הקשר בין הרגלי תזונה ותמותה

(0)
לדרג

כמה אתם מקפידים על התזונה שלכם? מחקר חדש מצא כי כמחצית ממקרי התמותה עקב מחלות לב, אירועים מוחיים וסוכרת נובעים ישירות מהרגלי תזונה לקויים

מאת: ד"ר עמית עקירוב

חלק משמעותי ממקרי התמותה בארצות הברית עקב מחלות לב, אירועים מוחיים וסוכרת קשורים עם הרגלי תזונה לקויים - כך עולה מנתונים חדשים, שפורסמו במהלך חודש מרץ בכתב העת JAMA והוצגו בכנס מטעם ה-American Heart Association Epidemiology and Prevention-Lifestyle and Cardiometabolic Health.

החוקרים בחנו נתונים ממספר מקורות, כולל מדגם ארצי מייצג עם נתונים דמוגרפיים, הרגלי תזונה ותמותה, במטרה לקבוע את מספר ושיעור מקרי תמותה על רקע מחלות לבביות ומטבוליות הקשורות בהרגלי תזונה בארצות הברית.

החוקרים העריכו כי 318,656 (45.4%) מבין 702,308 מקרי תמותה על-רקע מחלות לבביות ומטבוליות בארצות הברית משנת 2012 נקשרו עם עשרה גורמים תזונתיים, עם עדות סבירה או משכנעת לסיבתיות עם מחלות לבביות ומטבוליות: פירות, ירקות, אגוזים, דגנים מלאים, בשר אדום לא מעובד, בשר מעובד, משקאות ממותקים, חומצות שומן רב בלתי רוויות, חומצות שומן אומגה שלוש ונתרן.

השיעור הגבוה ביותר של מקרי תמותה עקב מחלות לבביות ומטבוליות נקשר עם צריכת נתרן מופרזת (9.5%), לאחריו צריכה מעטה של אגוזים (8.5%), צריכה רבה של בשר מעובד (8.2%), צריכה מעטה של מאכלי ים עתירי חומצות שומן אומגה שלוש (7.8%), צריכה מעטה של ירקות (7.6%) ופירות (7.5%), צריכה רבה של משקאות ממותקי-סוכר (7.4%), צריכה מעטה של דגנים מלאים (5.9%) וחומצות שומן רב-בלתי-רוויות (2.3%), וצריכה רבה של בשר אדום לא מעובד (0.4%).

החוקרים זיהו הבדלים בשיעור מקרי תמותה עקב מחלות מטבוליות ולבביות שנקשרו עם הרגלי תזונה לאורך מספר קבוצות מרכזיות. חלק גדול יותר ממקרי התמותה עקב דיאטה לא-אופטימלית תועד בגברים, בהשוואה לנשים, בשחורים והיספאנים לעומת לבנים, ובקרב מבוגרים עם השכלה נמוכה לעומת אלו בעלי השכלה גבוהה.

בין השנים 2002-2012 פחות מקרי תמותה על רקע מחלות לבביות ומטבוליות שנקשרו עם הרגלי תזונה נבעו מצריכה לא מספקת של חומצות שומן רב בלתי-רוויות (21%-) ואגוזים (18%-), ולצריכה רבה של משקאות ממותקי סוכר (14.5%-). עם זאת, התמותה נותרה יחסית יציבה בכל הנוגע לצריכת דגנים מלאים, פירות, ירקות, מאכלי ים עתירי חומצות שומן אומגה שלוש ובשר מעובד וצריכה רבה של נתרן (5.8%+) ובשר אדום לא מעובד (14%+).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי כמחצית ממקרי התמותה עקב מחלות לב, אירועים מוחיים וסוכרת נובעים ישירות מהרגלי תזונה לקויים.

ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום