תקווה חדשה לחולי סרטן

(0)
לדרג

ניתן יהיה להציל מיליונים מידי שנה אם ישתמשו המדינות במידע הקיים ובשיטות היעילות למנוע ולטפל בסרטן.

מאת: ניתן יהיה להציל מיליונים מידי שנה אם ישתמשו המדינות במידע הקיים ובשיטות היעילות למנוע ולטפל בסרטן.

בדוח מרכזי שהפיק ארגון הבריאות העולמי (WHO) הוצג מידע עדכני לגבי דרכים בהן יוכלו מדינות להקים ולאפשר תכניות למחמה בסרטן. הדוח יוצא במקביל לקונגרס ה 18 של הארגון העולמי למלחמה בסרטן (IUAC) באוסלו.
הדוח טוען ששליש מ 10 מליון המקרים החדשים המאובחנים כסרטן בכל העולם מידי שנה יכולים להימנע, ושבשליש השני ניתן לטפל אם יאובחן ויטופל בזמן. הדוח גם מצביע על כך שניתן להקל על סבלם של השליש השלישי על ידי טיפול יעיל.
"אין זה משנה עד כמה משאבי המדינה מוגבלים, תכנית קפדנית ומנוהלת היטב יכולה לשפר את מצב המדינה ואת חיי החולים בסרטן" אומרת ד"ר גרו הארלם ברונדטלנד, מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי. "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להסתמך יותר מדיי על אפשרויות הטיפול על חשבון הניסיון למנוע" היא מוסיפה.
ביותר מידי מקרים, פעילות מניעה, זיהוי מוקדם וטיפול מקדים אינם מיושמים בשל גישות מכוונות טיפול, מבלי להתחשב בסוגיה אם הן יעילות יותר, או אם הן משפרות את איכות החיים של החולים. היעדר תמיכה ציבורית, גורמים תרבותיים ודתיים, וגישה מוגבלת לתרופות כמו מורפין דרך הפה, מסבכים את הבעיות עוד יותר.
בכל שנה, העולם עד ליותר משישה מליון מקרי מוות כתוצאה מסרטן. מבין 10 מליון המקרים החדשים בשנה, יותר ממחצית מופיעים במדינות המתפתחות. גורם המוות האחראי ל 12% ממקרי המוות בעולם, סרטן הוא גורם המוות מספר שתיים במדינות המתועשות (שני רק אחרי מחלת לב).
בקרב גברים, סרטן הבטן וסרטן ריאות הם הנפוצים ביותר, ואילו סרטן הפרוסטטה נפוץ יותר במדינות המפותחות יותר. אצל נשים הסרטנים הנפוצים ביותר הם סרטן השד וסרטן הרחם, כי את השני ניתן למצוא יותר במדינות הפחות מפותחות. סרטן ריאות, קולון ובטן נמצאים בחמשת הסוגים הנפוצים ביותר הן אצל נשים והן אצל גברים, במדינות מפותחות ומתפתחות.
WHO מעריך כי המספרים יחמירו בעשרים השנים הקרובות, ויעלו מעשרה מליון מקרים חדשים בשנה לחמישה עשר.
תכנית מדינית לטיול בסרטן נועדה להפחית את מקרי המוות מסרטן כמו גם לשפר את איכות החיים של החולים. תכנית טובה תעריך כיצד להשתמש בצורה הטובה ביותר במשאבים הקיימים על מנת להגיע לתוצאות יעילות וטובות יותר. המשמעות היא שיש למצוא את האיזון בין מניעה, זיהוי מוקדם, אבחון, טיפול וסיוע.
הדוח מתבסס על עדויות לגבי הטיפול בסרטן בשש השנים האחרונות. ממצאים חדשים בזיהוי ומניעה עולים לדיון, והמלצות לגבי מניעה של סרטן השד והרחם, החל במקומם של דיאטה וצריכת אלכוהול כמעודדי סרטן ועד לדיון בטבק.
טבק הוא גורם הסרטן המשמעותי ביותר שניתן למנוע, ונקיטת צעדים למנוע מאנשים להתחיל לעשן כמו גם לסייע להם להפסיק מהווים חלק בלתי נפרד מהדיון במלחמה בסרטן.
ד"ר ברונדטלנד תעניק פרס של 10000 דולר למנצח בתחרות הפסקת העישון לשנת 2002. למעלה מ 700000 מעשנים משמונים מדינות ניסו להפסיק לעשן כחלק מהתחרות שנוהלה בשותפות עם WHO.
"עצירת מגיפת העישון היא אחת המטרות הראשונות של WHO. פעולות מניעה יעילות נדרשות בכל העולם, ברמה הלאומית והמקומית. מאמצי הפסקת עישון כדוגמת התחרות הם דרך טובה מבחינת עלות תועלת לסייע להרבה מעשנים להפסיק. העלייה הצפויה במחלות קשורות בטבק בשלושים-ארבעים שנים הקרובות יכולה הלמנע רק על ידי מאמצים של ממש לגרום למעשנים להפסיק לעשן" אומרת ד"ר ברונדטלנד.
למרות מאמצים למניעה ולטיפול מתקדם, מרבית המאובחנים בסרטן יגיעו למצב בו הם זקוקים לטיפול מרגיע. משככי כאבים מהווים חלק בלתי נפרד מהטיפול המרגיע. למרות שטיפול כזה אינו יקר, מרבית המדינות המתפתחות לא יכולות לספק משככי כאבים למרבית החולים.
גישה כוללת לטיפול מרגיע צריכה לכלול גם את הצרכים הפסיכולוגיים, רגשיים, ורוחניים של החולה, ולהתחשב בצרכי המשפחה ונותני הטיפול.
הדוח והקווים המנחים בו הם חלק מהתכנית של WHO להפוך את הידיעה לפעולה. הדוח נותן למדינות מידע שימושי ודוגמאות כיצד יש לכונן מערכות לטיפול ומניעה של סרטן במסגרות משאבים שונות. "כשהיא עומדת מול העול המורכב והמסתבך של סרטן, תכנית טיפול כוללת מהווה את השיטה הטובה ביותר לכל מדינה" אומרת ססיליה ספולוודה, מתאמת "תכנית הסרטן" של ארגון הבריאות.
הן מדינות מתועשות והן מדינות מתפתחות מתמודדות עם מכשולים בעת הקמת התכניות לטיפול ומניעה של סרטן. רק מספר מצומצם של מדינות הצליחו להקים תכניות טיפול בקנה מידה ארצי. יש מקומות בהם התחילו לעשות זאת, אבל הניסיונות עדין מנותקים זה מזה וחסרים ממשיות. במקומות אחרים התמקדו רק באספקטים מסוימים. מפחיד להודות כי יש מדינות שלא נקטו כלל בצעדים כוללניים למניעה או טיפול בסרטן.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום