מטה משפחות החטופים: סכנת חיים מיידית לחטופים בעזה עם התרחבת מבצע "מרכבות גדעון"
מערך הבריאות במטה משפחות החטופים מתריע בנייר עמדה קשה לקריאה: הרחבת הלחימה בעזה מגבירה באופן דרמטי את הסיכון לחיי החטופים ואת הסיכון לאובדן החללים
תמונת מצב קשה נחשפת שוב בנייר עמדה חדש שפרסם מערך הבריאות במטה המשפחות להחזרת החטופים. המסמך, בחתימת פרופ' חגי לוין ותמיר פרדו (ראש המוסד לשעבר), מתריע מפני הסכנות החמורות המאיימות על החטופים בעקבות מבצע "מרכבות גדעון" והרחבת הלחימה ברצועת עזה.
מאז אוקטובר 2023 מוחזקים חטופים ישראלים בתנאים קשים ביותר ברצועת עזה, ללא ביקורי הצלב האדום וללא טיפול רפואי. על פי העדויות שנאספו, החטופים מוחזקים במנהרות סגורות, ללא אוורור, תנועה או אור יום, במחסור חמור במים ומזון, לעתים תחת כבילה והשגחה חמושה. המסמך מציין כי מצבם תלוי לחלוטין בשיקול דעתם של שוביהם, ללא פיקוח כלשהו ובמצבי לחץ קיצוני.
הנתונים המובאים במסמך מדאיגים במיוחד. על פי תחקיר שפורסם ב"ניו יורק טיימס" במרץ 2025 ומצוטט בנייר העמדה, "לפחות 41 חטופים נהרגו במהלך השבי – חלקם נורו על ידי שוביהם לאחר שזוהתה תזוזה של כוחות צה"ל בקרבת מקום, ואחרים נהרגו כתוצאה מתקיפות אוויריות ישראליות, גם באתרים שבהם לא היתה התרעה מודיעינית מוקדמת". המסמך מפרט ארבע סכנות עיקריות המאיימות על החטופים עם הרחבת המבצע:
סכנת מוות מיידית
הסכנה הראשונה והמיידית ביותר נוגעת לפגיעה ישירה בחיי החטופים. על פי המסמך, הם מצויים בסכנת חיים הן בשל פגיעה ישירה כמו קריסת מבנים, חדירת גזים רעילים או פציעות, והן בשל תגובות של שוביהם במצבי לחץ, הכוללות החמרת התנאים הפיזיים, הגברת האלימות כלפיהם ואף הוצאה להורג.
במסמך מתוארות עדויות על החמרה חדה ביחס לחטופים עם תחילת תקיפות, כולל "כבילה ממושכת, מכות, צמצום בהספקת המזון, והיעדר מוחלט של טיפול בפציעות". המסמך מפרט שני מקרים המדגימים את חומרת הסכנה: ברפיח, אותרו גופותיהם של שישה חטופים — הירש גולדברג-פולין, כרמל גת, עדן ירושלמי, אורי דנינו, אלכס לובנוב ואלמוג סרוסי, שנרצחו בירי מטווח קצר בידי שוביהם בתוך מנהרה תת קרקעית לאחר שמחבלי חמאס זיהו התקרבות של כוחות צה"ל. לפי תחקיר צה"ל, מדובר היה בפעולה מכוונת למניעת חשיפת מיקומם.
בח'אן יונס, חולצו גופותיהם של שישה חטופים נוספים — נדב פופולוול, אברהם מונדר, יגב בוכשטב, חיים פרי, יורם מצגר ואלכס דנציג, שנרצחו בירי בידי שוביהם לאחר תקיפה אווירית של צה"ל באזור. על גופותיהם נמצאו סימני ירי, בעוד שגופות המחבלים שהיו עימם נמצאו ללא סימני ירי ומותם יוחס לחשיפה לגזים רעילים בעקבות התקיפה.
החמרת המצב הבריאותי
הסכנה השנייה נוגעת למצבם הרפואי המידרדר של החטופים. המסמך מתאר כי הם "מוחזקים בתנאי שבי קיצוניים זה חודשים ארוכים: בידוד מוחלט, תת תזונה, מחסור בטיפול רפואי, והיעדר אוורור, אור יום או תנועה". עדויות השורדים מלמדות על ירידה חדה במשקל, חולשה קיצונית, פגיעות לזיהומים ותנאים תברואתיים ירודים. "כל שמידרדרים התנאים ברצועה, כך מתמעטים סיכוייהם לשרוד", קובע המסמך. בנוסף, החרפת המחסור ההומניטרי בעזה משפיעה ישירות על החטופים, שאינם מקבלים מזון סדיר, סובלים מירידה חריפה במשקל ומפגיעות מוגברת לזיהומים ומחלות.
שבר נפשי הולך ומעמיק
הסכנה השלישית היא המשבר הנפשי ההולך ומחמיר. הרחבת הלחימה מלווה בהחרפה ניכרת במצוקה הנפשית של החטופים. קולות ההפצצות, שריקות הטילים, קריסת מבנים ותחושת האדמה הרועדת מגבירים את תחושת הסכנה המיידית ופוגעים ביציבות הנפשית שלהם. המסמך מצטט עדות מפי שורד: "פיצוצים מחרישי אוזניים, שריקות של טילים, קולות של קריסה, התמוטטות ואדמה רועדת. כל רגע היה עלול להיות הרגע האחרון. בעוד העולם שומע 'הפצצה' – עידן שמע את התקווה מתרחקת".
פרופ' חגי לוין, ראש מערך הבריאות במטה משפחות החטופים. "לעצור את המלחמה ולפעול מיידית למניעת אובדן חיי אדם נוספים ולהשבת כל החטופים". צילום: יח"צ
המצוקה הנפשית מוחרפת גם בשל ההבנה כי חלק מהחטופים משתחררים בזכות אזרחות זרה או בעקבות מאמצים דיפלומטיים זרים, דבר היוצר תחושת הפקרה וחוסר אמון במחויבות הממשלה להשבתם. המסמך מתאר את מקרה החטופים יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט, כפי שתועדו בסרטון שפרסם חמאס: "אוחנה הודיע על פתיחה בשביתת רעב, בעוד בוחבוט נראה מחובר לאינפוזיה, לאחר שניסה לפגוע בעצמו מתוך ייאוש".
סכנת אובדן החטופים החללים
הסכנה הרביעית נוגעת לאפשרות אובדן מוחלט של החטופים החללים. הלחימה הנמשכת והכאוס בשטח מקשים על האפשרות לאתר, לזהות ולהשיב את החטופים החללים. "פירוק שרשרת הפיקוד של חמאס, שינוי בתוואי הקרקע והיעדר מידע מודיעיני רציף עלולים להביא לכך שהחטופים החללים ייוותרו בגדר נעדרים לצמיתות", מזהיר המסמך. המסמך מדגיש כי קיים סיכון ממשי שגופות החטופים ייעלמו באזורים חסרי גישה, במנהרות שקרסו או במקומות שאינם ניתנים לזיהוי, מה שימנע את השבתם לקבורה בישראל.
"להשיב את כל החטופים — החיים לשיקום, המתים לקבורה"
המסמך מסתיים בקריאה נחרצת: "במצב זה, ההחלטה הערכית היא אחת: להשיב את כל החטופים — החיים לשיקום, המתים לקבורה. כל עיכוב בהגעה להסכם רק מגביר את הסיכון, מפחית את הסיכוי להשבה ומרחיב את הפגיעה המוסרית, האנושית והלאומית". פרופ' חגי לוין ותמיר פרדו קוראים לעצור את המלחמה ולפעול מיידית למניעת אובדן חיי אדם נוספים ולהשבת כל החטופים, "לפני שיהיה מאוחר מדי".
(צילום ראשי: שאטרסטוק)