בדיקת סוכר הדם: שעתיים לאחר האוכל

(67)
לדרג

בדיקת סוכר הדם הינו קריטריון חשוב לאבחנה של הסוכרת. כל המידע על בדיקת רמות הסוכר בדם

מאת: מערכת zap doctors

סוכרת של ממש מאובחנת (לפי הקריטריונים החדשים) באם רמת הגלוקוז בדם בצום הנה מעל 126 מ"ג לד"ל (mg/dL), או באם שעתיים לאחר ארוחת מבחן או שתיית גלוקוז הרמה הינה מעל 200 מ"ג לד"ל.

הקריטריונים החדשים השאירו את הקבוצה שסווגה בעבר כאנשים שיש להם הפרעה במטבוליזם הפחמימות (IGT) כקבוצת סיכון בפני עצמה. הכוונה לאנשים אשר הסוכר שלהם בצום הינו מתחת ל- 126 אבל שעתיים לאחר מתן 75 גר' גלוקוז דרך הפה, הסוכר בדם הינו מעל 140 מ"ג % אך פחות מ- 200 מ"ג %. המשתייכים לקבוצה זאת למרות שאינם מוגדרים כסוכרתיים, עלולים להפוך לסוכרתיים תוך 5 שנים.

מסתבר גם, שלקבוצת ההפרעות במטבוליזם הפחמימות - IGT, יש גם רמות גבוהות של טריגליצרידים בצום וכן עדות לפעילות לבלבית גבוהה, כלומר מצב של יתר אינסולין.

השילוב של בין רמות טריגליצרידים גבוהות ותגובת אינסולין מוגברת מהווה גורם סיכון להתפתחות טרשת עורקים ומחלות כלי הדם הכליליים .

לכן, חשוב לבדוק את רמות הסוכר בדם לא רק בצום, אלא גם שעתיים לאחר ארוחה, או לאחר מתן גלוקוז 75 גר' דרך הפה.

בעולם קיימים תכשירים בצורת בקבוקונים המכילים 75 גר' גלוקוז בטעם תפוזים, ענבים, לימון ליים או קולה. כל מה שהנבדק צריך לעשות זה לבדוק סוכר בצום באצבע, לשתות את התכשיר ושעתיים לאחר מכן בדיקה נוספת. פשוט - לא?

נקודה נוספת היא: מה לעשות כאשר רמות הגלוקוז בצום הן תקינות, ורק שעתיים לאחר הארוחה הן גבוהות מהרצוי?

קודם כל - דיאטה ללא סוכרים זמינים. ניתן להעשיר את הכלכלה על ידי תוספת סיבין תזונתיים דוגמת תכשירי גואר (גוארם) המפחיתים את תגובת הסוכר והאינסולין לארוחה, או לחילופין לקחת תכשיר המפחית את ספיגת הגלוקוז מהאוכל על ידי הפרעה בפירוק העמילנים, ובכך מופחתת התגובה הגליקמית לארוחה.

תכשיר קיים מסוג זה שניתן לקחתו עם האוכל (תוך ייעוץ עם המשפחה או עם הרופא המומחה לסוכרת) הינו הפרנדז, תכשיר תרופתי הקיים בכל מרפאות הקופות השונות בארץ.

סיכום: עליות סוכר הדם לאחר האוכל יכולות להופיע זמן רב לפני שרמות הסוכר בצום עולות בצורה קריטית ומאובחנת סוכרת של ממש. בקבוצות סיכון ובכל מי שעושה בדיקת שיגרה להערכת מצבו הגליקמי, מומלץ לבצע בנוסף לבדיקת הסוכר בצום גם בדיקת סוכר שעתיים לאחר האוכל. במידה והרמה לאחר הארוחה גבוהה מהרצוי יש לשקול טיפול דיאטני עם או ללא תוספת סיבין או תרופה המפחיתה ספיגת גלוקוז לאחר הארוחה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום