אורח חיים ולחץ דם
ההמלצה הרפואית
הפחתה במשקל, הפחתה בצריכת הנתרן, העלאת רמת הפעילות הגופנית, והגבלת צריכת האלכוהול נקבעו כהמלצות לאורח חיים המפחית את לחץ הדם. הגישות התזונאיות למניעת לחץ דם גבוה (DASH) גם הן מפחיתות את לחץ הדם. עד כה, לא נעשו ניסויים שבודקים את השפעת השינויים הללו במקביל.
מטרת המחקר
לקבוע מהי ההשפעה על לחץ הדם של שינויים רבי מרכיבים בהתנהגות.
מערך, שיטה ומשתתפים
ההרשמה האקראית לניסוי כללה 4 מרכזים רפואיים, שבהם נרשמו 810 מבוגרים (ממוצע גילים 50, 62% נשים, 34% ממוצא אפריקני) שלחץ הדם שלהם היה גבוה מהאופטימלי, כולל משתתפים בשלב ראשון של יתר לחץ דם שאינם לוקחים תרופות להפחתתו.
השינוי
המשתתפים שוייכו באקראי לשלוש קבוצות ניסוי.
1: אימוץ שינויים התנהגותיים מומלצים, 268 משתתפים.
2: אימוץ ההמלצות הנ"ל בצירוף דיאטת DASH, תוספת שינוי תזונתי, 269 משתתפים.
3: קבוצת ביקורת שקיבלה המלצות בלבד, 273 משתתפים.
מדידת התוצאות
מדידת לחץ דם ומצב של לחץ דם גבוה נמדדו לאחר 6 חודשים.
תוצאות
שתי הקבוצות (1, 2) שעברו שינוי התנהגותי, הראו ירידה משמעותית במשקל, שיפור כושר, והפחתה בצריכת הנתרן. הקבוצה השניה גם הגבירה את צריכת הפירות, הירקות, ומוצרי החלב. בכל הקבוצות נראו שינויים בלחץ הדם ובשכיחות לחץ דם גבוה.
בקבוצה הראשונה נראתה הפחתה ממוצעת בלחץ הדם הסיסטולי של 3.7 מ"מ Hg, ובקבוצה השנייה 4.3 מ"מ Hg. בהשוואה עם נתוני הבסיס של קבוצת הביקורת השלישית.
מידת הלחץ הדם הגבוה של 38% לפני תחילת הניסוי פחתה לאחר 6 חודשים ל 26% בקבוצה השלישית, ל17% בקבוצה אחת ול 12% בקבוצה שתיים. לחץ דם אופטימלי נמדד ב 19% מהמשתתפים בקבוצה השלישית, 30% בקבוצה הראשונה, ו 35% בקבוצה השנייה.
מסקנות
אלה הסובלים מלחץ דם גבוה כולל אלה שבשלב התחלתי בטרם לקיחת תרופות, יכולים לערוך שינויים מרחיקים באורח החיים שלהם, להפחית את לחץ הדם ובהתאמה את הסיכונים למחלות לב.