איבחון תינוקות במימד הזמן

(0)
לדרג

בדיקת האולטרה-סאונד, המאפשרת לאמהות להציץ בתינוק שברחמן, תאפשר בקרוב לראות את התינוק בארבעה מימדים.
המימד הרביעי כפי שהוגדר על ידי מערכות רפואיות של חברת ג'נרל אלקטריק, הוא מימד הזמן.
רופאים והורים יוכלו לראות בזמן אמת תמונות חיות של העובר כשהוא בועט וממולל ברחם.
המניע ליצירת המערכת היה ניתוח מעמיק יותר של התפתחות העובר על ידי בחינת דפוסי התנועה.
"רופא אחד אמר שאלמנט הזמן יקל עליו לערוך בדיקה פסאודו-נוירולוגית כשהעובר מתפתח" אומר פטריק ג'רוויס, מהמערכות הרפואיות של ג'נרל אלקטריק. "יש תנועות ראש או יד מסוימות שיכולות לאפשר לרופא לקבוע אם התינוק מתפתח כמו שצריך."
גרגורי דוור, רופא במרכז להתפתחות העובר בפסאדינה קליפורניה, מסכים.
"זה יכול לעזור למספר בעיות שלא יכולנו לראות קודם" אומר דוור. "מספר פגמים נוירולוגיים יכולים להראות בתנועת האצבעות, וזה יכול לרמז לחוסר סדירות בכרומוזומים".
האולטרה-סאונד הארבעה מימדי, ששמו הרשמי הוא Voulson 730 , יכול לשקף גם בעיות לב.
"פגמים בלב בדרך כלל מאובחנים פחות מכל פגם אחר" אומר ד"ר לורנס פלאט, רופא במרכז להתפתחות העובר בלוס אנג'לס. "4 מימדים יכולים לתת כיוון לבעיות האלה בצורה טובה יותר משהיה נהוג בעבר".
המטופלים, והרופאים, אוהבים את זה. דוור אומר שכל המטופלים בוכים כשהם רואים את התינוק שלהם באמצעות האולטרה-סאונד הארבעה מימדי.
מערכת ה 4D עובדת באותה שיטה שבה עובדות המערכות המוכרות כיום, באמצעות גלי קול המשמשים לראות את תוך הגוף.
שפופרת המונחת על הגוף מפיקה גלי קול בתדר גבוה הפוגעים וחוזרים מהאברים הפנימיים והרקמות. הגלים החוזרים מתורגמים בתוך המכונה, המחשבת את המרחק מהשפופרת לאיברים ולרקמות. המכונה מציגה את המרחקים והעוצמות של גלי הקול החוזרים על המסך, ויוצרת את התמונה.
בדיקות אולטרה-סאונד היום יכולות להפיק תמונות תלת מימדיות, אבל לא יכולות להראות את האובייקט בתנועה. הן לא יכולות להראות את הלב פועם, או את העובר זז בזמן אמת.
המערכת החדשה יוצרת תמונות נעות על ידי לקיחת התמונות התלת מימדיות, ובנייתן מחדש בתנועה.
"המימד הרביעי מוסיף תנועה על ידי הרבה מאוד מידע עד ליצירת התמונה" אומר ג'רוויס.
למרות שהבדיקה לא אורכת יותר מבדיקה רגילה, היא עולה הרבה יותר.
בדיקה בארבעה מימדים עולה 450$, בדיקה רגילה בדו מימד תעלה 160$.
המערכת עצמה יקרה הרבה יותר, כאשר מכונה רגילה לארבעה מימדים תעלה למרפאה כ 120000$, בהשוואה לכ 50000$, מחיר מכונה דו מימדית.
ואולם המחיר אינו המניע היחיד נגד המכונה.
"על עורך הבדיקה להיות מיומן מאוד. לא מדובר רק בטכנאי אולטרה-סאונד, אלא ברופא מנוסה. צריך להיות מומחה במחשבים, שכן לא מדובר בלחיצה על כפתורים" אומר דוור. "לקח לי חודש כדי לדעת איך עושים את זה באמת".
ואולם, כפי שמציין ג'רוויס, כל טכנולוגיה חדשה דורשת זמן תרגול מסויים.
"ועדין לא מדובר במידת הכשרה הדומה לתפעול מכונת MRI או CT” אומר ג'רוויס.
למערכת יש יתרונות גם בתחומי רפואה אחרים. "אולטרה-סאונד לא משמש רק במחלקת יולדות, אלא במגוון גדול של תחומים, מאונקולוגיה ועד קרדיולוגיה. בכל היישומים, המימד הרבעי של התנועה חשוב מאוד" אומר ג'רוויס.
ג'רוויס מתייחס לביופסיה מונחית אולטרה-סאונד.
"הרופא יכול לראות, בזמן אמת, את המחט נכנסת לתוך הרקמה, ובצורה כזו לדעת אם לוקחים דגימה של הרקמה החשודה באמת" אומר ג'רוויס.
כיום פועלות כ 700 מכונות לאולטרה-סאונד ארבעה מימדי מבית ג'נרל אלקטריק, 300 מהן בארצות הברית. ג'רוויס סבור שהמספר יעלה ל 1500 עד סוף השנה הנוכחית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום