חמישה ליום
איך משפיע ייצור המזון העולמי על בריאותנו? למה גורמים התיעוש, הפיתוח הכלכלי והגלובליזציה של שוק המזון? ואיך נתמודד מולם
הגברת הצריכה של ירקות ופירות יכולה לסייע במניעת מחלות כרוניות, ויש לה השפעה מעמיקה על ייצור המזון העולמי, אומרים ב- WHO ארגון הבריאות העולמי.
בינואר השנה נערך בברלין הכנס הדו שנתי החמישי "חמישה ליום", שמטרתו קידום היוזמה להגברת צריכת ירקות ופירות.
"הגברת הצריכה של ירקות ופירות מהווה חלק הכרחי בניסיון להפחית את העומס העולמי הגובר של מחלות כרוניות" אומר ד"ר דרק יאך, מ- WHO ארגון הבריאות העולמי.
מחלות כרוניות גורמות היום ל 60% ממקרי המוות, ו 49% מעומס המחלות העולמי. כבר עכשיו, 79% ממחלות אלה, ביניהן מחלות לב, שבץ, סוכרת מסוג 2, סרטן לסוגיו ועודף משקל, מתרחשות במדינות המפותחות. וזאת כתוצאה ממספר גורמי סיכון עיקריים, ובעיקר שימוש בטבק, ושינויים מהותיים בהרגלי התזונה והפעילות הגופנית. שינויים אלה מתרחשים בהקשר של תיעוש, אורבניזציה, פיתוח כלכלי וגלובליזציה של שוק המזון.
דוח ארגון הבריאות מ- 2002 מייחס לפחות 2.7 מיליון מקרי מוות בעולם בשנה לצריכה נמוכה של ירקות ופירות. העדויות מראות שהצריכה נמוכה במרבית המדינות בעולם. בנוסף לסיוע בהתמודדות עם מחלות כרוניות, צריכה מספקת של פירות וירקות משפרת את החסכים התזונתיים ואת העמידות בפני מחלות מדבקות.
"העומס המצטבר של מחלות כרוניות מהווה את אחת מבעיות הבריאות המשמעותיות ביותר בזמננו, ויש לכך השלכות מרחיקות לכת לגבי בריאותם ועתידם של מיליוני בני אדם במדינות המתועשות והמתפתחות" אומר מנכ"ל WHO ד"ר גרו הארלם ברונטלנד. "התכנית של חמישה ליום חשובה לעבודה על המגזר הפרטי על מנת לעודד צריכה מוגברת של ירקות ופירות."
"אנחנו צריכים למצוא דרכים כדי להעביר את הרעיון של חמישה ליום בכל העולם, ובעיקר להתאים אותו לתנאים, תרבויות וחלוקת המשאבים במדינות המתפתחות" אומר ד"ר יאך, שגם עומד בראש הפרוייקט של הארגון לתזונה נכונה, פעילות גופנית ובריאות. "עידוד של ירקות ופירות הוא מסר פשוט עם השלכות חשובות על ייצור המזון העולמי ומערכות ההפצה. אבל אנחנו חייבים לוודא שצרכי הציבור ובריאותו עומדים בבסיס הפרוייקט, ולא החשש מפקקים במערכת החלוקה".
בכנס החמישה ליום הודגשו לקחים שהופקו מתכניות ופרוייקטים דומים, ונבחנו דרכים להתאמת התכנית במציאות משתנה ממדינה למדינה.
"בתור הפרוייקט הציבורי/הפרטי הרחב ביותר בארצות הברית, חמישה ליום הפך למודל למדינות אחרות על מנת לבסס פרוייקטים דומים אצלם" אומרת נשיאת PBH, ד"ר אליזבת פיבונקה.
מאמצי המגזר הציבורי מסייעים להנעת המגזר הפרטי לפעולה. מנהיגים מושכלים מזהים שהדגשת חשיבות ירקות ופירות במאבק כנגד ההשפעות השליליות של סביבה עתירת מזונות מורכבים, תביא גם לשיפור ההתנהגות התזונתית בכלל. כל זאת מסייע לשפר את דרישת הצרכנים, שיש לה השפעה עצומה על תעשיית המזון ועל היצע הירקות והפירות, ובהתאמה גם על הבריאות העולמית. הכנס הבינלאומי מהווה פורום להחלפת מידע בין מדינות כיצד להביא את השינוי.