בדיקת שתן (Urinalysis)

בדיקת שתן כוללת מספר בדיקות לזיהוי ומדידת מרכיבים שונים בשתן.

צילום: שאטרסטוק

מתי נבצע בדיקת שתן?

  • כבדיקה שגרתית כדי לזהות סימנים מוקדמים למחלה

  • כשיש סימנים של סוכרת או מחלת כליות

  • כחלק מניטור חולי סוכרת/מחלת כליה

  • להערכת נוכחות דם בשתן

  • לאבחון זיהום בדרכי השתן

ממצאים חריגים בבדיקת שתן יכולים להעיד על זיהום בדרכי השתן, אבנים בכליות, סוכרת לא מאוזנת ובחלק מהמקרים - רמז לסרטן כליות או סרטן שלפוחית שתן.

יש לקחת בחשבון כי מוצרי מזון מסוימים עשויים להוביל להופעת שתן בצבע אדום, דוגמת סלק.

טווח תקין: במצב תקין, לא ניתן לזהות סוכר, קטונים, חלבונים או בילירובין בשתן, ולרוב אין בשתן המוגלובין, כדוריות דם אדומות או לבנות, או ניטריטים.

טווח תקין לגברים
טווח תקין לנשים
התוכן בעמוד זה נכתב על ידי ד"ר עמית עקירוב, רופא מומחה ברפואה פנימית ובאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה, סוכרת ומטבוליזם בבית חולים בלינסון, מרכז רפואי רבין.
** ייתכנו הבדלים בטווח התקין של הבדיקות בין מעבדות שונות. חלק מהמעבדות משתמשות באמצעי מדידה אחרים או עשויות לבחון דגימות שונות. יש לדון עם הרופא המטפל במשמעות תוצאות הבדיקה.

תשובות לשאלות מפורומים, בנושא בדיקות דם

שלום רב, הייתי מעוניין לדעת מה היא בדיקת שתן - URINALYSIS מה בודקים בבדיקה זו ? תודה.

זו נקראת בדיקת שתן "כללית" ובה בודקים מספר דברים. ביניהם: מציאות סוכר וחלבון בשתן (בנורמה לא אמור להיות), מציאות כדוריות דם אדומות ולבנות בשתן (אם יש יכול לרמז על דלקת). מציאות ניטריטים בשתן (תוצר פירוק של חיידקים ולכן יכול לרמז על דלקת בדרכי השתן), מציאות קטונים בשתן (קיים במצבי רעב, פירוק יתר של שומנים או סכרת קשה), מציאות בילירובין בשתן (במצבי צהבת או פירוק מוגבר של תאי דם אדומים). אלה העיקריים.