כאב כרוני - שבוע אירופאי נגד הכאב

(0)
לדרג

בפתיחת שבוע הכאב, שמתקיים בין התאריכים 18-11 באוקטובר, הוצגה ע"י הפדרציה של איגודי הכאב האירופאי הצהרה הקובעת כי, הכאב מהווה בעיה רפואית ממדרגה ראשונה באירופה ובישראל.

מטרת שבוע הכאב האירופאי להגביר את המודעות לכאב, להגביר את מודעותם של מקבלי ההחלטות באירופה ובישראל והציבור ככלל לבעיה.

הפדרציה של איגודי הכאב האירופאיים (EFIC) הכריזו על פתיחת שבוע הכאב, המתקיים בין התאריכים 11-18באוקטובר, בלמעלה מ-25 מדינות ברחבי אירופה. במהלך השבוע תוצג על ידי הפדרציה הצהרה הקובעת כי, כאב כרוני אינו אך ורק תסמין של מחלה, אלא מהווה בעיה רפואית ממדרגה ראשונה, מחלה בפני עצמה, באירופה ובישראל.

במהלך השבוע נגד הכאב יערכו מספר רב של אירועים ברחבי אירופה במטרה להגביר את המודעות לכאב, להגביר את מודעותם של מקבלי ההחלטות באירופה ובישראל והציבור ככלל לבעיה.

הדעה הרווחת כיום כי, הכאב הוא חלק בלתי נפרד מהמחלה ולפיכך, חולים רבים נמנעים לדווח עליו. זאת בשעה שהכאב עלול להוביל למצוקה נפשית, חרדה ודיכאון, כמו גם פגיעה בתפקוד החולה, ובכך להחליש את יכולתו להתמודד עם המחלה.

בניגוד לכאב חריף, אשר מעביר איתות שימושי למוח להכרה בדבר הימצאות גורם מזיק ו/או נזק מתמשך לרקמות, כאב כרוני ממשיך הרבה לאחר שאיננו מהווה יותר התראה שימושית. הכאב הכרוני עלול לגרום למספר שינויים גופניים ופסיכולוגים מעיקים הכוללים: אי ניידות, תלות בתרופות, ירידה ביכולת לעבוד, הפרעות בתפקוד היומיומי בבית, בידוד מחברה ומשפחה, חרדה, פחד, מרירות, דיכאון ואף רצון לאיבוד עצמי.

פרופסור דיויד ניב, נשיא הפדרציה של איגודי הכאב האירופאיים מסר כי, "הגיע הזמן לפעול למען שינוי הגישה בקרב האנשים מתחום הבריאות, וליידע כי בכאב כרוני אין לטפל כאילו הוא תסמין של מחלה אחרת, אלא לטפל בו כמחלה בפני עצמה.

פרופסור ניב הוסיף כי, למרות שחיוני לחנך את הציבור, פוליטיקאים ואף רופאים לגבי טבעו האמיתי של כאב כרוני, המחסום האמיתי שמונע התקדמות הוא היעדר מימון לחקר הסיבות, הניהול והטיפול בכאב כרוני. לדבריו של ניב, ההצהרה שהוצגה על ידי הפדרציה של איגודי הכאב האירופאיים קוראת להגברת ההתייחסות והגדלת המשאבים המופנים לכאב על ידי עובדי בריאות, ולחיזוק המחקר, ההכשרה והגיוס עבור אותם תחומי רפואה אשר נלחמים בכאב כרוני. מבלי לעשות זאת, קטנה התקווה המציאותית לשיפור חייהם של אלו הסובלים מכאב.

בניגוד לכאב אקוטי, שהוא על פי הגדרה תהליך קצר ומוגבל, כאב כרוני משתלט על חייו של המטופל, ולעתים קרובות גם על חייהם של משפחתו, של חבריו ושל מטפלים אחרים. בנוסף להידרדרות החמורה באיכות החיים של הסובלים מכאב ושל אלו הסובבים אותם, כאב כרוני מטיל עול כלכלי כבד במספר רבדים וביניהם: עלות שירותי טיפול רפואי ותרופות, היעדרות מעבודה ופגיעה במקום העבודה, אובדן הכנסה, אי-יעילות כלכלית ואי-יעילות בבית, עול כלכלי על המשפחה, חברים ומעסיקים ותשלומי פיצויים לעובד ותשלומי רווחה.

לפיכך, תמיכה ממשלתית רחבה בהצהרה בנוגע לכאב כרוני כבעיה רפואית חשובה ביותר. בהתייחסות לבעיה זו יכולות הממשלות הלאומיות להיטיב עם האוכלוסייה הרחבה של הסובלים מכאב כרוני.

ד"ר קוריצקי, יו"ר האיגוד הישראלי לכאב מסר כי זכותם של הסובלים מכאב לקבל טיפול רפואי נכון לשיכוך כאביהם ולשפר את איכות החיים שלהם. על זכות זו, שכיום עומדות כל רשויות הבריאות המתקדמות, צריך לעמוד כל אדם הסובל מכאב ובני משפחתו.

האיגוד הבין-לאומי של ארגוני חולים (IAPO) הביע את הכרתו ותמיכתו בהצהרה, ועל פי יו"ר האיגוד, אלברט ואן דר זיידן, רואה הארגון תקווה אמיתית לשיפור בחייהם של החולים. לדבריו של ואן דר זיידן כל חברי IAPO מאמינים כי ההצהרה והשבוע נגד הכאב יביאו תועלת רבה לחולים הסובלים מכאב כרוני, גם על ידי הגברת המודעות אליו כבעיה רפואית ספציפית שיש לטפל בה ברצינות כמו בכל מחלה אחרת, וגם בכך שיקנו להם נגישות קלה יותר לתרופות, ייעוץ רפואי וצורות טיפול אחרות."

על מנת להדגיש את האלמנט האירופאי בהצהרה ובשבוע נגד הכאב, אירוע הפתיחה יתקיים בפרלמנט האירופאי בבריסל, במקום בו הצביעו חברי הפרלמנט לאחרונה על אסטרטגית בריאות חדשה שתגדיל את כמות המידע הקיים, ולפיו ניתן יהיה להשוות סטנדרטים רפואיים, ויצביעו בקרוב על אסטרטגית מחקר חדשה עבור האיחוד האירופאי שתתחיל ב 2002.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום