שימוש ממושך בסירקדין

דיון מתוך פורום  ייעוץ תרופתי

12/07/2011 | 11:03 | מאת: דפנה

אני בת 58וסובלת כבר כמה שנים מקשיי שינה(קושי להירדם, התעוררות)אבל נמנעתי מלקחת כדורי שינה. קיבלתי היום מירשם לסירקדין ורציתי להבין מדוע השימוש בתרופה מוגבל רק ל-13 שבועות בניגוד לכדורי שינה שניתן לקחת ללא הגבלה ומה קורה לאחר 13 השבועות? חוזרים לחוסר שינה? תודה

14/07/2011 | 13:55 | מאת: בני

תרופות המיועדות לטיפול בהפרעות שינה אינן מאושרות לתקופות ארוכות מכיוון שבחלק גדול מהמקרים טיפול ממושך עשוי לגרום לבעיות רפואיות חמורות ולבעיות של התרגלות והתמכרות לתרופות אלו. המצב כיום בו מטופלים נוטלים כדורי שינה לתקופות ארוכות מאוד (עשרות שנים) אינו תקין ולא מקובל על רשויות הבריאות. בין התרופות השכיחות הניתנות כיום לבעיות שינה נמצאות תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים (בונדורמין, ברוטיזולם, נומבום ועוד) והלא בנזודיאזפינים (סטילנוקס, זודורם, נוקטורנו, אימובאן ועוד) המיועדות לשימוש קצר טווח בלבד של 7-10 ימים בד"כ, עד למקסימום של 4 שבועות בחלקן. גם הן לעיתים ניתנות לטיפול בבעיות שינה לתקופות ארוכות יותר מהמומלץ, על פי שיקול דעת של רופא ותחת השגחה רפואית צמודה, היות ולתרופות אלו בעיות פוטנציאליות קשות וחמורות ובנוסף, התרופות גורמות להתמכרות ברוב המקרים של לקיחה לטווח ארוך מהמומלץ. סירקדין, השייכת לדור חדש של תרופות לטיפול בבעיות שינה, מבוססת על מלטונין (בשחרור מבוקר) שהינו הורמון המיוצר באופן טבעי בגוף ולכן לא גורם להתמכרות ותופעות הלוואי הפוטנציאליות שלו נדירות וקלות בהרבה משל שאר התרופות השכיחות (אם כי, כמו בכל תכשיר רפואי, קיימות ויש לשים לב אם מופיעות ולעקוב אחריהן). אולם מעצם היותה חלק ממשפחת התרופות לטיפול בבעיות שינה והעובדה שמדובר בתרופה חדשה יחסית בשוק (כ-4 שנים), התקופה המומלצת לשימוש המאושרת היא עד 13 שבועות. מעבר לתקופה זו על הרופא המטפל להעריך את יעילות הטיפול ועליו לשקול את המשך הטיפול בסירקדין. כפי שציינתי, לפי הנתונים שנאספו, הן מניסויים קליניים והן ממטופלים קבועים בסירקדין, אין כל בעיית בטיחות בהמשך השימוש בתרופה מעבר לתקופה המומלצת, האפקטיביות של התרופה נשמרת והיא אינה ממכרת (כך שאפשר להפסיק ליטול אותה ללא כל חשש באופן מיידי במידת הצורך). כמו כל תכשיר רפואי, גם היעילות של סירקדין משתנה ממטופל למטופל ולכן יש להעריך האם התרופה יעילה לאחר מספר שבועות (פרק הזמן המינימאלי המומלץ להערכת היעילות הוא 21 יום – 3 שבועות).

07/03/2013 | 19:58 | מאת: גדעון

מלטונין הוא מטבוליט טבעי של הגוף. הוא אינו מסוג התרופות, אין הוא גורם תופעות התמכרות. יש לקבלו לפי השעון הביולוגי. כלומר ב עשר בערב לערך. חשוב לקבלו בשעה קבועה, גם אם לא הולכים לישון. כך אנו מחזירים את פעילות השעון הביולוגי לתקנו. בכדי לעזור לתהליך חשוב לקום בבוקר - סביבת השעה שש, ואז לצאת לטיול למשך מחצית השעה לאור יום (ללא משקפי שמש).לא ידוע לי על בעיות כל שהן בטיפול ממושך, בעוד שתרופות בטיפול ממושך גורמות לתגובות הפוכות - תופעות לוואי, כלומר חוסר שינה. אני מקווה כי הרוקחים כאן יאשרו את דבריי.

מנהלי פורום ייעוץ תרופתי