ארוחות החג והדיאטה: לעבור את החג "בשלום"

(0)
לדרג

איך עוברים את החג מבלי לוותר על ההנאה, הכיף ותחושת ה-"ביחד" המשפחתית - וגם בלי להשמין

ההתעסקות בנושא המזון הקשור לארוחת החג מתחיל הרבה לפני תקופת החגים ומטרידה בעיקר את אלו המצויים בתהליך של דיאטה והמעונינים לשמור על משקלם. כמה טיפים לשמירה על המשקל בתקופת החגים, יעזרו לנו לעבור את החג מבלי לוותר על ההנאה, הכיף ותחושת ה-"ביחד" המשפחתית.

כמו שכולנו יודעים, יש כמה וכמה ארוחות בראש השנה, הארוחות תכופות ומחייבות והן מהוות גורם מאיים על המשקל. ההתפתחות בתעשיית המזון הדיאטטי בארץ בשנים האחרונות מקלה עלינו את ההתמודדות ועוזרת לנו לעבור את החגים "בשלום".
רות משה, דיאטנית קלינית בעמותת היקפים, העמותה הישראלית לבריאות נכונה, נותנת כמה "טיפים" לשמירה על ההיקפים הסוררים.

להתחיל את השנה בדבש מתוק אבל דיאטתי

כדי להתחיל את השנה מתוק, כדאי לטבול את התפוח בדבש קל, שהוא גם מתוק וגם מכיל שליש מכמות הקלוריות הנמצאות בדבש רגיל. כדאי להתחיל את ארוחות החג הגדולות עם מרק ירקות עשיר, אשר אינו מכיל כל כך הרבה קלוריות, תורם הרבה בריאות וגם "סותם" את הקיבה מפני עודפי האוכל הצפויים להגיע.

במהלך הארוחה עדיף לאכול סלטים על בסיס ירקות מסוגים שונים, עדיף ללא רטבים או להשתמש ברטביי לייט המכילים כמות פחותה של קלוריות. אם צמאים, עדיף שתייה דיאטטית על פני משקאות קלים עתירי קלוריות. בתור מנה עיקרית ממליצה רות משה לאכול מאכלים אפויים, צלויים או מבושלים ולא את המאכלים המטוגנים.

טיפ חשוב נוסף הוא שכדאי להגיע לארוחת החג לא רעבים. כדאי ורצוי להיזהר מהטעות הנפוצה והיא "לצום" כל היום לפני ארוחת החג, הדבר עלול להביא אתכם לזלילה מיותרת בארוחת החג כפיצוי לכל היום בו לא אכלתם דבר. כדאי לאכול משהו בסגנון של מעדן חלב, ביצה וסלט ירקות עם גבינה, בערך שעה-שעתיים לפני ארוחת החג. גם האכילה בארוחת החג עצמה צריכה להתבצע בתחושה נינוחה, עדיף לאכול במתינות ובלי למהר וכך נמנע מדחיסת אוכל מיותר.

בתום הארוחה מגיע הקינוח, שהוא "מוקש" ידוע לכל מי שמנסה לשמור על המשקל. עדיף להתרחק ממאכלים עשירים בשומנים וקלוריות כמו פיצוחים וחטיפים המוגשים בתום הארוחה ולקנח בעוגת דבש דיאטטית המכילה רק חצי מכמות הקלוריות. אפשר גם להגיש סלט פירות ובו פירות טריים ויבשים, תפוחים אפויים עם קינמון, תותים טריים טבולים בשוקולד. את התותים טובלים בשוקולד חם רק עד מחציתם, עדיין מאוד ב-"סטייל" ועדיין שומר על הקלוריות.

גם לעייפות תפקיד בדיאטה. מומלץ להגיע לארוחת החג כאשר אתם ערניים ולא עייפים, העירנות תמנע את המצב שבו אתם אוכלים רק כדי להישאר ערים. לאחר ארוחת החג כדאי לצאת להליכה רגלית קלה, גם "שורף" את הקלוריות שאכלנו וגם נותן תחושה נעימה.

הטיפים הרפואיים

ד"ר נאוה ישראל ממליצה גם היא על טיפים רפואיים לשמירה על הדיאטה במהלך החג. בבוקר שלאחר סעודת החג לא כדאי לישון עד מאוחר משום ששנת בוקר ארוכה אינה תורמת לעיכול קל. לסובלים ממיחושים במערכת העיכול, מנוחת צהריים היא הפתרון להקלה על מיחושים אלה.

במהלך הארוחה איכלו חלבונים. אכילה מוגברת של חלבונים מעוררת ומאיצה את תהליך העיכול. גם אכילה מרובה של ירקות ירוקים מנקה את מערכת העיכול וממלאת את הגוף במלחים ובמים.

ומה עם אלכוהול?
כדי להימנע מהתופעות המופיעות לאחר שתית יין מרובה, כדאי לפני הארוחה לשתות כף שמן זית או פראפין, שכבת השומן שנוצרת על דפנות הקיבה מעכבת את עיכול האלכוהול.
גם שתיית מיץ אשכוליות עם דבש עוזרת בעיכול מהיר של האלכוהול כאשר הסוכרים במיצי הפירות השונים מאטים את קצב ספיגת האלכוהול במערכת העיכול. טיפ נוסף הוא לדלל את כמות האלכוהול בדם על ידי שתיית כוס מים על כל כוס יין.

הצד הנפשי של ארוחת החג

כדאי מאוד לעשות הרפיית מתחים לפני ארוחת החג. המפגש עם כל בני המשפחה, אלו שאהובים עליכם יותר ואלו שאהובים פחות, עלולים ליצור מתח לא קטן סביב שולחן החג. אנשים רבים נוטים "להטביע" את הלחץ שלהם על ידי אכילה מוגברת ולזלול את עצמם לדעת. הרפיית מתחים מראש על ידי פעילות גופנית מעוררת, חשיבה חיובית או סתם מנוחה טובה יכולים לסייע רבות לרגיעה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום