30,000 בישראל משתמשים בהרואין
תופעה זו משפיעה על מגוון תחומי החיים של אזרחיה כמו העברת מחלות, הגברת הפשיעה ותופעות נוספות המחייבות התייחסות מתאימה אשר אמורה למנוע את הבזבוז הרב של הכספים על סמים מדי שנה.
כשלושים אלף מתושבי מדינת ישראל משתמשים בהרואין. תופעה זו משפיעה על מגוון תחומי החיים של אזרחיה כמו העברת מחלות, הגברת הפשיעה ותופעות נוספות המחייבות התייחסות מתאימה אשר אמורה למנוע את הבזבוז הרב של הכספים על סמים מדי שנה. אלפי אנשים נכנסים לתוכניות גמילה באופן שוטף, אך עדיין חסרה מודעות רבה לכך.
כך מסר פרופ' ריצ'ארד ישראלוביץ', מהמחלקה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן גוריון לקראת ביקורה היום (יום ראשון, 28 בדצמבר 2003) של וועדת הכנסת למאבק בנגע הסמים באוניברסיטה.במהלך הביקור הציג ישראלוביץ' מחקרים שערך על בני נוער בסיכון ונשירה מבתי הספר והקשר לצריכת סמים. חברי הוועדה, בראשותו של ח"כ איוב קרא, נפגשו עם רקטור האוניברסיטה, פרופ' ג'ימי וינבלט, פרופ' שפרה שגיא, ראש המחלקה לחינוך וראש המרכז למניעת סמים באוניברסיטה, חברי סגל המחלקה וכן סטודנטים העוסקים בפיתוח תכנית מיוחדת ללימודי התמחות בחינוך ומניעה של שימוש בסמים. במהלך הפגישה, חשף פרופ' ישראלוביץ פרטים מדיונים שנערכו בימים אלה מסגרת סדנא ייחודית שיזם וקיים בבית הספר ללימודי עבודה סוציאלית בתל-אביב בנושא נגע סמים, בשיתוף עם פרופ' ריצ'ארד רווסון, מנהל המרכז לחקר הסמים באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. גב' איריס מורדקוביץ', מנהלת תחום הסמים במשרד הרווחה, ומר אלכס גרינשפן מנהל שירותי בריאות הנפש ממשרד הבריאות.
משתתפי הסדנא הדגישו כי לאור הפער הקיים בשטח בין צרכי המכורים והמוסדות המטפלים לבין המענים הקיימים, יש צורך בהגברת המודעות לנושא ופיתוח מערך מניעה וטיפול אחיד בין הגורמים השונים המטפלים בבעיה.עוד נמסר כי יש הכרח להעמיק את הפעילות על מנת להגביר את המודעות לתופעה הקשה ולהבנת הרקע של מאפייני ההתמכרות, סוגי ההתמכרות, דרכי הגמילה וכן את הנושאים הנגזרים מההתמכרות, כגון בריאות, תעסוקה, בריאות נפשית, פעילות קרימינלית ויחסי משפחה. לדברי משתתפי הסדנא, יש צורך בטיפול כוללני, המאפשר גישה השמה דגש מיוחד על צרכי המטופלים, לרבות בני משפחתם, וכן ב תחומים כמו תעסוקה וההיבט המשפטי של התופעה.
מטרת הסדנא הייתה להתמודד עם נגע הסמים על מנת לשפר את שירותי הטיפול בתהליך הגמילה. כמו כן, היא נועדה ליצור שיתוף פעולה בין הגורמים הטיפוליים על מנת לקדם את נושא הטיפול בבעיית הסמים באופן אחיד ומקצועי. שיתוף פעולה זה, שנתמך על ידי ה"ארגון לפיתוח בינלאומי"U.S Agency for International Development, Middle East Regional Cooperation- תוכנית לשיפור פני המזרח התיכון, כלל הכשרה מקצועית, עריכת מחקר משותף ופרסום של ספר בשם "בעיות סמים: מדיניות תרבותית ופיתוח תוכניות" בנוגע לבעיית הסמים במזרח התיכון, לרבות ישראל ושכנותיה.
"הצורך בשיתוף פעולה זה" ציין פרופ' ישראלוביץ' "נבע מהפערים שנוצרו כתוצאה מהעדר מידע על סמים ועל רקע התלות הקיימת בקרב המערכות טיפוליות, כמו גם הצימאון למידע מעמיק בכל ההיבטים הקשורים לנושא, הידוע כבעיה כלל-עולמית. הבעיה, הנוגעת למכורים בישראל, החריפה לאחרונה בשל המשבר הכלכלי הפוקד את המשק, שבא לידי בקיצוצים תקציביים נרחבים, צמצומים בקליטת צוות מקצועי ובציוד ממוחשב, המשמש ככלי טיפולי בחלק מהמקרים".
לדברי איריס מורדקוביץ' ודבורה אלטוס, המפקחת הארצית של תחום הסמים במשרד הרווחה, שהוכשרה באוניברסיטת קליפורניה, הסדנא הייחודית, בה הוכשרו למעלה מ-40 מטפלים אישיים, בשיתוף עם הרשות למלחמה בסמים, יצרה תשתית להמשך שיתוף פעולה בינלאומי על ידי פיתוח מיומנויות והכשרתם בארץ.במסגרת הסדנא, הציגו אלברט הסון ותומאס פריזי מאוניברסיטת קליפורניה שיטה אחידה ויסודית על בסיסה ניתן לבנות תכנית טיפולית אפקטיבית