חדשות בסרטן השד

(0)
לדרג

החומצה האולאית בשמן הזית עשויה לדכא את הגן הגורם לסרטן השד

במחקר שנערך לאחרונה במעבדות אוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקאגו זוהה מרכיב בשמן הזית, המצמצם את הסיכון לחלות בסרטן השד.

בניסויי מעבדה בתאים של סרטן השד נתגלה, כי החומצה האולאית המצויה בשמן הזית מדכאת באופן משמעותי את רמת הגן Her2/new. רמות גבוהות של גן זה גורמות למחלת סרטן השד ואחראיות למהלכה בקרב למעלה מחמישית מהחולות במחלה.

לדברי ד"ר חביאר מננדז, העומד בראש המחקר, "ממצאינו תומכים במחקרים, שהוכיחו כי בתזונה הים-תיכונית קיימים גורמים המגנים על הגוף מפני סרטן, מחלות לב והזדקנות".

כמו כן נמצא במחקר, כי החומצה האולאית מחזקת את יעילותה של התרופה הביולוגית הרצפטין בכך שהיא מעכבת או מונעת את ההתנגדות להרצפטין.

לטענת החוקרים, הגילוי אודות יתרונות החומצה האולאית (שהינה חומצה שומנית חד-בלתי-רוויה), חושף מכניזם מולקולרי חדש, שעשוי לסייע בתכנון מחקרים נוספים ולהביא בסופו של דבר להמלצות אופרטיביות בתחום התזונה.

יחד עם זאת, ארגונים העוסקים בעידוד חקר הסרטן, כדוגמת הארגון הבריטי Cancer Research, מדגישים כי עדיין מוקדם להסיק מהמחקר במעבדה על קיום קשר ישיר בקרב האוכלוסיה, בין צריכת שמן זית להפחתת הסיכון לחלות בסרטן השד.

קול קורא להרחבת המחקר על השפעות הרפואה המשלימה על חולים, ביניהם חולי סרטן

פרופ' לסלי ווקר מה- Cancer Research UK קורא לערוך ניסויים קליניים נוספים במטרה לבחון את השפעת הרפואה המשלימה על חולי סרטן. לטענתו, חולים רבים יוצאים נשכרים מטיפולי הרפיה, היפנוזה ודמיון מודרך, שבאמצעותם לומדים המטופלים לדמות את מערכת החיסון בגופם מכניעה את הגידולים, ובכך מעודדים בריאות טובה. לדעתו למתן מידע, תמיכה ונגישות לטיפולים משלימים מוכחים יש השפעה פסיכולוגית חשובה.

פרופ' ווקר עומד בראש שני מרכזים אונקולוגיים וב-25 השנים האחרונות מנהל ניסויים שנועדו להוכיח שאכן ניתן לשפר את איכות חייהם של החולים כאשר מוצעים להם טיפולים מן הסוג הזה. יחד עם זאת, הוא קורא לערוך ניסויים נוספים על מנת לקבוע את היחס של עלות-תועלת ואת מידת בטיחותם של טיפולים משלימים שטרם הוכחו.

אחד המחקרים בוחן את ההשפעות של רפלקסולוגיה ועיסוי הקרקפת ב-180 נשים חולות בסרטן שד בשלב מוקדם. מחקרים קודמים הראו שהרפיה ושימוש בדמיון מודרך אכן שיפרו את איכות חיי המטופלות.

פרופ' רוברט סוהמי, מנהל תקשורת ומדיניות ב-Cancer Research UK מציין: "חשוב שלחולים תהיה נגישות לטיפולים שהוכח כי הם מועילים לבריאותם. למרות שטיפולים משלימים מסוימים אכן הועילו במצבים קליניים מסוימים, חיוני שכל הגישות הטיפוליות הללו יעברו מבחן קפדני באמצעות ניסויים קליניים אקראיים."

בארה"ב הושמעה לאחרונה קריאה לסטנדרטיזציה של שיטות הרפואה המשלימה. דו"ח שפורסם על-ידי המכון לרפואה ((Institute of Medicine, גוף עצמאי המייעץ לממשל הפדרלי בענייני בריאות, קורא לביצוע מחקרים נוספים להערכת יעילותן של שיטות ריפוי, כדוגמת אקופונקטורה ותוספי מזון צמחיים.

לאור העובדה כי קרוב לשליש מהאמריקנים משתמשים ברפואה משלימה או אלטרנטיבית, קובעת ועדת מומחים מטעם המכון כי יש לקבוע סטנדרטים ברורים להערכת יעילותן ודרך פעולתן של שיטות אלו, ואולי אף יהיה צורך לשנות חוקים המגוננים על תעשייה זו. הוועדה קוראת לקונגרס ולקובעי המדיניות לפעול בשיתוף פעולה עם התעשייה, החוקרים, הצרכנים והמשפטנים.

יו"ר הוועדה, ד"ר סטיוארט בונדוראן, המכהן גם כדיקן ביה"ס לרפואה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון, מציין שעל אנשי הרפואה והמטופלים כאחד לקבל מידע מספק בנוגע לבטיחות וליעילות של שיטות הריפוי המוכחות, כדי שיוכלו להפיק מהן תועלת.
הוא מוסיף: "אנו מאמינים, כי אותם עקרונות מדעיים וסטנדרטים להוכחת יעילות אמורים לחול הן על טיפולים קונבנציונליים והן על שיטות ריפוי משלימות ואלטרנטיביות. ומכיוון שההוכחה הנה גורם מפתח בקבלת החלטות מושכלות, עלינו לשנות את החקיקה במדינה בנוגע לתוספי מזון בכדי לקדם מחקרים נוספים על מוצרים נפוצים אלה ולהבטיח את איכותם."

החוק האמריקני המתייחס לתוספי מזון,The Dietary Supplement Health and Education Act DSHEA)) רואה בהם מוצרי מזון ולא תרופה, עובדה המשחררת את יצרני התוספים מן האחריות לבדיקת בטיחותם ויעילותם, בשונה מתרופות, שבהן נדרשות בדיקות כאלו.

המכון לרפואה מציין, כי לאור העובדה שהיצרנים אינם מחויבים לערוך בדיקות ואינם יכולים לרשום פטנט על תוספים רבים, אין תמריץ שיעודד אותם להשקיע במחקרים על יעילותם של מוצרים אלה.

צריכת פירות וירקות אינה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן השד

צריכת פירות וירקות מומלצת לבריאות, אבל כשלעצמה היא אינה מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן השד. כך עולה מתוצאותיו של אחד המחקרים הגדולים שנערכו מעולם בנושא דיאטה ומחלת סרטן השד European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC).

יחד עם זאת, אין סיבה לזנוח את הסלטים או הברוקולי, להיפך, מחקרים רבים מגלים כי צריכת ירקות ופירות מסייעת, בין היתר,למנוע מחלות לב, הגורמות לתמותה בקרב נשים וגברים אף יותר מאשר מחלת הסרטן. כמו כן, אף לא אחת מהמשתתפות במחקר לא נפגעה מצריכת פירות וירקות.

המחקר הקיף 520,000 נשים מכל רחבי אירופה. מעל מחציתן, כ-285,000 נשים בגילאים 25-70, נכללו במחקר על צריכת פירות וירקות. הנשם התגוררו בשמונה מדינות: צרפת, איטליה, ספרד, בריטניה, הולנד, גרמניה, שבדיה ודנמרק.

משתתפות המחקר דווחו באמצעות שאלונים על הרגלי צריכת הפירות והירקות שלהן בין השנים 1998-1992. הן פרטו אילו סוגים צרכו ובאיזו תדירות. החוקרים עקבו אחר הנשים עד שנת 2002, במטרה לאתר מקרים של סרטן השד במידה והופיע. למעלה מ- 3,600 מקרי סרטן שד התגלו בתקופת המחקר. למרות שתקופת המעקב היתה יחסית קצרה, הממצאים מצביעים על כך שאין לצריכת פירות וירקות ככלל, וגם לא לפרי או ירק מסוים, משום הגנה על נשים בפני מחלת סרטן השד.

כמו כן הממצאים הללו לא הושפעו מצריכת סוג מסוים של פרי או ירק על ידי המשתתפות ולא מנתוני גיל, מצריכת אלכוהול, מעישון, מפעילות גופנית או מנטילת גלולות למניעת הריון.

לחוקרים לא היה מידע קודם על היסטוריה משפחתית של סרטן שד בקרב הנשים. מסיבה זו אין הממצאים שוללים את האפשרות שייתכנו גורמים המספקים הגנה בקרב חלק מן הנשים.

ד"ר וולטר ווילט, מבית-הספר הרווארד לרפואה ציבורית אומר כי יש להמשיך ולצרוך פירות וירקות, אך אין לצפות שתהיה לכך השפעה מכרעת על הסיכון ללקות בסרטן.

המדענים האירופיים אינם בטוחים כיצד עליהם לפרש את הממצאים. הם מסבירים כי ייתכן שחלק מהנשים לא דייקו בדיווח או לחלופין, שינו את הרגלי הצריכה שלהן עקב גילוי סימפטומים מוקדמים של המחלה.

קיימת עדיין האפשרות שערכים תזונתיים מסוימים המצויים בירקות ובפירות הם בעלי השפעה מגינה, אך יחד עם זאת הם ממליצים להמשיך ולהרבות בצריכת פירות וירקות שכן נמצא שהם מגנים בפני מחלות רבות אחרות, ביניהן מחלות לב, השמנת-יתר, וסוגי סרטן אחרים.

ליויאל מקל על תופעות גיל המעבר בקרב מטופלות בטמוקסיפן

מחקר אירופאי מצא, כי הטיפול בתרופה ליויאל (Livial, Tibolone) היא דרך בטוחה לשימוש כטיפול הורמונלי חלופי להפחתת גלי החום, ללא תופעות לוואי מזיקות בשד או ברחם.

מומחים מציינים כי למרות שדרוש עדיין מחקר נוסף, התוצאות נראות מבטיחות עבור נשים המחלימות מסרטן השד. הממצאים נכללים בכתב העת British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

נשים שחלו בסרטן השד מטופלות בדרך כלל בטמוקסיפן כדי להפחית את הסיכון לחזרת המחלה. אולם כיוון שהטמוקסיפן חוסם את הורמון האסטרוגן, נטילתו מחמירה את הסימפטומים של גיל המעבר. טיפול הורמונלי חלופי סטנדרטי אינו מומלץ לנשים אלו בגלל החשש שהדבר עלול להביא לחזרת המחלה בשד ואף לגרום לגידולים חדשים ברחם.

בניגוד לאסטרוגן, הליויאל הוא טיפול בהורמון מסוג חדש בעל תכונות של "אי- התקשרות" למקומות מסוימים בגוף, כמו למשל השד.

פרופ' ארנסט קוביסטה, מאוניברסיטת וינה ועמיתיו מבלגיה ובריטניה ניסו לגלות האם הליויאל יסייע לנשים הנוטלות טמוקסיפן וחוות עקב כך את תופעות הלוואי של גיל המעבר. המחקר בדק75 נשים שנטלו בנוסף לטמוקסיפן גם ליויאל או לחלופין תרופת דמה במשך שנה. הנשים נתבקשו לערוך מעקב ולדווח על מספר אירועי גלי החום ומידת חומרתם וכן אחר הזעות הלילה או כל תופעה אחרת של גיל המעבר שהן חוו.

כמו כן בדקו החוקרים האם היתה חזרה כלשהי של מחלת סרטן השד בקרב הנשים או האם נצפו אצלן שינויים חריגים ברחם .

המחקר גילה שלמרות שהליויאל לא הפחית את כמות גלי החום בקרב הנשים, הוא אכן הוריד את חומרתם בהשוואה לתרופת הדמה, וזאת ללא נזק לשד או לרחם.

בטיחות השימוש לטווח ארוך בליויאל נבדקת כעת במחקר מקיף, הכולל למעלה מ- 3,000 נשים. מה-Royal College of Obstetricians and Gynaecologists בבריטניה נמסר, כי הממצאים נראים אמנם מבטיחים אך יש לחכות למידע ארוך הטווח.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום