עובדות ומספרים מדו"ח האיידס
הדו"ח החדש של האום על איידס מהווה אסופה מדאיגה של עובדות, הערכות והשלכות על מצבה הנוכחי והעתידי של המגיפה.
מן הדוח:
* ללא טיפול מורחב ומניעה, 68 מליון אנשים ימותו מאיידס בין השנים 2000 – 2020 ב 45 מדינות בהן המחלה נפוצה ביותר. זהו מספר הגדול פי חמש ממספר האנשים שמתו בשני העשורים הראשונים לאחר פרוץ המחלה.
* אזורי אפריקה בתת סהרה עדין מהווים את האזורים הפגועים ביותר, והמצב רק מחמיר. בבוטסואנה, המדינה בעלת שיעור נשאי HIV הגבוה ביותר, כמעט 39% מהמבוגרים נושאים את נגיף, עלייה של 3% בהשוואה לשנה שעברה. כשליש מהמבוגרים בזימבבווה נושאים את הנגיף, ובחמש מדינות נוספות באזור שיעור הנשאים עולה על 20%.
* המחלה מתקדמת במהירות גם במרכז ובמערב אפריקה, שעד לאחרונה שמרה על שיעור גבוה אבל קבוע של המחלה. מדינות כמו קמרון וניגריה, בהן אחוזי ההידבקות עמדו על 2% או פחות בשנות השמונים המאוחרות והתשעים המוקדמות, עומדות היות בשיעורי הידבקות של 6-12 אחוזים, וייתכן שאף יותר. בקמרון, שיעור ההידבקות הגבוה ביותר הוא אצל צעירים בגילאי 20-24.
* עד 50% מאמהות צעירות עלולות למות באזורי הסהרה בהם שיעורי המחלה הגבוהים.
* בדרום אפריקה, בה יש את מספר האנשים החיים עם איידס הגבוה ביותר בעולם בשיא המגיפה, יהיו פי 17 מקרי מוות בקרב אנשים בגילאים 15-34 בהשוואה למצב ללא איידס.
* מבין 14 מליון הילדים היתומים בגלל האיידס, 80%, או 11 מליון, נמצאים במדינות תת הסהרה באפריקה. הסיכונים לילדים אלה עצומים: כמחצית נאלצים לפרוש מבית הספר כשהם לא יכולים לשלם עבור הלימודים, ורובם מנוצלים בעבודת ילדים.
למרות הרשתות החברתיות והמשפחתיות באפריקה שהיו תומכות בילדים בכל מצב אחר, מבוגרים נרתעים מלטפל ביתומי האיידס.
* אוקראינה, עם 250,000 מקרי הדבקות, היא המדינה הנגועה ביותר באירופה המזרחית, האיזור בו האיידס מתפשט במהירות הגבוה ביותר. ברוסיה, למעלה מ 173,000 איש דווחו כנגועים ב 2001, עלייה מ 10,993 בשנת 1998. ואולם נציגי האו"ם מאמינים שהמספר האמיתי עומד על פי ארבע מזה המדווח.
* דרום אמריקה אחרי אסיה נמצאת במקום השלישי במספר מקרי האיידס, העומד על 1.5 מליון. * הקריביים נמצאים הרבה לפני דרום אמריקה ואסיה במונחים של קצב ההדבקות, עם 2.3 אחוזים מהאוכלוסייה נגועים, שיעור העומד שני רק בהשוואה למדינות תת הסהרה באפריקה.
* הדו"ח מזהיר מפני הצורך באמצעי מניעה מחודשים בעולם התעשייתי, בו אפידמולוגים רואים גידול במחלות המועברות על ידי מין. המגמה בולטת במיוחד בקרב גברים הומוסקסואלים, ועלייה במחלות מין בערים כמו לוס אנג'לס, אמסטרדם, לונדון וסידני. באנגליה מחצית מההידבקויות ב 2000 נבעו ממין הומוסקסואלי, בהשוואה ל 21% ב 1990.