פירמידת המזון החדשה
מסרים כפולים ובלבול במושגים, במה מזינים אותנו?, על שיטת הפרמידה ועל חיים בריאים יותר
מהי הפירמידה החדשה?
הפירמידה מהווה כלי חדש עבור אלה הרוצים לשמור על משקלם ולשפר את בריאותם. הרופאים בקליניקת מאיו פיתחו את הפירמידה על סמך עקרונות מדעיים, מחקר, וניסיון בטיפול בחולים.
השמירה על המשקל מהווה אתגר של ממש, שכן האוכלוסייה הסובלת מעודף משקל ומהשמנה הולכת וגדלה בארצות הברית ובכל העולם המערבי. כיום יש מסרים רבים ושונים לגבי שליטה על המשקל. לכאורה הפתרון קל ופשוט: לאכול פחות ולעשות יותר פעילות גופנית, אבל היישום קשה. פירמידת הבריאות שפיתחנו מספקת מידע אמין בנושאי בריאות על מנת לצמצם את הבלבול הנובע מהמסרים הכפולים בכל הנוגע לשמירה על משקל תקין.
המאפיינים הייחודיים של הפירמידה של מאיו:
1. היא מתמקדת בשליטה על המשקל
2. ירקות ופירות ממוקמים בתחתית הפירמידה, בניגוד ללחם, דגנים ועמילנים, שכן קבוצות אלה הן בעלות ערך קלורי נמוך, ובעלי ערך בריאותי גבוה. הפירמידה לא מגבילה את צריכת הירקות והפירות, הטריים או הקפואים, משום שהם עשירים ביתרונות תזונתיים ויכולים לסייע בשליטה על צריכת כמות הקלוריות הנצרכות.
3. הפירמידה מדגישה בחירות בריאות יותר מכל אחת מחמש קבוצות המזון. זאת משום שלא כל המזונות הנכללים בקבוצה מספקים את אותם יתרונות בריאותיים גם אם יש בהם ערך קלורי זהה.
4. פעילות גופנית יומית נמצאת במרכז הפירמידה על מנת להדגיש את תפקידה המרכזי הן בשליטה על המשקל והן בשיפור הבריאות.
השליטה על המשקל
הפירמידה ממליצה על מספר מנות מכל קבוצת מזון, בהתאם למשקל הגוף. כך קל יותר להגביל את כמות הקלוריות. בתוך כל קבוצה מודגשים המזונות דלי האנרגיה. מחקרים מראים שהן נפח המזון והן משקלו משמעותיים ביצירת תחושת שובע. על ידי בחירה במזון דל באנרגיה, נפח גדול ומשקל גבוה, אבל לא הרבה קלוריות, אפשר לאכול את אותה כמות המזון, אך להפחית את כמות הקלוריות. ככך קורה שאוכלים כמות גדולה של מזון, אבל מפחיתים במשקל.
שומנים, סוכרים ומזון מעובד עשירים בקלוריות ובעלי נפח נמוך, ולכן הם עשירים באנרגיה. פירות וירקות מאידך הם בעלי נפח רב, אבל ערך קלורי לא גבוה. לכן הם מזונות דלים באנרגיה. 100 גרם חמאה שווים פחות או יותר לעשרה ראשי חסה מבחינת הערך הקלורי שלהם, אבל החמאה מהווה חלקיק מזערי ביחס לנפח שתופסת החסה.
חשוב להתייעץ עם רופא לפני שמתחילים בכל משטר דיאטה, במיוחד לאנשים שכבר נמצאים בטיפול רפואי. אנו ממליצים להעלות את צריכת הפירות, ויכול להיות שיש אנשים שכדאי להם להגביל זאת בגלל העלייה בכמות הסוכר בדם. יחד עם זאת חשוב לזכור שבפירות יש ערך תזונתי נוסף לסוכר. הם מכילים הרבה מים וסיבים תזונתיים, ומסייעים בשליטה בתיאבון ובצריכת הקלוריות.
תוספי מזון
בגלל ההקצבה הלא מוגבלת של פירות וירקות התכנית מאוד עשירה מבחינה תזונתית, ובדרך כלל מספקת את רוב אם לא את כל מרכיבי המזון החיוניים. הירקות והפירות עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ומרכיבים דוחי מחלות נוספים. הם דלים בשומן, בשומן רווי, בכולסטרול ובנתרן. הם מספקים מספיק חלבון לגדילת רקמות ולשיקום, ומספיק שומן לדרישות החיוניות של הגוף. על ידי הבחירות הנכונות בקבוצות החלבונים/מוצרי חלב והירקות, אפשר גם לקבל את מנת הסידן המספיקה. נשים יכולות לקחת תוספי קלציום או מולטיויטמינים עם ברזל ליתר בטחון, במיוחד בתקופת הפוריות.
תוצאות
חשוב שלא להמעיט ביכולת להשתנות. הרבה פעמים אנשים מתקשים לעבור למזון דל שומן, אבל כשהם מתרגלים הם מבינים שזה יותר טעים להם. ההמלצה, להתמקד במה שמותר לאכול ולא במה שאסור. בכל מקרה, על פי התכנית לא תהיו רעבים. הקושי הוא בלמצוא רעיונות חדשים, מקומות חדשים ומתכונים חדשים, כדי למצוא אוכל טעים ובריא.
הרבה פעמים אומרים לי שאחרי השינוי התזונתי, ההרגשה השתפרה מאוד. וזה משהו שקורה מיידית. הבונוס הוא שההרגשה הטובה מגבירה את ההרגלים הבריאים. לטווח הארוך אכילה בריאה ופעילות גופנית יפחיתו את הסיכוי לחלות במחלות שונות. סגנון החיים הזה מוביל גם למשקל בריא קבוע, שגם קל ונעים לשמור עליו. לא בהכרח מדובר בסבל מתמשך.