סודות המוזיקה במוח
הדיבורים ברדיו הופכים למנגינה, ופתאום המחשבות מתחילות לנדוד בחזרה לערב הרומנטי ההוא, ולזמנים מאושרים יותר. זה קורה לכולם, אבל עד היום המדע לא ידע למה.
מחקר שנערך על ידי חוקרים מקולג' דרטמות' בניו המפשיר, מעלה את ההשערה כי פעולת הזיכרון של המנגינה מפעילה חלק במוח שנקרא Rostromedial prefrontal cortex. זהו החלק במוח שזוכר מוזיקה ויכול גם לזהות זיוף תוך כדי שמיעת מנגינה מוכרת.
צוות חוקרים בראשות פטר ינטה מהמרכז לנוירו-מדע קוגניטיבי בדרטמות' בדקו את זיכרון המוח למנגינות על ידי בחינת מוחם של שמונה מוזיקאים שהקשיבו למוזיקה מקורית.
על ידי שימוש בטכניקת MRI, המזהה את החלקים הפעילים במוח בתגובה לגרויים, הם מצאו שהיכולת לזכור מוזיקה מוכלת באיזור הנמצא במרכז, מיד אחרי המצח. זהו האזור במוח המשמש גם בתפקיד מרכזי בתהליך הלמידה והשליטה בתגובות לרגשות.
תוצאות אלה מהוות בסיס משמעותי להסבר של הקשר בין מוזיקה, רגשות והמוח.
במחקר, שמונה אנשים שלמדו מוזיקה במשך 12 שנים לפחות האזינו למוזיקה והתבקשו לזהות טונים מדויקים ולהבחין בצלילים שנוגנו על ידי מכשיר דמוי חליל במקום קלרינט, שהיה הכלי הדומיננטי. כשביצעו את המטלות הללו, ה- MRI בדק אילו חלקים של המוח פעילים.
החוקרים מדווחים כי מוחם של שמונת הנבדקים בחן את הצלילים בדרך שונה מעט בכל פעם שהמוזיקה נשמעה. ייתכן שהדבר נובע מזה שאותה מוזיקה, בזמנים שונים, יכולה לעורר רגשות אחרים.
ינטה אומר שהעובדה שהמוח מתוכנת באופן טבעי להעריך ולזכור מוזיקה מעידה כי קולות נעימים היו חלק חשוב מההוויה האנושית בימי קדם.
"לא מדובר במשהו הכרחי להישרדות, אבל משהו בפנים שאנחנו כמהים אליו" אומר ינטה. "אני חושב שהמחקר יכול לעזור לנו להבין את הכמיהה הזו קצת יותר"
במובן מסוים פסיכולוגים פשוט מצליחים עכשיו להבין ולהסביר איך מוזיקה עובדת והמלחינים הם אמנים בשימוש במוזיקה.
רודריק סוונסון מהקולג' המלכותי למוזיקה אומר שהמחקר אכן הציב מספר סוגיות מעניינות.
ואולם הוא אומר שגם אם המלחינים ידעו כי תווים מסוימים גורמים לצביטה בלב בקרב הקהל, סביר להניח שלא כתבו את יצירותיהם אך ורק למטרה זו.
הוא אומר שהיה מעוניין לראות מחקרים נוספים בנושא, בעיקר לגבי תינוקות שהם בחינת לוח נקי בכל הנוגע להעדפות מוזיקליות.
מדוע דווקא סדרה מופשטת של צלילים מביאה אותנו לתגובה רגשית כל כך? האם משום שלמדנו שיכול להיות להם כוח רגשי, הם אכן משפיעים על כולנו.
אם היית נולד בגינאה החדשה, האם גם אז היית מושפע באותה מידה מהדואט באאידה?