פסטיבל הסרטים ה - 19 בחיפה יצא לדרך
"שכנים" פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה 19 בחיפה יוצא לדרך כ 140 סרטים, עשור למותו של פליני, תחרות הקולנוע הישראלי, תחרות "עגן הזהב", קולנוע תיעודי בינלאומי, כנס טלוויזיה אירופה, מסגרת קשר קולנוע בוסטון-חיפה, אירועים מיוחדים, סרטים על מוסיקה, מחווה לבמאי הבלגי אנדרה דלבו, קולנוע לטיני, סרטי גאלה, דיוקן מנואל דה אוליברה, אורחים מחו"ל ואירועי חוצות בהיקף גדול במיוחד.
מאת: חנן זיסו - עורך האתר
פסטיבל הסרטים הבינלאומי של חיפה "שכנים" יוצא לדרך, זו השנה ה 19. הפסטיבל יתקיים בין התאריכים 11-18 לאוקטובר (חוה"מ סוכות) ב 6 אולמות שונים בחיפה: סינמטק, אודיטוריום, אולם רפפורט, בתי קולנוע פנורמה, והמוזיאון היפני .
השנה יתרחב היקף אירועי החוצות והם יתפרסו ברחבת הפסטיבל ולאורך רכס הכרמל עם שלל מופעים של אמנים, שחקנים, זמרים וסרטים פתוחים לקהל הרחב ללא תשלום.
הפסטיבל מופק ע"י החברה ל"אמנות, תרבות וספורט". מנהלת אמנותית : פנינה בלייר. מנכ"ל משה צין.
כ 140 סרטים מרחבי העולם יוקרנו השנה בפסטיבל רובם זוכי פרסים בפסטיבלים החשובים בעולם. מסגרות הפסטיבל הן: תחרות הקולנוע הישראלי בקטגוריות: עלילתי, תיעודי, דרמות טלוויזיה, סרטים קצרים,תחרות "עוגן הזהב" לקולנוע ים תיכוני, קולנוע תיעודי בינלאומי, זהות יהודית "קשר קולנוע בוסטון, חיפה", סרטי גאלה בבכורה חגיגית, סרטי פנורמה מכל העולם, כנס טלוויזיה אירופה בחסות האיחוד האירופי, קולנוע לטיני, אירועים מיוחדים סביב יוצרים חשובים בקולנוע ועוד.
אירועים מיוחדים:
עשור למותו של פליני, סרטים תיעודיים מיוחדים על צ'פלין וויסקונטי לצד הקרנת סרטים עלילתיים משוחזרים.
פרדריקו פליני
במלאת עשור למותו של פרדריקו פליני מענקי הבמאים שקמו לקולנוע העולמי יקרין הפסטיבל 4 סרטים תיעודיים על פליני מתוך התוכנית עליו שהוקרנה בפסטיבל הסרטים בקאן, 2003.
הסרטים שיוקרנו הם:
"צ'או פרדריקו" (איטליה / ארה"ב 1970) בבימויו של גדעון בכמן. כאשר צילם בכמן סרט זה היה מבקר סרטים בניו-יורק וחבר אישי של פליני שקיבל זכויות מהבמאי עצמו לצלם סרט של שעה על פליני ולכתוב את הביוגרפיה שלו. בכמן פלש עם מצלמתו אל "הסט" של סטיריקון והסרט התיעודי הפך למסמך הצצה נדיר ומרתק אל עבודתו של הבמאי ואחורי הקלעים של אתר הצילומים.
"הקסם של פליני" (איטליה/ארה"ב 2002) בבימוי: כרמן פיצ'יני. הסרט סוקר ארבעה עשורים של עשייה קולנועית בהם ביים פליני יצירות מופת שנעות מסרטים ניאו ריטאליסטים, סאטירות חברתיות מלוטשות, ועד לפנטזיות עשירות וצבעוניות.
"פליני אני שקרן גדול" (צרפת/איטליה/אנגליה 2002). בימאי: דמיאן פטיגרו. הבמאי מתחקה אחר הקריירה, המחשבות והסתירות שהיו חייו של פליני, כפי שסופרו לו ע"י פליני עצמו, חבריו, השחקנים, שעבדו עמו ואנשי הצוות הקבועים שלו. בסרט: סצנות מסרטים שנותרו על רצפת חדר העריכה, סצנות שצולמו מאחרי הקלעים ולא הותרו עד היום לפרסום וסרטי 8 מ"מ פרטיים.
מבט כפול: "לה דולצ'ה ויטה" והניאו ריאליזם (בלגיה 1960) בימוי: אנדרה דלבו.
אנדרה דלבו, גדול במאי בלגיה (הפסטיבל מקדיש לו השנה מחווה ומציין שנה למותו), יצר סדרת טלוויזיה, על פליני, שאת הפרק האחרון שלה אנו כוללים בתוכניתנו.
לצד המחווה לפליני, יוקרנו ארבעה סרטים הקשורים לענקי הקולנוע צ'פלין וויסקוניטי:.
צ'רלי צ'פלין
חברת MK2 הצרפתית המייצגת את סרטיו של צ'פלין, מוציאה מידי שנה עותק משוחזר חדש של אחד מסרטיו.
פסטיבל הסרטים חיפה, מצטרף זו השנה השניה, לפסטיבל הסרטים קאן ולאחר "הדיקטטור הגדול" לצד "הנווד והדיקטטור" שהוקרנו בשנת 2002, יוקרנו השנה שני הסרטים הבאים:
"צ'רלי חייו ואמונתו של צ'פלין" (ארה"ב 2003) סרטו התיעודי המרתק של מבקר הקולנוע ריצרד שיקל, הוקרן השנה במסגרת התחרות בקאן. הסרט מספק הזדמנות מרתקת לגלות מחדש את חיוו ואמנותו של צ'פלין.
"זמנים מודרנים" עותק משוחזר, של יצירת המופת של צ'פלין (הסרט נעל השנה את פסטיבל קאן 2003).
לוקינו ויסקונטי
שני סרטים, תיעודי ומשוחזר של לוקינו ויקונטי, מחשובי הבמאי איטליה, יוקרנו השנה בפסטיבל:
"חייו ותקופתו של הרוזן לוקינו ויסקונטי" (בריטניה 2003) בימוי: אדם לאו. הסרט מתחקה אחר ויסקוניטי ומשרטט פורטרט עשיר ומקיף של אחד מעמודי התווך של הקולנוע האיטלקי ומשלב ראיונות עם שחקנים ויוצרים שעבדו עמו ובהם: הלמוט ברגר, קלאודיה קרדינלה, אנני ג'יררדו ואחרים.
"מוות בונציה" (איטליה 1971) עותק משוחזר של יצירתו הקולנועית החשובה של לוקינו ויסקונטי.
רטרוספקטיבה לסרטי הבמאי הבלגי החשוב: אנדרה דלבו
השנה בחר הפסטיבל להקרין רטרוספקטיבה של הבמאי הבלגי החשוב אנדרה דלבו במלאת שנה למותו. זוהי הזדמנות לקהל בישראל להציץ אל יצירתו החשובה של במאי זה.
הסרטים שיוקרנו במסגרת זו הם: "אשה בין כלב וזאב" (בלגיה, צרפת 1979), "בל" (בלגיה/ צרפת 1983), "האלכימאי" (צרפת/בלגיה 1968), "מפגש בברה" (צרפת/ מערב גרמניה/ בלגיה 1971). "בנבניטה" (בלגיה/ איטליה/ צרפת 1983), "לילה רכבת" (צרפת/ בלגיה 1968).
דיוקן מנואל דה אוליברה
בגיל 95 מנואל דה אוליברה הוא אחד האמנים הגדולים של הקולנוע העולמי. אוליברה יוצר סרטים מאז 1929. פסטיבל הסרטים בחיפה, המארח באופן קבוע את סרטין החדשים של אוליברה, ייחד,הפעם, לבמאי זה "דיוקן של שלושת סרטיו האחרונים. מפסטיבל ונציה האחרון יגיע לחיפה "סרט מדבר" (2003) בהשתתפות ג'ון מלקוביץ', קתרין דנב, סטפניה סנדרלי ואיירין פאפאס.
"עקרון אי הודאות" (2002), עפ"י ספרה של אוגוסטינה בסה-לואיס, סרט הבוחן את התפיסות המודרניות של חטא ומידות טובות.
"פורטו של ילדותי" (2001), סרט דוקומנטרי של אוליברה על עיר הולדתו פורטו כפי שנותרה בזיכרונו מימיו כילד.
תחרות הקולנוע הישראלי
במסגרות השונות של הקולנוע הישראלי בפסטיבל יוקרנו עשרות סרטים ישראלים, עלילתיים, תיעודיים, דרמות טלוויזיה וסרטים קצרים.
במסגרת תחרות הקולנוע הישראלי בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה יוענקו פרסים ליוצרים ישראלים מצטיינים בקטגוריות הבאות: *פרס לסרט העלילתי, בתמיכת משרד החינוך, התרבות והספורט- המועצה הישראלית לקולנוע, *פרס "יקבי בינימינה" לסרט התיעודי, תרומת דני דימבורט ואבי לרנר נו אימג',לוס אנג'לס, *מענק הקרן החדשה לקולנוע וטלוויזיה לפיתוח סרט תעודי חדש *מענק קרן מקור, לדרמת טלוויזיה ע"ש שרון עמרני, *פרס ע"ש אלי גלפנד לסרט קצר, *ופרס ע"ש ג'ף ניילור לצילום בסרט עלילתי.
(ראה פרוט בפרק על קולנוע ישראלי).
"תחרות "עגן הזהב"
זו השנה השמינית בה מקיים הפסטיבל את התחרות הבינלאומית "עגן הזהב" במסגרתה מתחרים סרטים שנעשו בשנתיים האחרונות בארצות אגן הים התיכון וכבר זכו להקרנות מצליחות בפסטיבלים חשובים בעולם. לכל סרטי התחרות תהיה זו הקרנת בכורה בישראל.
10 סרטים בתחרות מייצגים את המדינות: מרוקו, צרפת, פורטוגל, הרשות הפלסטינית, ספרד, איטליה, וטורקיה.
בין הסרטים: "ביום ההוא" של הבמאי ראול רואיז, (השתתף בתחרות הרשמית קאן 2003). קומדיה מקאברית על הגבול הדק שמפריד בין שיגעון, לשפיות. הסרט זכה בפרס השחקן בפסטיבל פריבורג 2003. "יום שני בבוקר" סרטו של הבמאי הגרוזיני הידוע אוטר יוסיליאני, זוכה הבימוי היוקרתי ופרס חבר המבקרים (פיברסקי) בפסטיבל ברלין 2002.
"מרוחק", סרטו של הבמאי הטורקי נורי בילגה ציילן זוכה הפרס הגדול של חבר השופטים בפסטיבל קאן 2003 ופרס השחקן בפסטיבל זה. "סוס הרוח" סרטו של הבמאי המרוקאי דאוד אולד סועד, זוכה פרס השחקן וחביב הקהל בפסטיבל נאנט 2001 ובפסטיבל פריבורג 2002, "מיטב הנוער", סרטו של הבמאי האיטלקי מרקו טולוז ג'ורדנה, זוכה הפרס לסרט הטוב בקטגורית "מבט מסויים" בפסטיבל קאן 2003, "אחיו", סרטו הצרפתי של הבמאי פטריס שרו, זוכה פרס הבימוי בפסטיבל ברלין 2003 ועוד.
סרטי גאלה
במסגרת זו יוקרנו בבכורה בישראל הפקות בינלאומיות ובולטות של הזרם המרכזי בקולנוע הבינ"ל שנעשו בשנתיים האחרונות.
את הפסטיבל יפתח הסרט "הכתם האנושי"(ארה"ב 2003) בבימויו של רוברט בנטון. סרט זה בכיכובם של אנטוני הופקינס, ניקול קידמן ואד האריס מספר את סיפורו של קולמן סילק בן למשפחה אפרו-אמריקאית, בהיר פנים שהחליט לחיות כאדם לבן באמריקה הגזענית של שנות ה- 40. סרטים נוספים במסגרת זו: "אכזריות בלתי נסבלת", סרטם החדש של האחים כהן בכיכובו של ג'ורג' קלוני. הסרט יגיע לפסטיבל הסרטים חיפה היישר מפסטיבלי ונציה וטורונטו.
"בעולם הזה"(אנגליה 2003) בבימויו של מייקל ווינטרבוטום,(זוכה דב הזהב, ברלין 2003). סרט כמעט דוקומנטרי על שני נערים פליטים אפגאנים בדרכם לחיים הטובים יותר במערב, "שלוש עשרה"(ארה"ב 2003), סירטה של קתרין הרדוויק בכיכובה של הולי האנטר, על טרייסי נערה נחמדה בת לאם חד-הורית המתפתה על ידי חברתה איווי ללכת בדרכים אפלות. נערות לוח השנה(אנגליה 2003) בכיכובן של הלן מירן וג'ולי וולטרס. קומדיה בריטית משובבת לב שכבר כבשה לה מקום של כבוד בפסטיבלי הסתיו בעולם. הפסטיבל ינעל עם הסרט "אגדה אמריקאית - סיביסקיט" (ארה"ב 2003)בבימויו של גארי רוס, בכיכובם של ג'ף ברידג'ס וטובי מגוויר, דרמת ספורט מעוררת השראה על סוס קטן עם אופי של מפסידן שפגש שלושה אנשים שהפכו לאגדת הספורט האהובה ביותר של אמריקה של שנות ה- 30. "המשחק של ריפליי" סרטה של ליליאנה קוואנו אחת הבימאיות המוכרות ביותר באיטליה ("שומר הלילה" 1974), בכיכובם של ג'ון מלקוביץ', דוגריי סקוט ולינה האדלי. הסרט הוא דיוקן של פסיכופאט, רוצח החי את החיים הטובים. "באמריקה" סרטו של הבמאי הבריטי ג'ים שרידן ("בשם האב") שפתח את פסטיבל אדינבורו השנה, "ילדינו היקרים" של הבמאי הצרפתי בנואה כהן.
(עוד על סרטי הגאלה בפרק בנושא).
פנורמה בינלאומית
זוהי פנורמה של הפקות הקולנוע החדשות שנעשו בעולם בשנתיים האחרונות. רובן הוצגו בפסטיבלים חשובים, חלקם מבית היוצר של בימאים גדולים ומוכרים וחלקם נעשו ע"י בימאים שזהו סרט הביכורים שלהם, שכבר זכה בפסטיבלים ובשבחי הביקורת.
בין הסרטים: "והים מביט" (יפן 2000), סרטו של הבמאי היפני הידוע קאי קומאי עפ"י תסריט של אקירה קורוסאורה, "סוף שבוע ארוך בפסט ובודה" (הונגריה 2003), סרטו של קרולי מאק מהבמאים המובילים בעידן הזהב של הקולנוע ההונגרי בשנות ה 60 וה 70, "סיפור על ילדה רעה" (הודו 2002), של הבמאי המשורר והסופר ההודי הנודע בודהאדב דסגופטה הנחשב לאחר הכוחות המרכזיים של הקולנוע ההודי העכשווי. סרטו הקודם "אוטרה" הוקרן בפסטיבל חיפה2002. "עקרון אי הוודאות" (פורטוגל/ צרפת 2002)סרטו של הבמאי החשוב מנואל דה אוליברה, "פורנוגרפיה" (פולין/צרפת 2003) סרטו של ז'אן ז'קוב קולסקי מי שנחשב למייסד זרם
ה"ריאליזם הקסום" בקולנוע הפולני. "במעלה המדרגות" (גרמניה 2002) בבימויו של אנדריאס דרזן, זוכה פרס "דב הזהב" ברלין 2002. הגשש (אוסטרליה 2002), סרטו המרתק של הבמאי האוסטרלי רולף דה הר(הפרויקט של אלכסנדרה) על אפליית האבוריג'ינים.
בין סרטי הביכורים יוקרנו במסגרת זו : "עמוק באדמה" (ארה"ב 2003) בבימויו של גיי. טי. פטי. זוכה פרס מיוחד של חבר השופטים בפסטיבל הקולנוע העצמאי של בוסטון 2002"כשאתה נופל מהשמיים" (צרפת/בלגיה 2003) בבימויו של אריק אריק ג'יראדו, זוכה פרס הקהל ופרס השחקן בפסטיבל הסרטים האירופאי אנג'רס 2003. "ג'וני וונג" (נורבגיה 2003) בבימויו של ג'נס ליאן, זוכה פרס השחקן בפסטיבל הקולנוע האירופי בבריסל 2003 ובפרס הסרט בפסטיבל סאלארנו 2003, "באדי" (נורבגיה 2003) בבימויו של מרטין טילדום, זוכה פרס "חביב הקהל" בפסטיבל קארלובי וארי 2003.
סרטי מסגרת "פנורמה" מייצגים מדינות רבות ברחבי הגלובוס ובהן: אנגליה, גרמניה, רוסיה, ארה"ב, אוסטרליה, נורבגיה, איטליה, שוייץ, יפן, ספרד, פולין, פינלנד, אוסטריה, קנדה, סנגל, הונגריה, הודו ועוד.
קולנוע לטיני
השנה, יקרין הפסטיבל מסגרת מיוחדת במינה המאירה את תעשיית הקולנוע הלטינו אמריקאי, שבשנים האחרונות תופס לו מקום של כבוד בקולנוע העולמי.
תשעה סרטים יוקרנו במסגרת זו והם מייצגים את תעשיית הקולנוע במדינות ארגנטינה, ברזיל ומכסיקו. הסרטים רובם זוכי פרסים בפסטיבלים חשובים בעולם: "קמצ'טקה" (ארגנטינה/ספרד 2002) בבימויו של מרצ'לו פיניירו, זוכה פרס לסרט הטוב בפסטיבל פורטלנד 2003 ופרס התסריט בפסטיבל קרטגנה 2003. "איש השנה" (ברזיל 2003), במאי: חוזה אנריקה פונסקה. זוכה פרס סרט הביכורים בפסטיבל סן פרנסיסקו 2003 ובפרסי הבימוי, השחקן וחביב הקהל בפסטיבל הקולנוע הברזילאי במיאמי 2003.
"החטא של האב אמארו" (מקסיקו/ ספרד/ ארגנטינה/ צרפת 2002). במאי: קרלוס קררה. הסרט זוכה בפרס התסריט בפסטיבל הסרטים של הוואנה 2002.
"היום ומחר" (ארגנטינה/ ספרד 2003), סרט של הבמאי אלסנדרו חומיסקי.
"הרומן שלי עם גלורינה" (ברזיל 2003), בבימויו של דומינגו דה אוליברה. הסרט זכה בפרס השחקנית בפסטיבל גראמאדו 2002 ובפרסי הסרט והשחקן הטובים בפסטיבל מר דל פלטה 2003.
"סיפורים שסיפרתי לקרוקודילים לפני השינה" (מקסיקו 2002), במאי: איגנסון אורטיז קרוז. הסרט כיכב בטקס האקדמיה של מכסיקו 2002 וגרף את הפרסים לסרט הטוב, לבמאי, תסריט, קול, מוסיקה, עריכה ושחקן. בפסטיבל קרלובי וארי 2002 זכה הסרט בפרס "דון קישוט". "קאראנדירו" (ברזיל 2003), סרטו החדש של הקטור בבנקו מבכירי במאיה של ברזיל ("נשיקת אשת העכביש"). "קופסא שחורה"- (ארגנטינה 2002), סרטו של לואיס אורטגה זוכה פרסים בפסטיבלי מנהיים, מיאמי ומר דל פלטה. "שתי נשמות אבודות בלילה" (ברזיל 2002), במאי: ג'וזה ג'ופילי. הסרט זכה בפרסים המוסיקה, בבימוי, העריכה, התסריט והשחקנית בפסטיבל ברזיל 2002.
קולנוע תיעודי בינלאומי
הסרטים שיוקרנו במסגרת הקולנוע הדוקומנטרי הבינלאומי יעסקו בחלקם בדמויות ואירועים הקשורים במוסיקה ואמנות הבמה והקולנוע, תרבות בכלל וסרטים על תופעות ודמויות פוליטיות משפיעות. בתחום הקולנוע יוקרנו הסרטים הבאים: "ברנרדו ברטולוצ'י: מהו קולנוע?", סרטו של סנדרו לואי על הקריירה העשירה והשנויה לעיתים במחלוקת של הבמאי הדגול, "פורטו מחוז ילדותי" סרטו של גדול במאי פורטוגל מנואל דה אוליברה על עיר הולדתו פורטו. "קלוד סוטה הקסם החבוי" סרטו של נגויין טרונג בין על הקריירה של הבמאי הצרפתי הידוע שהרבה לעסוק בצורה אינטימית בחיי המעמד הבינוני.
בתחום המוסיקה יוקרנו הסרטים הבאים: "הלב שייך לנאפולי" מסעו של פאולו סאנטוני הבמאי האיטלקי בעקבות מקורותיה של המוסיקה הנפוליטנית, "פיאף: חיים בשיר" סרטו של ג'ורג' אלדר הפורש את סיפור חייה המדהימים של אדית פיאף באמצעות הזמרת ראקל ביטון הידועה כמפרשת טובה ביותר של פיאף. "רק החזקים שורדים" מסע מוסיקלי מרגש של הבמאים: כריס ה'גס ו-ד. איי פנבייקר(מגדולי מתעדי המוסיקה בעולם) אל מהפיכת הרית'ם אנד בלוז בעריה השונות של ארה"ב.
סרטים דקומנטרים נוספים הנושקים לתרבות בכלל יהיו: "איב סאן לורן בעקבות הזמן האבוד" סרטו של דיויד טבו על האופנאי שיצר מהפיכת סיגנון בלבוש, ו"שמש הבוקר" סרטם של 3 במאים אמריקאים על תהליך היווצרות מהפיכות תרבותיות.
אחד הסרטים הבולטים והמרתקים הוא סרטו של הדוקומנטריסט הידוע ארול מוריס- "ערפל קרב" (ארה"ב 2003) המתעד שיחה חושפנית עם רוברט מקנמארה, שר ההגנה בממשל קנדי וגו'נסון, מי שהחלטותיו במשברים כמו וייטנאם וקובה היו שנויות במחלוקת. הסרט מתיחס ל"קלות הבלתי נסבלת" שבה נילקחות ההחלטות לצאת למלחמה, והוא אקטואלי שבעתיים, עתה במלאת 30 שנה למלחמת יום כיפור.
ועוד תעודה מרתקת, "פעלים למתחילים" (צרפת 2002) סרטו של הבמאי הצרפתי ניקולס פיליבר, שכבש בקיסמו את כל פסטיבלי הסרטים בשנה שעברה וזכה בפרס הראשון בפסטיבל ואלדוליד 2002. זהו מבט מקסים,חם ומלא רוך אל מערכת החינוך בצרפת הכפרית.
זהות יהודית - קשר קולנוע בוסטון חיפה
זו השנה השלישית שפסטיבל הסרטים חיפה מקיים מסגרת משותפת עם הפסטיבל לקולנוע יהודי בבוסטון תחת הכותרת הנ"ל.
המטרה: לקדם, לשווק ולהציג קולנוע ישראלי בבוסטון ולאפשר ליוצרים ישראלים לקיים דיאלוג עם קולנוענים בבוסטון ולבחון את פניה השונות של הזהות היהודית בקולנוע.
11 סרטים יוצגו במסגרת זו: ביניהם סרטו האחרון של קוסטה גאברס: "אמן"(עפ"י "ממלא המקום" של רולף הוכהוט) העוסק בשתיקת הכנסיה והדיפלומטיה של הוותיקן במלחמת העולם השניה ,"אני סבינה ספילריין" סרטה הדקומנטרי של אליזבת מרטון, החושף את הרומן הסוער של הפביכואנליטיקאית היהודיה סבינה ספילריין (שנספתה בשואה), עם המטפל שלה קרל יונג.. סרט עלילתי נוסף בנושא הוא: "שומר הנשמה" בבימויו של רוברטו פאנזה, המספר אף הוא את סיפורה של סבינה ספירליין . "ברגה: חיילים במלחמה אחרת" סרטו הדקומנטרי של צ'רלס גוגנהיים על מחנה שבויים אמריקאי בו הופרדו חיילים שנראו יהודים מחבריהם.
"רוזנשטראסה" סרטה של הבמאית החשובה מרגריטה פון טרוטה, אחת הבמאיות המובילות בקולנוע הגרמני מאז שנות ה- 70, זוכה פרס השחקנית בפסטיבל ונציה 2003.
הסרט מספר סיפורן של מאות נשים גרמניות שנאספו להפגין נגד גירוש בעליהן היהודים מגרמניה.
"מחפשים את אלוהים" סרטה התיעודי של מיכל שבתאי מסע חיפוש אחר זהות באמנות הישראלית בת ימינו. "שחזור"- סירטה התיעודי של איירין לוסטיג החוקרת חידה הקשורה לחייה של סבתה שנעצרה ברומניה בשנות ה- 50 על רקע שוד סניף בנק.
כנס טלוויזיה אירופה- בשיתוף האיחוד האירופי
השנה: "עושים דרמה"- פיתוח והפקת דרמות בודדות סדרות ומיני סדרות.
על רקע הקשיים והמצב אליו נקלע ז'אנר הפקות הדרמה בטלוויזיה הישראלית, יעסוק השנה כנס טלוויזיה אירופה בנושא זה. בכנס ייפגשו אורחים מאירופה עם אנשי תוכן ויוצרים ישראלים וביחד יפתחו דיאלוג בנושא פתרונות הפקתיים קריאטיביים בתקציבים נמוכים ואפשרויות לשיתופי
פעולה בינלאומיים בקופרודוקציות ישראליות- אירופיות. בין האורחים: המפיק ההולנדי פיטר דה באאן- המפיק זו העונה השלישית סידרת דרמה ייחודית ללא תפאורה ותסריט מובנה. פיר ווילקי- מפיקת סדרות מה- BBC שזה עתה סיימה הפקת מיני סידרה, נציגי ארטה ממחלקת הדרמה שישתתפו בדיון המתאר את תהליכי העבודה מולם גם בהקשר של קופרודוקציות ישראליות.
בין המשתתפים הישראלים: ערן ריקליס, רוני ניניו, אסף אמיר, יוסי מדמוני, אייל חלפון. ועוד
עורכות ומנחות הכנס: עמית ברויאר ורותי לב- ארי.
אירועי חוצות
השנה יתרחב היקף אירועי החוצות. והם יתפרסו ברחבת הפסטיבל ולאורך רכס הכרמל עם שלל מופעים של אמנים, שחקנים, זמרים וסרטים פתוחים לקהל ללא תשלום.
בין המופעים: אפריים שמיר שר בלוז, מוסיקת עולם עם להקת "קשקול", מחווה לאנטוניו קרלוס ז'ובים עם רביעית איריס ועופר פורטוגלי, "קאונטרי מיוזיק", "הפלטרס ועוד" עם ג'ימי לויד ולהקתו, "הסיקסטיז", "הצדעה לג'נטלמנים של הזמר האמריקאי" עם רמי האן ולהקתו, להקת
נו מאי-קונספט, רביעיית הוגו לנדוור, "ערב לטינו" עם לילה מרכוס ולהקתה, העבריים מדימונה, דיני ליטני ודני רובס, "להקת הצוענים", "תחלמי בגדול" ערב שירי נשים מכל העולם, אירועי בגן האם, אירועי חוצות בציר מוריה, באתרי הבילוי בעיר ועוד.
סרטו של הבמאי האמריקאי רוברט בנטון זוכה האוסקר ("קרמר נגד קרמר", "מקום בלב") יפתח את פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה- 19 בחיפה.
הסרט בכיכובם של אנתוני הופקינס, ניקול קידמן, אד האריס וגארי סיניז מבוסס על סיפורו של הסופר החשוב פיליפ רות'. זנו סיפורו של קולמן רוס, בן למשפחה אפרו- אמריקאית בארה"ב של שנות ה- 40. שבשל עורו הבהיר החליט לחיות חייו כאדם לבן. כל חייו מושפעים בשל העמדת פנים זו.
רוברט בנטון הבמאי, החל דרכו בקולנוע ככותב התסריט ל"בוני וקלייד" ואח"כ במאי של הסרטים: "קרמר נגד קרמר", "ליל הדממה", "מקום בלב", "סודות אפלים" ועוד..
את הפסטיבל ינעל הסרט "אגדה אמריקאית סיביסקיטיי (ארה"ב 2003) בבימויו של גארי רוס ובכיכובם של ג'ף ברידג'ס וטובי מגוויר. הסרט- דרמת ספורט על סוס קטן עם אופי של מפסידן שפגש שלושה אנשים שהפכוהו לאגדת הספורט האהובה ביותר של אמריקה בשנות ה- 30.
במסגרת זו של סרטי הגאלה בפסטיבל יוקרנו בבכורה בישראל הפקות בינלאומיות בולטות של הזרם המרכזי בקולנוע הבינ"ל שנעשו בשנתיים באחרונות:
"אכזריות בלתי נסבלת" (ארה"ב 2003) של האחים איתן וג'ואל כהן בכיכובם של ג'ורג' קלוני, קתרין זיטה- ג'ונס וג'פרי ראש, קומדיה רומנטית המגיעה הישר מפסוטיבל הסרטים האחרון בונציה.
"המשחק של ריפלי" (איטליה/אנגליה 2002), סרטה של ליליאנה קוואני ("שומר הליליה") בכיכובו של ג'ון מלקוביץ', דיוקן מורכב וחד של מר ריפלי, איש עשיר, אספן אמנות שהוא בעצם פסיכופאת.
"הקפיצה לחיים" (דנמרק/אנגליה 2003) בבימויה של לו8ני שרפג. הסרט זכה בפרס חבר המבקרים (פיברסקי) בפסטיבל פסטרויה 2003. הסרט מתאר בהומור את ספורם של וילבור המנסה להתאבד בכל דרך אפשרית ובעזרת אנשים הסובבים אותו מגלה את ערכם ויופיים של החיים.
"לילי" (צרפת/קנדה 2003), בבימויו של קלוד מילר ובכיכובם של ניקול גארסיה, מישל פיקולי, ג'ולי דפרדייה. עיבוד למסך של ה"שחף" של אנטון צ'כוב המעתיק את העלילה מרוסיה של המאה ה-19 לצרפת של ימינו. סרטו הקודם של קלוד מילר "בטי פישר" זכה בציון לשבח בפסטיבל חיפה בשנה שעברה.
"גברים צרפתיים" (צרפת 2003) סרט ביכורים של מארק אספוזיטו סיפורם של ארבעה גברים פאריזאים בגיל ה- 50 על רקע פריז- כמקום האידאלי לעסוק בכל הדברים הקטנים והגדולים שמרכיבים את החיים.
"נערות לוח השנה" (אנגליה 2003) בבימויו של נייג'ל קול ובכיכובן של הלן מירן וג'ולי וולטרס. הבמאי שקנה את עולמו ב"להציל את גרייס" מתבסס בסרט זה על סיפורן האמיתי של קבוצת נשים מבוגרות שמצטלמות בעירום ללוח שנה.
"שלוש עשרה" (ארה"ב 2003) בבימויה של קתרין הרדוויק בכיכובה של הולי האנטר. הסרט זכה בפרס "נמר הכסף" וב"פרס השחקנית" בפסטיבל לוקרנו 2003 ובפרס הבימוי בפסטיבל סאנדנס 2003. סיפורן של אם חד הורית ובתה המתנתקת ממנה בשל חברות עם נערה מפוקפקת.
"באמריקה" (אירלנד/אנגליה 2002) בבימויו של ג'ים שרידן. (כף רגלי השמאלית- זוכה שני פרסי האוסקר). סיפורה של משפחת מהגרים אירית במנהטן.
"בעולם הזה" (אנגליה 2002) בבימויו של מייקל ווינטרבוטוב. הסרט זכה בפרס "דב הזהב" לסרט הטוב ביותר בפסטיבל ברלין 2003. סיפורם של שני נערים המנסים לברוח מפקיסטן אל המערב.
"ילדינו היקרים" (צרפת 2003), סירטו של בנואה כהן בכיכובם של מת'יו דמי ורומן בורינג'ה. סיפורו של מרטין איש משפחה הפוגש בזמן חופשה משפחתית באהובתו הקודמת אף היא נשואה.