חדשות סרטן השד
מה חדש במלחמה בסרטן השד? תקציר מאמרים חדשים המתפרסמים בעולם - בואו להתעדכן
על פי מחקר שפורסם ב- 13 ביוני 2005 בכתב העת Archives of Internal medicine נראה כי
% 60 מהרופאים נוהגים להתוות מינוני תרופות כימותרפיות נמוכים מדי לנשים שמנות ונשים הסובלות מעודף משקל קיצוני ( obese ). זו יכולה להיות אחת הסיבות שלנשים אלו יש סיכון גבוה יותר להישנות המחלה, בהשוואה לנשים רזות יותר.
מטרת המחקר הייתה לבדוק האם ייתכן שהבדלים במינון הכימותרפיה יכולים להיות המקור לעובדה שנשים שמנות ובעלות עודף משקל קיצוני נמצאות בסיכון גבוה פי 1.3 מאשר חברותיהן הרזות יותר להישנות המחלה.
החוקרים בדקו נתונים לגבי 9000 נשים שטופלו בכ- 900 מרפאות שונות מרחבי ארה"ב, אשר קבלו טיפול כימותרפי מסייע ( adjuvant ) בין השנים 1990 2001 . כימותרפיה מסייעת ניתנת לנשים לאחר סיום מוצלח של הטיפול בגידול ואין להן סימני גרורות או התפשטות של הגידול. מטרת הטיפול המסייע היא להפחית את הסיכוי להישנות המחלה ולשפר את הסיכוי לחיים ארוכים.
באופן כללי, נקבעות רמות המינון לטיפול כימותרפי על פי שטח מעטפת הגוף Body Surface Area ( BSA ), המשפיע על הקצב של התנקות הגוף מהתרופה. חישוב BSA לוקח בחשבון גם את גובהה של המטופלת וגם את משקלה. מכאן נובע שמינון הכימותרפיה צריך לגדול ככל שלמטופלת יש משקל גבוה יותר. בפועל מהססיםרופאים רבים להתוות את המינונים הגבוהים יותר לנשים שמנות מחשש להיווצרות תופעות לוואי רעילות. המינון הנכון חייב להיות מאוזן אם נותנים מעט מדי הכימותרפיה אינה יעילה ואם נותנים יותר מדי המטופלת תסבול מתופעות לוואי רעילות.
נתוני המחקר הראו שלמרות שההמלצה לתת למטופלות שמנות מינון כימותרפיה גבוה יותר הייתה מוכרת החליטו הרופאים להפחית את המינון המומלץ בגלל חששם מתופעות הלוואי. ב- % 60 מהתיקים שנבדקו הופחתו המינונים ביותר מ- % 10 מהמינון המומלץ.
"אנחנו יודעים מה קורה לתרופות כימותרפיות כשהן פועלות בגוף של אדם כבד משקל" אומרת דר' ג'ניפר גריגס מאוניברסיטת רוצ'סטר שעמדה בראש צוות החוקרים. "אך כנראה שהרופאים מרגישים טוב יותר כאשר משהו קורה למטופלת בגלל המחלה ולא כתוצאה מהטיפול".
עוד עולה מתוצאות המחקר שלמרות החשש מפני תופעות הלוואי, נשים שקבלו מינון מלא של כימותרפיה נמצאו כבעלות סיכוי נמוך יותר להתאשפז בגלל מצב של מיעוט ניוטרופנים - neutropenia . מצב זה הוא תופעת לוואי חמורה של הכימותרפיה כאשר הגוף אינו מייצר מספיק כדוריות דם לבנות ונוצרת פגיעה חמורה במנגנון החיסון של הגוף.
מסתבר גם שרופאים נוהגים להוסיף מחזור טיפול כימותרפי נוסף לאותן מטופלות שקבלו מינונים מופחתים, ובכך הם בעצם מאריכים את משך הזמן שהמטופלות צריכות להתמודד עם תופעות הלוואי.
לדעת דר' גריגס, יש היום בידי הרופאים דרכים יעילות להתמודד עם תופעות הלוואי הבסיסיות של הכימותרפיה נשירת שיער ובחילות והיא מייעצת לחבריה הרופאים לא להפחית את המינון אלא "לתת למטופלת את התמיכה הדרושה להתמודדות עם תופעות הלוואי".
למעשה כבר במחקרים קודמים הוכח ששימוש במשקל גוף אמיתי לחישוב מינון התרופות הכימותרפיות קשור עם סיכויים טובים יותר להאריך חיים אצל נשים שמנות ונשים עם עודף משקל קיצוני. על פי ממצאים אלו נראה שהמינונים המומלצים המבוססים על BSA לא יגרמו להשפעה שלילית משמעותית על נשים שמנות ואף עשויות להפחית את הסיכון להישנות המחלה.
דר' גריגס מקווה שהמחקר הנוכחי יהווה תמריץ לקביעת נוהלים ברורים וספציפיים יותר לקביעת מינונים לתרופות כימותרפיות. עד שזה יקרה היא מציעה לנשים שמנות ונשים עם עודף משקל קיצוני לעמוד על כך שהרופאים יתנו להם את מלוא המינון הכימותרפי המתחייב על פי נתוניהן האישיים.
מחקר חדש, המתפרסם בכתב העת Journal of the National Cancer Institute, סותר את ממצאיו של מחקר אחר מחודש מאי 2004 אודות האספירין והסיכון לחלות בסרטן השד. במחקר מלפני שנה נטען, כי נטילת אספירין עשויה לצמצם את הסיכון לחלות במחלה. אולם על פי ממצאים חדשים, לתרופה זו יכולת הגנה קלה בלבד ותתכן אף עליה בסיכון לסרטן השד בקרב נשים הנוטלות אספירין או איבופרופן.
במסגרת המחקר החדש, נתחו שרה פ. מרשל מאוניברסיטת דרום קליפורניה ועמיתיה מידע אודות 114,000 נשים מקליפורניה. אף אחת מהן לא חלתה בסרטן השד בראשית המחקר, אך המחלה אובחנה בקרב כ-2,400 מהן בין השנים 1995-2001. החוקרים מצאו, כי נטילת אספירין או איבופרופן יותר מפעם בשבוע אך לא מידי יום לא השפיעה על הסיכון לחלות בסרטן השד.
יחד עם זאת, נמצא קשר בין נטילת אספירין באופן יומיומי במשך למעלה מחמש שנים לסיכון מעט גבוה יותר לגידולי סרטן השד מסוג קולטנים שליליים, כלומר גידולים שאינם מופיעים בתגובה לפעילות הורמונים. בכל מקרה מדובר בסיכון קל בלבד, שהחוקרים ממעיטים בערכו.
במחקר לא נבדקו ההבדלים בין אספירין במינון נמוך של 81 מ"ג לאספירין במינון 325 מ"ג.
שימוש יומיומי באיבופרופן נקשר גם הוא עם עליה קלה בסיכון לסרטן השד.
החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר מראים כי נשים אינן צריכות ליטול אספירין כאמצעי למניעת סרטן השד. יחד עם זאת, נשים אינן צריכות להימנע מצריכת אספירין במינון נמוך באופן יומיומי כדי לצמצם את הסיכון למחלות לב.
בואו לדבר על כך בפורום סרטן השד
עוד חדשות, מאמרים, תקצירים ומידע בארכיון חדשות סרטן השד, הנמצא בפורום סרטן השד