הפסקת נשימה בזמן אמת

(0)
לדרג

האם חייו של יאיר בן השנתיים יכלו להינצל באמצעות מוניטור שהיה מאבחן את הפסקת נשימתו בזמן אמת ולא תוך מספר דקות?

מאת: מכשיר מהפכני יכול לזהות מיידית האטה בנשימה או הפסקתה ומנטר את פעילות דו תחמוצת הפחמן בנשימה. משרד הבריאות ממליץ לרופאי השיניים להשתמש במוניטור לניטור דו תחמוצת הפחמן בנשימה

מותו של הילד יאיר לופוליאנסקי ז"ל בן השנתיים, נכדו של ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, בעקבות הרדמה שבוצעה במרפאת שיניים הוא מקרה טראגי. אולם מקרה זה רק מחדד את הצורך באימון נכון של הצוות הרפואי, תוך שימוש במוניטור מתקדם, אשר יכול לפקח על נשימת החולה בעת הטיפול הרפואי ולספק התראה לרופא בזמן אמת. מוניטור זה מהווה תוספת לכלי האבחון של הצוות הרפואי, ומספק להם מידע הכרחי וקריטי.

במקרים רבים נוקטים הרופאים בפעילות הרדמה על רמותיה השונות, כולל סדציה (טשטוש), כדי להביא לרגיעה אצל המטופל, אולם השפעת החומר המרדים עלולה להביא להידרדרות מערכת הנשימה של החולה מבלי שהרופא יוכל להבחין בזה.

תפקידם של מכשירי הקפנוגרפיה (ניטור ריכוז דו-תחמוצת הפחמן CO2 בנשימה) לאמוד את מצבם הפיזיולוגי של החולים, כמו במקרה של חולים הנמצאים תחת הרדמה וטשטוש. המכשיר מציג מידע לרופא על כל שינוי בנשימתו של החולה ומזהיר אותו באופן מיידי (תצוגה וצפצופים) על האטה בנשימה או הפסקתה. רבים מהצוותים הרפואים מעידים כי ניטור ה-CO2 בעזרת מכשיר הקפנוגרף הינו אמין וקל לשימוש.

במקרה של יאיר ז"ל נעשה שימוש במוניטור אחר, מכשיר SpO2 המנטר את רמת החמצן בדם, ומספק, בהסתמך על מחקרים קליניים, התראה על אובדן נשימה רק בטווחים של בין 3 עד 5 דקות, זמן קריטי במונחי טיפול באובדן נשימה. מכשיר SpO2 חיוני לטיפולים כגון אלה, אך מצריך לצידו מכשיר קפנוגרפיה לטיפול בחולים הנמצאים בהליך של הרדמה או טשטוש.

ד"ר דויד גוזל, האחראי על ביצוע הרדמות מחוץ לחדרי ניתוח בבית החולים הדסה עין-כרם ומתמחה בהרדמת ילדים, אומר כי: "טיפול בחולה שמאבד נשימה מצריך טיפול מיידי. כל דקה שעומדת לרשות הרופא המבצע פרוצדורה בסדציה היא קריטית, במיוחד כאשר מדובר בילדים. מניסיוני, ניטור דו תחמוצת הפחמן בנשימה בעת פעילות סדציה חיונית מאוד, כי היא נותנת התראה מיידית על האטת הנשימה או הפסקתה".

בישראל, רופאים שאינם מרדימים, אבל מבצעים פעולות הרדמה כמו רופאי שיניים, נדרשים לבצע קורס המלמד אותם לנהל ולפקח אחר פעילות ההרדמה ולבצע פעילות ניטור אחר נשימתו של החולה בעת הרדמתו או טשטושו. אחת לחודש, מוצע על-ידי מס"ר המרכז הארצי לסימולציה רפואית, הפועל בבית החולים שיבא בתל-השומר, קורס מיוחד המאפשר לרופאים להתאמן באמצעות סימולציה בנושא הרדמה, כאשר נושא השימוש בקפנוגרפיה הוא בין הנושאים הנלמדים בקורס. משרד הבריאות אגב ממליץ לרופאי השיניים, אך אינו מחייב, להשתמש במוניטור לניטור דו תחמוצת הפחמן בנשימה.

למידע על מכשירי הקפנוגרפיה

בואו לדבר על כך בפורום רפואת שיניים לילדים

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום