מלאו כיסי באגוזים (ושקדים)

(0)
לדרג

פלאי האגוז: עבור סופרי קלוריות כרוניים מדובר בתגלית שהיתה יכולה להיות מקבילה לגילוי שגלידה בסירופ שוקולד טובה לבריאות, אגוזים- על הפלא התזונתי החדש.

מאת: יש להם שיניים, אבל הם לא אוכלים אגוזים- מה המקור לשם הרע שיצא למזון הבריאות?

מזון בריאות חדש הגיע לשכונה, ורשימת ההישגים שלו מרשימה למדי. הוא מוריד כולסטרול, מפחית את הסכנה לסוכרת מסוג 2, מספק מגוון חומרי תזונה ואפילו מסייע לשומרים על דיאטה לשמור על המשקל שהגיעו אליו. יתר על כן, מזון הפלא הזה לא מכיל חומרים מסתוריים, הוא זול וקל להשיגו, והוא גם ממש טעים.
החומר הזה, יקיר התזונאים, הוא אגוזים.
אגוזים? עבור סופרי קלוריות כרוניים מדובר בתגלית שהיתה יכולה להיות מקבילה לגילוי שגלידה בסירופ שוקולד טובה לבריאות. אגוזים, בעלי אחוז השומן הגבוה, היו תמיד אסורים לשומרים על המשקל: מה שאוכלים כשאין בייגלה.
אבל היום התווית התזונתית השתנתה. "אני כמעט רואה בחטיפי הפחמימות כמו ביגלה או צ'יפס את סוכני הרשע" אומרת התזונאית אליזבת וורד. "למה לי לאכול בייגלה? זה לא נותן לי שום דבר. אני אוכלת אגוזים, אני מקבלת משהו."
וורד משתייכת לקבוצת מומרי האגוזים שראו מחקר אחרי מחקר במהלך השנים האחרונות, המייחסים יתרונות בריאותיים לאגוזים. "הם עוברים מקבוצת האסורים בדיאטה למוצרים חיוניים למלחמה במחלות כרוניות" אומרת וורד.
מה קרה? איך הצליחו האגוזים לעשות את המהפך התזונתי הגדול ביותר? התשובה, כמה מפתיע, היא שילוב של מדעים ושיווק, בתוספת קצת מזל.
לפני 10 או 12 שנים תעשיית האגוזים היתה במשבר. "כשיצאו החוקים לתוויות המזון, הרבה צרכנים לא הבינו אותן" אומר מרק הינטילן, מחברת אגוזים הפועלת מזה 75 שנה. התוויות החדשות הדגישו את מה שאולי לא ידעו קודם. שב 100 גרם פקנים יש כמעט 45 אחוזי שומן, וכך גם באגוזי מלך וכו'. לא משנה שבדרך כלל מדובר בשומן 'טוב': שומן חד-רווי או שומן לא רווי, בניגוד לשומן הרווי. "הצרכנים לא הצליחו להבחין בין שומן טוב לשומן רע, מה שהביא לצניחה בצריכה" אומר הינטילן.
ואז, ב 1993, מחקר גדול שנערך באוניברסיטת לומה לינדה, הראה שאגוזי מלך יכולים להוריד את רמת הכולסטרול. "זו הייתה נקודת המפנה" אומרת ליז ווייס, תזונאית מלקסינגטון שנשכרה כיועצת למועצת האגוזים. מחקרים נוספים נערכו על ידי מדענים מפורסמים ופורסמו מאז בירחונים חשובים.
בינתיים, במשך שנה או שנתיים בשנות התשעים עמדה תביעה נגד חברת השקדים של קליפורניה, שאסרה עליה לפרסם או לקדם שקדים. על פי סם קנינגהם, ראש מחלקת מחקר ופיתוח בתאגיד המגדלים, תעשיית השקדים פנתה למחקר כדרך לקדם את המוצר כשלא ניתן היה לפרסם אותו.
"התעשייה התחילה את תכנית מחקרי התזונה" אומר קנינגהם. "היו לנו הרבה סיבות להאמין שנצליח". חלק מהאמונה, הוא אומר, עלתה מהתדמית החיובית שהשקדים נהנו ממנה מחוץ לארצות הברית. "שקדים נמכרים ב 90 או 100 מדינות. לפי הפולקלור במדינות האלה, לשקדים יש הקשרים בריאותיים. בדרך כלל זה לא מאפיין את הלך הרוחות באמריקה. כאן צריך להוכיח את זה".
במימון חלקי של מועצת השקדים מדענים מצאו ששקדים מפחיתים את רמת הכולסטרול באופן דרמטי. היום המחקר ממשיך לגבי שקדים והתכולה סותרת החמצון שלהם. קנינגהם מאמין שהמימון של התעשייה לא מערער על אמינותו. "המחקרים נעשו במוסדות מהשורה הראשונה. אולי זה טבע אנושי להטיל ספק, אבל צריך לראות את התוצאות העקביות. אולי במחקר בודד או במחקר קטן יש מקום לספקנות, אבל העדויות במקרה של השקדים פשוט מדהימות". קנינגהם, דרך אגב, מגדיר את עצמו כספקן קטן, אך משוכנע מספיק כדי להמליץ על אכילת כ- 30 גרם שקדים ביום.
היו אלה ימים טובים בתעשיית האגוזים. "המכירות עלו, ובגדול" אומר הינטילן. "יש מודעות צרכנית עצומה, מה שמאוד עזר לתעשייה".
ראסל ברקר, נשיא ומנכ"ל איגוד מגדלי הבוטנים והאגוזים, אומר שמשהו רוחש בעולם האגוזים לאור המעמד הבריאותי החדש. "אנחנו הופכים מהאיש הלא כל כך טוב בשכונה לאחד ממקורות החלבון העיקריים. . . כולנו מרגישים מצויין, וכולם מצליחים".
מספר תזונאים עדין משמיעים אזהרות. "אגוזים טובים ללב, אבל לא לירכיים" אומרת התזונאית ג'ואן קיווני, תזונאית במרכז הרפואי בהרווארד. "הם מלאים בקלוריות . . . הרבה מהמטופלים שלי לא מפחיתים במשקל משום שהם יושבים וצופים בטלוויזיה, וטוחנים אגוזים. הם אומרים 'שמעתי שהם בריאים', אבל הם אוכלים קופסה שלמה של אגוזים, שיש בה יותר מ- 1000 קלוריות". ועדין, אומרת קיווני, אגוזים מכילים חומצות שומן אומגה 3, והיא ממליצה לאכול מעט מהם.
גם וורד מציין ש"אף אחד לא אומר שצריך להשתגע ולאכול כמה אגוזים שרוצים". אבל לפחות מחקר אחד מצא שכמות מצומצמת של אגוזים בתזונה מסייעת למנסים לרזות לבלום את התיאבון ולתת תחושת סיפוק.
האם יהפכו האגוזים להיות מה שהפך הסובין להיות בתקופתנו, נחשב לתרופת הפלא של היום, שתעבור מחר מהתודעה? הסימנים מצביעים על לא, יותר מידי מדע עומד לצידם של האגוזים, והם הרבה יותר טעימים מסובין בכל קנה מידה. "אני לא חושבת שהטירוף של האגוזים הוא אשליה חולפת" אומר וורד. "אני חושב שמדובר בעסק טוב".

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום