החיים הטובים
האם הגודל כן קובע? והאם המשפט "לאכול הכל אבל במידה" הוא יותר מאגדה אורבנית?, על צרפת, הצרפתים, והשמנה
ממחקר חדש עולה כי בצרפת סובלים מהשמנת יתר רק 7 אחוז מן האוכלוסיה ביחס לשלושים אחוז הסובלים מהשמנת יתר בארה"ב. החוקרים השוו בין כמות האוכל במנה סטנדרטית בארה"ב לבין כמות האוכל במנה סטנדרטית בצרפת. הם גם השוו בין מסעדות, ספרי בישול ותרבות האוכל בכל מדינה. החוקרים שקלו את המנה הממוצעת במזנוני אוכל מהיר, בפיצריות ובגלידריות דומות.
מתוצאות המחקר עולה כי המנה הממוצעת בצרפת קטנה ב- 25 אחוז מהמנה בארה"ב. מסעדות סיניות בארה"ב הגישו מנה גדולה ב- 72 אחוז ממסעדות סיניות דומות בצרפת.
מזון הנמכר בסופרמרקטים גם העלה הבדלים מובהקים:
- חטיף שוקולד בארה"ב נמצא גדול ב- 41 אחוז מאותו חטיף בצרפת.
- משקה קל בארה"ב נמצא גדול יותר ב- 52 אחוז ממשקה בצרפת.
- נקניקיה בלחמניה בארה"ב נמצאה גדולה יותר ב- 63 אחוז מנקניקיה בלחמניה בצרפת.
- גביע יוגורט בארה"ב נמצא גדול יותר ב- 82 אחוז מגביע יוגורט בצרפת.
נמצא הבדל משמעותי בספרי בישול אמריקאיים ביחס לצרפתיים:
מתכון בישול צרפתי יצר פחות מנות עם יותר ירקות ופחות בשר. מנת המרק אף היתה קטנה יותר במתכון הצרפתי.
נמצא הבדל בקצב האכילה:
החוקרים מצאו כי פריזאי אוכל ארוחת מקדונלדס ב- 22 דקות לעומת אמריקאי מפילדלפיה אשר אוכל את אותה ארוחה ב- 14 דקות.
המחקר מתפרסם בירחון ספטמבר לפסיכולוגיה מדעית. החוקר הראשי, ד"ר פול רוזין, פסיכולוג מאוניברסיטת פנסילבניה טוען כי כדאי שאנשים יתחילו להתרגל למנות קטנות יותר.
"מדובר בסוגיה תרבותית," טוענת התזונאית שאה ררבק, מרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת מיאמי. "אמריקאיים פשוט לא יהיו מרוצים ממנות קטנות, הם לא יקנו את זה ולכן לעולם לא יצליחו להפחית במשקל."
"הגיע הזמן להתחיל לבשל בבית או לפחות לאכול מנות קטנות יותר כאשר אוכלים בחוץ. צריך להתחיל להנות מהטעם של האוכל ולהפסיק לבלוע הכל פנימה בלי ללעוס. צריך להנות מן הארוחה ומחברת הסועדים."
הצעה לסועדים אשר יוצאים לאכול בחוץ: לארוז חצי מהמנה לפני שנועצים את המזלג הראשון.