כאבי בטן אצל ילדה בת 4.5

דיון מתוך פורום  רפואה משלימה לתינוקות, ילדים ונוער

04/11/2010 | 18:01 | מאת: ננה

שלום, בתי מתלוננת כבר מעל חצי שנה על כאבי בטן. בבדיקות שנעשו לה (דם, רגישות לציליאק, רופא גסטרו ובדיקות צואה) לא הצליחו לאתר את הבעיה. הפסקנו לה לשבוע את מוצרי החלב, היתה הטבה מסויימת (לא משמעותית) הבוקר באופן חריג שתתה שוקו שהכנתי לה משוקולית על בסיס חלב וכן אכלה כמה כפות של קורנפלקס עם חלב, לצערי נקראתי אחרי שעתיים לקחתה מהגן בשל כאבי בטן עזים שלא הרפו. א. האם יכול להיות שפתאות בגיל 4 ילד נעשה רגיש למוצרי חלב? יש לציין שבתור תינוקת ופעוטה לא היתה שום בעיה. ב. הילדה מאוווד בעייתית באוכל ואם נוריד לה גם מוצרי חלב כמעט ולא תאכל כלום - איך אפשר לוודא רגישות לחלב? האם אפשר לטפל בזה ע"י חיזוק מערכת מסויימת בגוף מבלי להפסיק לצרוך מוצרי חלב? (אם אכן זו הבעיה) תודה ננה

לקריאה נוספת והעמקה

שלום נגה, ראשית, יתכן בהחלט שילדים מפתחים רגישות למוצרי חלב, שלא נראתה כבר בינקות. אחת הסיבות השכיחות לכאבי בטן בילדות היא אי סבילות לסוכר החלב, הקרוי לקטוז. לעיתים קרובות, מתפתחת אי סבילות זו באופן הדרגתי סביב גיל 4-6. הבעיה במצב זה היא בירידה הדרגתית ביצור אנזים המפרק את סוכר החלב (לקטוז) במעי. כאשר יש חסר באנזים, חלק מהלקטוז אינו מתפרק ולכן אינו נספג. הלקטוז מצטבר במעי, שם עובר תסיסה ע"י חיידקי המעי, דבר הגורם להצטברות גזים הגורמים לכאבי הבטן. לעיתים מופיעים גם שלשולים. מכיוון שבמרבית המקרים מדובר בחסר חלקי של האנזים, הרי שמרבית הילדים עם אי סבילות ללקטוז יכולים לצרוך כמויות מוגבלות של מוצרי חלב. הדרך המקובלת לאבחנה היא הקפדה במשך שבועיים על תזונה נטולת מוצרי חלב באופן מלא. אם כאבי הבטן חולפים, נראה כי אכן מדובר באי סבילות ללקטוז. כדי לאשר זאת, בסיום השבועיים מחזירים לתזונה את מוצרי החלב ובאם חוזרים כאבי הבטן, הרי שיש בכך אישור לאבחנה. יש הגורסים בביצוע הבדיקה פעמיים, בכדי להיות בטוחים. ומה באשר לרפואה המשלימה? באם אכן מדובר באי סבילות ללקטוז, הרי שאין הוכחות לכך שטיפול ברפואה משלימה משפר את יצור האנזים החסר. עם זאת, במקרים רבים נגרמים כאבי בטן בילדים מחוסר איזון או חולשה של מערכת העיכול ולאו דווקא על רקע אי סבילות ללקטוז. במקרים אלו, מוצרי חלב עלולים להחמיר את כאבי הבטן בשל היותם בעלי אופי קריר ומלחלח (כך בראי הרפואה הסינית). באם זה המקרה, הרי שרפואה סינית וכן נטורופתיה עשויים לסייע עד מאד. לאור כל זאת, אני ממליצה לפנות למטפל/רופא העוסק ברפואה סינית או נטורופתיה לילדים, על מנת לחזק ולאזן את מערכת העיכול ובאם הטיפול לא יסייע באופן משמעותי, לפנות לבדיקת האפשרות של חוסר סבילות ללקטוז, בהדרכת רופא הילדים שלכם. באם תזדקקו לסיוע במציאת מטפל מתאים באזור מגוריכם, או שתרצו התייעצות נוספת, תוכלו לפנות אלי טלפונית. בהצלחה! ד"ר גלי שטופמן 050-7661552

16/08/2013 | 21:46 | מאת: אוריאן

אין לי מה להוסיף... בדיוק אבל בדיוק מה שהבת שלי עוברת כבר חצי שנה סובלת מכאבי בטן והרופאת גסטרו ביקשה שלא תאכל או תשתה מוצרי חלב שבועיים... אכן הייתה ירידה מסוימת בתלונות אבל זה ממש לא עבר לגמרי וניסינו לחזור לזה ושוב להפסיק ועדיין היא מתלוננת... הרופאה עשתה לה בדיקות צואה/דם/רגישות ללקטוז ומה לא? ועדיין לא מצאו כלום... עשו לה גם אולטרסאונד... מה עוד יכול לגרום לכאבי בטן האלו? אני ממש מפחדת ולחוצה שאין לה שום דבר נוראי :-( ה' ישמור... מקווה לגלות כבר מה זה ולטפל בזה יש לך עיצות? כיוונים? מה עוד יכול להיות הגורם לכאבים? היא גם בת 4 וחצי

מנהל פורום רפואה משלימה לתינוקות, ילדים ונוער