מזון מהיר ממכר
המבורגרים וצ'יפס יכולים להיות ממכרים כמו הרואין, אומרים מדענים.
חוקרים בארצות הברית מצאו עדויות לכך שאנשים יכולים להתמכר ולהיות תלויים בסוכרים ובשומנים המצויים במזון מהיר.
הממצאים השנויים במחלוקת מוסיפים משקל לטענות כאילו אכילת יתר היא לא רק עניין פשוט של חוסר בשליטה עצמית.
זה גם יכול להסביר את העלייה המטאורית בהשמנה בעולם המערבי.
ד"ר ג'ון הובל ועמיתיו באוניברסיטת פרינסטון ביססו את התאוריה על מחקר שערכו על חולדות.
גמילה מיידית
החוקרים מצאו שעכברים שקיבלו תזונה הכוללת 25% סוכר נכנסו למצב של חרדה כשהסוכר הוסר מהתפריט.
התסמינים כללו שיניים נוקדות ורעדות, הדומות לאלה שנראות אצל אנשים בגמילה מניקוטין או מורפין, אומרים החוקרים.
ד"ר הובל אומר שהוא מאמין שמזונות עתירי שומן מעודדים אופיואידים או "כימיקלי עונג" במוח.
וההשלכה היא שאצל בעלי חיים מסוימים, ובהרחבה גם בני אדם, יכולה להתפתח תלות במזון מתוק.
מחקרים נוספים שפורסמו בעיתון "המדען החדש" מאששים את התיאוריה.
אן קלי, נוירו-מדענית באוניברסיטת וויסקונסין, בחנה את התנהגות החולדות לאחר שקיבלו מזונות מתוקים, מלוחים ושמנים.
היא מצאה קשר בין הכימיקלים המענגים במוח ובין תשוקה לסוג זה של מזון.
היא גירתה את מוח החולדות עם גירסה סינתטית של האנצפלין אופיואיד הטבעי וזה גרם לחולדות לאכול פי שש מהצריכה הנורמלית של שומן.
בנוסף, ד"ר קלי זיהתה שינויים לטווח ארוך בכימיה במוח העכברים, בדומה לשינויים הנגרמים לאחר שימוש ממושך בהרואין או במורפין.
משמעות מחקרה הוא שעצם החשיפה למזונות טעימים ומהנים מספיקה כדי לשנות את הביטוי הגנטי ולהביא להתמכרות למזון.
ואולם, מומחים אחרים מסופקים אם באמת אפשר להתמכר למזון.
מייקל ג'יקובסון, מנכ"ל המרכז למדעים בעין הציבור, קבוצת לובי לענייני מזון בוושינגטון, אומר שאין מספיק הוכחות.
"אני חושב שחובת ההוכחה היא על המקבלים את טיעון ההתמכרות" הוא אומר.
ד"ר ג'ין רנדולף מאוניברסיטת טורונטו מבטלת את התיאוריה. היא אומרת שמזון מהיר גורם לרמת הסוכר בדם לעלות במהירות, ואז לצנוח, ולכן נוצרת תשוקה טבעית לחטיף נוסף. זה מתכון להתנפלות של אחרי הצהרים יותר מלהתמכרות.