מונג'רו או וויגובי? מחקר חדש מגלה איזו זריקת הרזיה יעילה יותר
מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי NEJM מגלה שזריקת ההרזיה מונג'רו (טירזפטיד) הובילה לירידה של יותר מ-20% במשקל לעומת 13.7% בשימוש בוויגובי (סמגלוטיד), לאחר 72 שבועות טיפול בקרב אנשים עם השמנה
מחקר קליני חדש שפורסם בכתב העת הרפואי המוביל New England Journal of Medicine) NEJM) משווה לראשונה באופן ישיר בין שתי התרופות המובילות כיום לטיפול בהשמנה. המחקר, שמומן על ידי חברת אלי לילי (יצרנית מונג'רו), בחן 751 מבוגרים עם השמנה אך ללא סוכרת במשך 72 שבועות. התוצאות מראות יתרון משמעותי למונג'רו על פני וויגובי בהפחתת משקל והיקף מותניים, כאשר שתי התרופות הציגו פרופיל בטיחות דומה.
ירידה משמעותית במשקל: מונג'רו מובילה בפער ניכר
הממצא המרכזי של המחקר מראה כי משתתפים שקיבלו מונג'רו איבדו בממוצע 20.2% ממשקל גופם לאחר 72 שבועות, לעומת 13.7% בקרב מקבלי וויגובי. במונחים של קילוגרמים, מדובר בירידה ממוצעת של 22.8 ק"ג עם מונג'רו לעומת 15 ק"ג עם וויגובי. "הבדל של 6.5 נקודות אחוז בין שתי התרופות מייצג פער משמעותי מבחינה קלינית", מציינים החוקרים בהובלת ד"ר לואיס ארון מאוניברסיטת קורנל וד"ר ג'וליה דאן מחברת אלי לילי.
המחקר חושף עוד כי משתתפים שטופלו במונג'רו היו בעלי סיכוי גבוה יותר להשיג ירידה במשקל של 10%, 15%, 20% ו-25% בהשוואה למטופלים בוויגובי. יתרה מכך, כמעט 20% מהמטופלים במונג'רו איבדו 30% או יותר ממשקל גופם, לעומת פחות מ-7% בקבוצת וויגובי.
הפחתה משמעותית בהיקף המותניים
נוסף על ירידה במשקל, המחקר בדק גם את השפעת התרופות על היקף המותניים – מדד חשוב לבריאות מטבולית (חילוף החומרים בגוף). משתתפים שקיבלו מונג'רו חוו ירידה ממוצעת של 18.4 ס"מ בהיקף המותניים, לעומת 13 ס"מ בקבוצת וויגובי. החוקרים מדגישים את החשיבות הבריאותית של ההבדל: "ניתוח רחב היקף של הקשר בין היקף מותניים ותמותה הראה שכל עלייה של 5 ס"מ בהיקף המותניים מנבאת עלייה של 7% בתמותה בקרב גברים ושל 9% בקרב נשים".
שיפור בגורמי סיכון בריאותיים
שתי התרופות הובילו לשיפורים משמעותיים בגורמי סיכון בריאותיים. לחץ הדם הסיסטולי (הערך העליון במדידת לחץ דם) ירד ב-10.2 מ"מ כספית בקבוצת מונג'רו וב-7.7 מ"מ כספית בקבוצת וויגובי. גם רמות הסוכר בדם, רמות ההמוגלובין המסוכרר (מדד לאיזון סוכר לאורך זמן) ופרופיל השומנים בדם השתפרו עם שתי התרופות.
משתתפים שקיבלו מונג'רו חוו ירידה ממוצעת של 18.4 ס"מ בהיקף המותניים, לעומת 13 ס"מ בקבוצת וויגובי. אילוסטרציה: שאטרסטוק
מעניין לציין שככל שהירידה במשקל היתה גבוהה יותר, כך נצפו שיפורים גדולים יותר בכל גורמי הסיכון הבריאותיים. למשל, בקרב משתתפים שאיבדו 20% או יותר ממשקל גופם, הירידה בלחץ דם סיסטולי נעה בין 9.1 ל-17.5 מ"מ כספית, לעומת 3.4 עד 6.7 מ"מ כספית בקרב אלה שאיבדו פחות מ-10% ממשקלם.
מדוע מונג'רו יעילה יותר?
החוקרים מציינים כי ההבדל ביעילות בין שתי התרופות עשוי לנבוע מאופן הפעולה השונה שלהן. בעוד וויגובי (סמגלוטיד) פועלת על מנגנון אחד בגוף בלבד (קולטן GLP-1), מונג'רו (טירזפטיד) פועלת על שני מנגנונים במקביל ומשפיעה הן על קולטני GLP-1 והן על קולטני GIP. במילים פשוטות, שתי התרופות משפיעות על הורמונים טבעיים בגוף שמווסתים את התיאבון ותחושת השובע, אך מונג'רו עושה זאת בשני אפיקים שונים במקביל, מה שעשוי להסביר את היעילות הגבוהה יותר.
פרופיל בטיחות דומה עם הבדלים מסוימים
שתי התרופות הציגו פרופיל בטיחות דומה, כאשר תופעות הלוואי השכיחות ביותר היו במערכת העיכול (בחילות, עצירות, שלשולים והקאות). מרבית תופעות הלוואי היו קלות עד בינוניות בחומרתן והופיעו בעיקר בתקופת העלאת המינון. מעניין לציין כי תופעות לוואי במערכת העיכול הובילו להפסקת הטיפול בשיעור גבוה יותר בקבוצת וויגובי (5.6%) לעומת קבוצת מונג'רו (2.7%). מאידך, תגובות באזור ההזרקה היו שכיחות יותר במונג'רו (8.6%) מאשר בוויגובי (0.3%).
מחקר יסודי עם מגוון משתתפים
המחקר, שנערך בין אפריל 2023 לנובמבר 2024 ב-32 אתרים בארה"ב ופורטו ריקו, כלל מגוון רחב של משתתפים: 19% מהמשתתפים הגדירו את עצמם כשחורים ו-26% כהיספנים או לטינים. הגיל הממוצע של המשתתפים היה 44.7 שנים, כאשר 64.7% היו נשים. משקל הגוף הממוצע היה 113 ק"ג, עם מדד מסת גוף (BMI) ממוצע של 39.4. המחקר השתמש בגישה של "המינון המירבי הנסבל", כאשר 89.3% מהמשתתפים בקבוצת מונג'רו קיבלו לפחות מנה אחת של 15 מ"ג, ו-92.8% בקבוצת וויגובי קיבלו לפחות מנה אחת של 2.4 מ"ג.
הבדלים בין גברים ונשים
המחקר חשף הבדל מעניין בין המינים: הירידה במשקל היתה נמוכה בכ-6% בקרב גברים לעומת נשים בשתי קבוצות הטיפול. החוקרים מציינים כי עובדה זו עשויה להסביר את הירידה במשקל הנמוכה במקצת שנצפתה במחקר הנוכחי לעומת מחקרים קודמים, כיוון שהמחקר הנוכחי כלל אחוז גבוה יותר של גברים (35%) מאשר מחקרים קודמים.
משמעות הממצאים לאנשים הסובלים מהשמנה
החוקרים מדגישים כי עם הדור החדש של תרופות לטיפול בהשמנה, ירידה משמעותית במשקל הופכת להיות בת-השגה יותר, "מה שמספק הזדמנות לשנות את הגישה הטיפולית להשמנה לגישה ממוקדת-יעדים".
המחקר מציין כי העדפות המטופלים הן מרכיב חיוני בקבלת החלטות משותפת עם הרופא המטפל. בעוד שהנחיות ישנות התייחסו ליעדי הפחתת משקל של מטופלים כ"לא ריאליסטיים לעתים קרובות", מחקר עדכני אחר דיווח שמבוגרים עם השמנה עשויים להציב יעדי הפחתת משקל של יותר מ-10%, במיוחד אלה עם השמנה חמורה המעדיפים יעדי הפחתת משקל של 20% ומעלה.
הממצאים וחשיבותם
"במחקר זה, טיפול בטירזפטיד (מונג'רו), שפועל על שני מנגנונים במקביל, היה עדיף על טיפול בסמגלוטיד (וויגובי), שפועל על מנגנון אחד בלבד, בכל הקשור להפחתת משקל גוף והיקף מותניים", מסכמים החוקרים.
המחקר מספק מידע חיוני לרופאים ומטופלים בבחירת טיפול להפחתת משקל, במיוחד נוכח האפשרויות הטיפוליות המתרחבות בתחום זה. עם זאת, חשוב לציין כי המחקר מומן על ידי חברת אלי לילי, יצרנית מונג'רו, עובדה שיש להביא בחשבון בפירוש התוצאות.
מחקרים עתידיים, כגון מחקר SURMOUNT-MMO שמתנהל כעת, עשויים לספק מידע נוסף לגבי יתרונות קרדיווסקולריים (לב וכלי דם) של טירזפטיד, בדומה ליתרונות שכבר הוכחו עבור סמגלוטיד במחקר אחר.
* המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי
(צילומים: שאטרסטוק)