומים!) נספגות בשלמותן, הארוכות יותר מקוצות. המסנה הסטרולי של הכולסטרול נספג בשלמותו ומהווה בסיס לכולסטרול ולהורומונים עם מבנה סטרואידי בגוף. כל המישמש הזה נאסף בכדורונים קטנים שמכילים את מרכיבי השומן הללו ונקראים מיצלות, והן נספגות דרך המעי לדם. מחומרי הגלם הללו הכבד והתאי שומן אחר כך יכולים ליצור חזרה את הטריגליצרידים, הכוטלסטרולים השונים (הטוב הרע והמכוער) וכן את חומצות השומן השונות. מומלץ שתעייני מחדש בחומר אצלך על ספיגת השומנים מהמזון ומטבוליזם השומנים והליפידים בגוף לפמני שתקפצי על עובדות לא נכונות, ותטעי את הציבור... התהליך עצמו הרבה יותר מסובך מהתאור הקליל שתארת למעלה, אבל הסירי דאגה מליבך - מהצהוב של הביצה נספגים הן מבנים סטרולים, הן חומצות שומן שלמות והן חומצות קצרות חופשיות, לתפארת הלחיפידם והצטברות הכולסטרול בגוף