טיפולים גנטיים יחליפו קוצבי לב
חוקרים תיקנו קוצבי לב באמצעות טיפול גנטי.
אם הטיפול, שנוסה על חזירי ים, יפעל גם על בני אדם, קוצבי לב ביולוגים יוכלו להציע טיפול חלופי זול ובטוח יותר בהשוואה לשתלים האלקטרוניים.
התאים השומרים על קצב הלב הקבוע יכולים למות או להתנתק עם ההזדקנות. בכל שנה כ 600,000 ניתוחים להשתלת קוצבי לב נערכים בכל העולם, על מנת שיפעילו את הלב. יש להחליף את הסוללות, מה שכמובן יקר ומסוכן, אחת לחמש עד עשר שנים, והמטופלים נדרשים להימנע משדות מגנטיים חזקים כמו גלאי מתכות או מכשירים רפואיים מסוימים.
הגישה החדשה מוסיפה במקום כל זאת גן המשנה את זרימת הכימיקלים לתוך ומחוצה לתאי הלב. הזרימה הזו הופכת את התאים הרגילים לקוצבי לב על ידי יצירת מטען חשמלי.
תאים קוצבים מספקים מתח חשמלי שמפעיל את פעימת הלב ושולט בקצב. בעובר, לכל תא לב יש כוח של קוצב. במבוגרים התכונה הזו נעלמת למעט בתאים מעטים המתחילים את פעולת הלב.
הקרדיולוג אדוארדו מרבן מאוניברסיטת ג'ון הופקינס בבולטמור, ועמיתיו, מעלימים את ההעלמה. הצוות מפריע לחלבון שמוביל אשלגן טעון במטען חיובי לתוך תאי הלב וזאת על ידי החדרת וירוס עם גן המסמן גירסה מיוחדת של אחד מחלקי החלבון.
כאשר התא מכניס בעת הבניה את החלבון למשאבת האשלגן שלו, התאים מפסיקים לעבוד. בצורה כזו נוצר מטען שלילי בתוך התא, המתפזר על הלב ויוצר התכווצויות קצביות.
"צריך רק לעבד כמה אלפי תאים" אומר מרבן. "כמות הוירוס והגן הנדרשים אמורה להיות קטנה מאוד". בעתיד, ניצול גנטי של תאים בודדים יוכל לטפל בהרבה מומים בלב, כמו גם בקוצבים שנפגעו, הוא אומר.
הקרדיולוג מרק בוייט מאוניברסיטת לידס בבריטניה מסכים, אבל מוסיף "יש כאן עוד רכס שלם לטפס עליו" לפני שהטכניקה תוכל להיות ישימה עבור בני אדם. יתכן שיש עוד צורך בעיבוד גנים נוספים על מנת להגיע לקוצב שעובד כמו שצריך מתאי לב רגילים, או כדי לתקן קוצבים פגומים.
ויש גם לכוון בזהירות את הטיפול. יצירת קוצבים זעירים בכל שטח הלב יכול להביא לקצב לב מטורף. "זה מתכון לפיברילציה ולמוות", אומר בוייט.
הצוות האמריקאי מתכנן לעבור לניסויים בחזירים, בהם קבוצות קטנות של תאי לב יוכלו לעבור עיבוד על ידי הזרקה או שחרור של הוירוס בקרבתם. מרבן מקווה שניסויים בבני אדם יתחילו במהלך 4 השנים הקרובות. ההערכה הזו "קצת אופטימית" לדבי בוייט.