על צריכת שומן במהלך הריון והנקה

(0)
לדרג

המלצות אירופאיות חדשות קובעות: צריכת שומן בזמן הריון והנקה משפיעה, בין השאר, על התפתחות התינוק ובריאותו

מאת: מערכת zap doctors

צריכת שומן במהלך ההריון וההנקה משפיעה על תוצאות ההריון התפתחות התינוק ובריאותו. ועדה אירופאית שאחראית על מיזם מחקרי יחדיו עם ה-Early Nutrition Programming Project התאחדו וצרפו כוחות לפיתוח המלצות על צריכת שומן במהלך ההריון וההנקה. לשם כך בוצעו סקירות ספרותיות והתקיימו דיונים עם מומחים בינלאומיים, ארגונים וגופים מדעיים בינלאומיים בנושא, לקביעת קונצנזוס בנושאים אלו.

^^עיקר ההמלצות:^^

ההמלצות לצריכת השומן במהלך ההריון צריכות להיות דומות להמלצות לכלל האוכלוסייה, עם דגש על כך שנשים הרות ומיניקות צריכות לשאוף להגיע לצריכה תזונתית של 200 מ"ג DHA ביום. מינונים של 1 גרם DHA או סך חומצות שומן אומגה 3 עד 2.6 גרם נמצאו כבטוחים בתקופה זו.
נשים בגילאי הריון צריכות לאכול 1-2 מנות דג בשבוע בכללם דגים שמנים.

צריכת ALA (הפרקורסור של DHA) ע"י האם אינה יעילה בהגברת צבירת הDHA (נוירוגנזיס במוח) החשובה להתפתחות העובר. צריכת דגים וצריכה של מקורות נוספים של אומגה 3 מאריכה את משך ההריון במעט.

יש לבצע screening למציאת חסרים תזונתיים ב-DHA במהלך ההריון ולהפנות לייעוץ בעת הצורך.

דגשים נוספים העולים מעיון בהנחיות כוללים:

כיום, אין עדויות לכך שהרכב התזונתי של השומן בקרב נשים הרות ומיניקות צריך להיות שונה מזה של כלל האוכלוסייה, בהקשר של חומצות שומן רוויות, טרנס, MUFA. השינוי היחידי שחשוב להקפיד עליו בתקופת ההריון הוא הגברת צריכת LC-PUFA מקבוצת אומגה 3.

הקבוצה הגיעה למסקנה שאין מקום לתוספת מיוחדת של אנטי אוקסידנטים בהריון ובהנקה.

הצטברות DHA במוח העובר היא של 30-45 מ"ג ליום בטרימסטר האחרון להריון והצטברות של ARA היא בעיקר אחרי הלידה.

בדיקה יסודית של מחקרים ומטא-אנליזות העלו ש LC-PUFAמקבוצת אומגה 3:

1. האריכו את ההריון ב-1-6 ימים בממוצע. העלו במעט את משקל הלידה בכ-47-54 גרם.

2. הפחיתו את הסיכון ללידה מוקדמת לפני השבוע ה-34 ב-31%.

ועוד: "...צריכה מוגברת של DHA ע"י האם הובילה לריכוזים גבוהים שלח DHA בחבל הטבור."

"אספקה מוגברת לעובר במהלך ההריון ולאחר הלידה נמצאה קשורה בשיפור התפתחות חדות הראיה, שיפור הקוגניציה והקשב, בדפוסי שינה טובים יותר, בשיפור בתנועה הספונטנית...".

לסיכום המחברים ממליצים על screening לחסרים תזונתיים באומגה 3 במהלך ההריון ובעיקר בטרימסטר הראשון.

מקור: Dietary fat intake for pregnant and lactating women, British Journal of Nutrition (2007),98,873-877

בואו לדבר על זה בפורום הריון ולידה ובפורום תזונה קלינית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום