"אין לך כלום" - המשפט הכי מתסכל שגברים שומעים מהרופא שלהם. ראיון עם ד"ר שניר דקלו

(0)
לדרג
תוכן מקודם

ד"ר שניר דקלו, מומחה באורולוגיה, מומחה בבריאות הגבר ומנהל תחום אנדרולוגיה באיכילוב, מסביר מדוע כאבי אשכים וכאבי אגן מאובחנים לעתים בצורה שגויה (אם בכלל) ואיך אפשר לטפל בהם כראוי

רופא כירורג ,מומחה לכירורגיה אורולוגית
077-3130220 (מספר מקשר)

גברים רבים מסתובבים עם כאבים עמומים באזור האגן, האשכים או איבר המין, עוברים מרופא לרופא, מבצעים בדיקות יקרות ומתישות ומקבלים בסוף את התשובה המתסכלת: "אין לך כלום". אבל מה קורה כשהכאב אמיתי, משפיע על איכות החיים ופשוט לא נעלם?

ד"ר שניר דקלו, מומחה באורולוגיה ומנהל תחום אנדרולוגיה בבית החולים איכילוב בתל אביב, מסביר מדוע המערכת הרפואית נכשלת באבחון כאבי אגן אצל גברים, מה עומד מאחורי הכאבים האלה ואיך ניתן לטפל בהם כמו שצריך. הוא חושף: "אין אורולוג שלא נתקל בזה ואפילו לעתים קרובות. גברים שמגיעים עם כאבים כאלה זה מצב שכיח, אך הם לא מקבלים מענה".

ד"ר דקלו, מה הם כאבים כרוניים של האגן?

"השם הקלאסי של התופעה הזו הוא כאב אגני כרוני, אך בפועל מדובר בכאב שיכול לערב את כל אזור האגן ולא רק את האגן עצמו. מדובר בבעיה שכיחה למדי בקרב גברים - רבים סובלים מכאבים שיכולים להתבטא בכאב אגני, כאב באשכים או בכאב באזור שק האשכים, מצב המכונה 'כאב תוכן שק האשכים' (Scrotal Content Pain). לעתים הכאב מערב גם את שרירי רצפת האגן ואף את איבר המין עצמו, ובמקרים רבים המטופלים אינם מקבלים מענה הולם".

הקושי, לדברי ד"ר דקלו, מתחיל כבר בשלב האבחון. במרבית המקרים, הבדיקה הראשונית מתמקדת בגורמים הקלאסיים כמו דלקת באשכים, דלקת באפידידימיס (בלוטה הצמודה לאשך), גידולים, תסביב או בעיות אחרות בסביבת האשך. "אלא שלרבים מהמטופלים הסובלים מכאב כרוני, אין ממצא פתולוגי ברור. הם נבדקים על ידי רופא, מופנים לבדיקת אולטרסאונד – שגם היא לרוב תקינה – ולעתים ממשיכים לעבור סדרת בדיקות נוספות, שבסופן הם נותרים עם תסכול גדול ועם כאב שלא חולף", מסביר ד"ר דקלו.

ד"ר שניר דקלו

ד"ר שניר דקלו. "רק רופאים בעלי מומחיות ספציפית בתחום בריאות הגבר ומחלות האגן הכרוניות יודעים לאבחן ולטפל בבעיה באופן ממוקד ויסודי". צילום: יח"צ

אחת התשובות הכי מתסכלות שמטופלים מקבלים היא: "אין לך כלום". התשובה הזו ניתנת משום שאין ממצא חד משמעי, ובדיקות ההדמיה חוזרות תקינות. "בעבר", אומר דקלו, "נהגו לייחס כאב כזה למצבים כמו וריקוצלה – התרחבות ורידים מעל האשכים, בעיקר בצד שמאל – גם כשמדובר בממצא מינימלי וחסר משמעות קלינית. לעתים נוהגים לאבחן זאת באופן גורף כדלקת ערמונית (פרוסטטיטיס), אך כיום ברור כי אבחנה זו רלוונטית בעיקר כאשר מדובר בזיהום חיידקי חריף או כרוני של בלוטת הערמונית".

כיצד, אם כן, מאבחנים את הבעיה?

"במקרים של כאב כרוני מדובר לרוב בתסמונת כאב אגני כרוני (Chronic Pelvic Pain Syndrome – CPPS) הדורשת אבחון מדויק ומעמיק. בבדיקה גופנית מקצועית יש להעריך בקפידה את מקור הכאב – האם הוא ממוקם בשק האשכים, באשכים עצמם,  באפידידימיס או ברצפת האגן – ורק כך ניתן להתאים תכנית טיפול ממוקדת ויעילה באמת".

מדובר, מתאר ד"ר דקלו, "בתופעה שחוצה גילאים – החל בגברים צעירים וכלה במבוגרים, והגורמים לה מגוונים. לצערנו, רק רופאים בעלי מומחיות ספציפית בתחום בריאות הגבר ומחלות האגן הכרוניות יודעים לאבחן ולטפל בה באופן ממוקד ויסודי".

מהו מקור הכאב?

"הרבה פעמים מקור הכאבים לא ברור מאליו. יכול להיות שהכאב מגיע מרצפת האגן, יכול להיות שהכאב בכלל מהפין עצמו. לפעמים הכאב מופיע דווקא כשהפין בזקפה ולפעמים כשהוא רפוי, ולכל אחד מהמקרים האלה יש משמעות אחרת לגמרי מבחינת האבחנה והטיפול. מזה גוזרים הרבה מאוד תובנות לגבי סוג הבעיה ואיך נכון לטפל בה".

האם מדובר במצב נדיר?

"אין אורולוג שלא נתקל בבעיה ואפילו לעתים קרובות – גברים שמגיעים עם כאבים כאלה זה מצב שכיח. ברוב המקרים כל הבדיקות חוזרות תקינות ולכן יש נטייה להגיד להם שהכל בסדר, אבל מה לעשות? לא הכל בסדר. הבן אדם סובל מכאב, ובפועל, לרוב, לא מוצאים דרך לעזור לו".

כאן נכנסת לתמונה החשיבות של אבחנה נכונה ומדויקת. "יש הרבה תת קבוצות של בעיות שאפשר לעזור בהן, אבל בשביל זה צריך שמישהו שזו המומחיות שלו יבדוק באופן מעמיק– לא רק לשלול גידול, תסביב או דלקת, אלא להבין בדיוק מאיפה הכאב נובע", מדגיש דקלו.

מה קורה אם לא מאבחנים נכון?

"בדרך כלל את הדברים הדחופים והמסוכנים יודעים לאבחן – גידול, דלקת חריפה או תסביב – אלה מצבים שקופצים לעין. הבעיה היא שאם זה לא אחד מהם, אז לא מעט מטופלים נשארים בלי מענה אמיתי או עוברים טיפולים מיותרים, כמו ניתוח לתיקון וריקוצלה, שאני עושה לא מעט כאלה אבל לרוב לא בגלל כאב אלא מסיבות אחרות.

"יש סיבות הרבה יותר שכיחות לכאב. למשל רצפת אגן שלא מתפקדת כמו שצריך – מצב מאוד נפוץ אצל גברים צעירים, בעיקר כאלה שיושבים הרבה שעות ביום,– הייטקיסטים, תלמידי ישיבה, עובדים במשרד. הם סובלים מכאבי אגן, כאבים בשק האשכים, לפעמים מתלוננים שלוקח להם הרבה זמן להתחיל להשתין או שיש להם כאב בשפיכה. הכל קשור לזה שהשרירים ברצפת האגן מכווצים מדי. אם מזהים את זה נכון – יש לזה פתרונות.

"יש גם אנשים שמסתובבים עם דלקת כרונית בבלוטת האפידידימיס, שליד האשך - זה מצב שקל לגלות בבדיקה גופנית רגילה ואפשר להציע לו טיפול מתאים. עוד תסמונת מוכרת היא syndrome  Hard Flaccid – מצב שבו הפין לא באמת רפוי כשהוא אמור להיות רפוי, מה שגורם לכאבים חזקים מאוד. גם כאן צריך רופא שמבין בתחום, יודע לאבחן ויודע להציע טיפול מתאים.

"בעיה שכיחה נוספת היא שאנשים מקבלים דווקא את הטיפול ההפוך – גברים עם רצפת אגן מכווצת מקבלים תרגילים לחיזוק רצפת האגן, מה שבעצם מחמיר את הבעיה, כי אצל הגברים האלה הבעיה היא לא חולשה אלא עודף מתח בשרירים. לכן, מה שצריך זה ללמד אותם איך להרפות ולשחרר את רצפת האגן, לא לחזק אותה. הרבה פיזיותרפיסטים ורופאים עובדים בעיקר עם נשים, ומקרים כאלה צריך לחזק את רצפת האגן, למשל בבריחת שתן. אבל אצל גברים עם רצפת אגן הדוקה זה בדיוק הפוך וטיפול לא מתאים מחמיר את הבעיה ולא פותר אותה.

"בסופו של דבר", אומר ד"ר דקלו, "מדובר במגוון רחב של בעיות שלרובן אפשר להציע פתרונות, אבל קודם כל צריך לדעת לאבחן נכון ואז לטפל. זה דורש רופא עם ניסיון בתחום רצפת האגן וכאבים של מערכת המין הגברית".

אנחנו רגילים לקשר "כאבי אשכים" לחשק מיני. האם יש קשר?

"חשוב להבהיר שזה לא קשור בכלל לחשק מיני. נכון שיש אנשים שחושבים שהכאב נובע מגירוי מיני שלא קיבל פורקן, אבל זו תופעה נקודתית בלבד. מה שאנחנו מדברים עליו כאן הוא כאב מתמשך, שלפעמים מלווה גברים חודשים ואף שנים".

מה עושים אם מרגישים כאבים כאלה?

"קודם כל, חשוב להבין שהכאב לא חייב להיות חזק במיוחד - ברוב המקרים מדובר בכאבים עמומים, לפעמים הם מתחזקים, לפעמים נחלשים, אבל הם נוכחים כל הזמן ומשפיעים מאוד על איכות החיים.

"לפעמים באמת יש קשר לוורידים מורחבים (וריקוצלה), אבל חשוב לדעת שלרוב וריקוצלה לא גורם לכאבים והכאב נובע ממקור אחר לגמרי. לכן, כאמור, חשוב שמי שבודק יידע גם מתי וריקוצלה כן משמעותי ומתי לא, ויידע לבדוק אפשרויות נוספות כגון אלו שצוינו לעיל.

"המפתח הוא להתאים לכל מטופל את הבירור והטיפול באופן אישי כי כל אחד סובל ממשהו קצת אחר. זה נכון במיוחד לגברים שכבר עברו כמה רופאים וכל אחד מהם אמר שאין ממצא, אבל בפועל הם ממשיכים לסבול. גם להם אפשר לעזור – אם רק בודקים נכון, מאבחנים נכון ומתאימים את הטיפול הנכון".

מהו הטיפול שאתה מעניק לגברים הסובלים מבעיות אגן?

"הטיפול לגברים שסובלים מבעיות אגן משתנה מאוד ממטופל למטופל, בהתאם לסיבה המדויקת לכאב. לפעמים הטיפול כולל הדרכה ותרגול טכניקות הרפיה בשילוב פיזיותרפיה ייעודית לרצפת האגן. במקרים אחרים יש צורך בטיפול תרופתי מתאים, ולעתים נדירות יותר גם טיפול ניתוחי, אם זה באמת נחוץ.

"הדבר החשוב ביותר הוא קודם כל לבצע אבחנה מדויקת, להבין בדיוק מה מקור הכאב ורק אז להתאים את הטיפול הנכון בהתאם לממצא. זה בדיוק ההבדל כשפונים למומחה בתחום בריאות הגבר ובעיות הכאב של אזור האגן והמערכת הגניטלית".

* המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי

(צילומים: שאטרסטוק)

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום