היוונים בגלזגו אוכלים צ'יפס

(0)
לדרג

סטודנטים יווניים הגרים בגלזגו החליפו עגבניות וזיתים בצ'יפס, בירה ומשקאות תוססים, כך עולה ממחקר חדש. אם תושבי הים התיכון לא מצליחים לקבל תזונה ים תיכונית בסקוטלנד, שואלים תזונאים, איך יוכלו לעשות זאת תושבי סקוטלנד?
התזונה הסקוטית הטיפוסית כוללת צ'יפס, פשטידות וחטיפים הנשטפים בליטרים של משקה כתום ומחריד למדי. אבל יש אמת בסטריאוטיפ. הסקוטי הממוצע אוכל פחות ממחצית ההמלצות של ארגון הבריאות העולמי מה"תזונה הים תיכונית" הכוללת חמש מנות פירות וירקות ביום.
משהו מעבר למסורת וטעמים מביא לשינויים הללו, אומרת ג'יין סקוט מאוניברסיטת גלזגו. שישה חודשים לאחר שהגיעו לעיר, הסטודנטים היווניים הפחיתו את צריכת הירקות והפירות שלהם בשליש, והמירו אותה במזון מהיר.
האיכות הירודה והמבחר המצומצם של מזון טרי בשילוב מחירים גבוהים מסייעים בשינוי התזונה הים תיכונית. "שם, העגבניות אדומות ויש להן טעם" אומרת סקוט. "כאן הן חסרות טעם לחלוטין".
הממצאים מהווים מכשלה בפני הקמפיין לעידוד מדיניות ה"חמישה ביום". התזונה השמנה של סקוטלנד מעניקה לצורכים אותה את שיעור מחלות הלב הגבוה ביותר באירופה המערבית, בהשוואה לים התיכון, שם השיעור הוא הנמוך ביותר. רשויות הבריאות פועלות בצורה כמעט נואשת לשינוי הרגלי התזונה של האוכלוסייה.
ואולם נייג'ל למברט, הלומד גישות של צרכנים למזון במרכז לחקר המזון בנורוויץ', מסופק באם המחיר והזמינות הם אכן הגורמים המונעים אכילת מזון בריא. המחקר שלו על משפחות מעוטות הכנסה מראה כי במקום זאת, מרבית האנשים פשוט אינם מודעים לכך שהתזונה שלהם אינה בריאה. "הם לא רואים בזה שום בעיה" הוא אומר.
יש צורך בנקיטת צעדים הדומים למלחמה בעישון על מנת להביא שינוי בהרגלי התזונה אומר למברט. למשל הגבלת הפרסום והזמינות של מזון מהיר, וסבסוד של מוצרים בריאים יותר. ממשלת אנגליה למשל, הודיעה לאחרונה על תכניות לאספקת פירות טריים לילדי בית הספר בחינם, החל מ 2004.

לקחת חמישה
לפני שעזבו את הבית, 80 יוונים שנשאלו על ידי סקוט נהגו לצרוך דיאטה לדוגמה, עשירה בשמן זית, מוצרים טריים, קטניות ודגים.
פחות משנה לאחר מכן, כבר נגסו במאפים וחטיפים עשירים, שנשטפו במשקאות מסוכרים ואלכוהול. רבים מורחים חמאה על הלחם בפעם הראשונה בחייהם, ועורמים מיונז כתוספת.
מטבע הדברים סטודנטים הם סטודנטים, וחלק מהשינויים נובעים בוודאי משום שאמהותיהם כבר לא מבשלות עבורם, מודה סקוט, או משום שהם מנסים להשתלב. ככלות הכל, "הם צריכים להתחבר למסורות הסקוטיות" היא אומרת, הכוללות ביקורים תכופים בפאב.
למברט טוען שמזג האוויר הקר והרטוב בסקוטלנד עשוי להיות משמעותי בבחירה במאכלים חמים וממלאים יותר מהדוכן בפינה, ולא בפירות או ירקות טריים. "סקוטלנד היא לא יוון" הוא אומר. המטרה של חמש מנות ביום באוכלוסייה שלא אכלה כל כך הרבה ירקות ופירות מימיה פשוט שאפתנית מידי, הוא טוען.
הדוח גם כולל הוכחות לכך שמהגרים מאמצים לעצמם את התזונה של ארצם החדשה, ואיתה בעיות הבריאות המקומיות. יפנים החיים בארצות הברית למשל, עוברים לתזונה מערבית, וכתוצאה מכך סובלים מעלייה באירועי הלב.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום