לקחת את השומן ללב
מחקר שנערך בתקופה של 16 שנה מצא קשר ישיר בין תזונה עתירת שומן ומחלות לב בקרב נשים.
עבור נשים, 100 גרם נוספים של שומן רווי בשבוע העלו את הסיכון למחלת לב ביותר משליש. "ברור לחלוטין" אומר ראש המחקר, דיוויד בוניפאס, אפידמולוג באוניברסיטת הרטפודשייר בהרטפילד, בריטניה.
הקשר בין מחלת לב לבין תזונה שמנה לכאורה ברור, אבל מחקרים רבים שניסו לבסס זאת על ידי מעקב אחר גברים הגיעו לתוצאות שלא היו חד משמעיות, ומרביתם לא התייחסו לנשים.
"זהו מחקר חשוב" אומר חוקר הבריאות ואורח החיים בריאן קוקס באוניברסיטת קיימבריג', בריטניה. מחלת לב נחשבת מזה זמן רב לעניין גברי, אבל היום רואים אותה גם אצל נשים. על מנת לבדוק למה, "תתחיל מאפס ותנתח גברים ונשים בנפרד" אומר קוקס.
אלה שאוכלים יותר מידי שומן נוטים גם לאכול פחות פירות וירקות, מציין קוקס, והדוח לא מבחין בין שני הגורמים. ירקות ופירות נחשבים לבעלי יכולת הגנה מפני מחלות לב.
המחקר של בוניפאס מדגיש את הקושי שבזיהוי גורמי הסיכון למחלות באורח החיים. עבור גברים, השפעת התזונה לא ניתנת להפרדה מגורמי סיכון אחרים כמו עישון, שתיית אלכוהול ומיעוט בפעילות גופנית.
בוניפאס מקבל את העובדה שתזונה עשירה בשומן תורמת למחלת לב אצל גברים, אבל אומר שהדבר פחות חשוב אצל גברים בהשוואה לנשים כשמשווים גנטיקה וגורמים נוספים באורח החיים. "זה מאוד מסובך" הוא מסכם.
גם הבדיקה לגבי כמויות המזון בעייתית, משום שאנשים נוטים לערוך התאמות בדיווחים שלהם כשהם נשאלים.
ב 1984 החוקרים ראיינו כ 2700 גברים ונשים בריטיים בגילאי 40-75 על צריכת השומן שלהם. הנשאלים לאחר מכן נמצאו במעקב לגבי תמותה ממחלות לב.